Elektri hind on Põhjamaade börsil viimasel ajal olnud erakordselt kõrgel tasemel, mille põhjuseks on muu hulgas kuiv suvi. Kuna veevarud on olnud Norra hüdroelektrijaamades tavapäraselt väiksemad, ähvardab toodang jääda tavapärasest madalamaks, kirjutab Ilta Sanomat.

"Kui vihmasadu jääb sügisel tavaliseks, siis tasub end talvel valmis panna ajalooliselt kõrgeteks hindadeks. Tuleb hoida pöidlaid, et Norra saabuks lähiajal palju vett," ütles Ruusunen.

Norra madalad veevarud pole aga kaugeltki ainus tegur, mis Põhjamaades elektrihinda üles ajab. Ruusuneni sõnul tõuseb hind ka fossiilkütuste kõrgete hindade ja heitmekvootide tõttu. Eriti mõjutab see Kesk-Euroopat, kus fossiilkütustel on elektritootmises suurem roll kui Põhjamaades. Kuna aga põhjamaade elektriturg on seotud Kesk-Euroopa turuga, siis mõjutavad sealsed hinnamuutused ka meid.

Suurte elektriarvete vältimiseks tuleks tarbijal pöörata tähelepanu elektrienergiamahukamate seadmetele, juhib tähelepanu energiasäästu nõustamise spetsialist Päivi Suur-Uski.

Näiteks soovitab ta võimaluse korral kasutada automatiseeritud süsteeme, mis soojendaksid näiteks korterit või sooja tarbevett ajal, mil elektri hind on madalaim.