„Kiire rikastumine“ on reeglina halb märk

Tõenäoliselt ei tule paljudele üllatusena, et viimasel ajal on esile kerkinud just nimelt krüptovaluutaga seotud investeerimispettused. Kõvasti andis petturitele hoogu juurde bitcoin’i kiire hinnatõus, pärast mida hakkasid kelmid pakkuma inimestele võimalusi investeerida erinevatesse krüptovaluutadesse.

Sageli saadetakse inimesele e-kiri või võetakse ühendust telefoni teel, pakutakse väga suurt tulu võrdlemisi lühikese perioodi vältel ja kinnitatakse, et investeering on turvaline. Investeeringu tegemiseks palutakse sageli raha saata teenust pakkuva ettevõtte pangakontole. Pärast seda lubatakse avada isiku nimele konto, kust vaatab vastu investeeritud summa. Tegelikkuses sageli seda kontot ega portfelli aga ei eksisteeri või on loodud libakonto, mis on petturite kontrolli all ja investeeringu teinud isikul ei ole võimalik seal mingeid toiminguid teha.

Ära pole kadunud ka teada-tuntud püramiid- ja Ponzi skeemid, kus lubatakse inimestele tulu uute liitujate värbamise arvelt. Kusjuures esimesed skeemiga liitujad tihtilugu isegi teenivad mingi tulu. Samas otsest tulutoovat investeeringut sellistel juhtudel tegelikult ei ole, kuna investoritele makstakse taoliste skeemide puhul sisuliselt nende enda ja uutelt liitunud investoritelt saadud rahast. Viimastel liitujatel pole isegi mitte teoreetiliselt võimalik oma investeeritud raha tagasi saada, rääkima kasumist. Ja need „viimased liitujad“ on skeemis üldiselt valdavas enamuses.

Mida jälgida?


Kelmid on osavad manipulaatorid, mistõttu on oluline alati meeles pidada paari olulist aspekti, mis võivad viidata investeerimispettusele. Tähelepanelik tuleb olla nende osas, kes pakuvad sulle suurt, kiiret ja riskivaba tulu. Selliseid ahvatlevaid pakkumisi tegelikult ei ole.

Kui sa just välismaa telefoninumbrilt kõnet ei oota, siis suure tõenäosusega ongi tegemist petturiga. Teisel pool toru on reeglina pealetükkiva ja agressiivse olekuga isik, kes tihti ei räägi ka eesti keelt. Sama kehtib ka tundmatutelt isikutelt saabuvate meilidega, kus on kirjas, et suurepärane pakkumine on personaalne ja saadaval ainult lühikest aega.

Kindlasti tuleks vältida ka situatsioone, kus küsitakse sinu krediitkaardi andmeid — kaardinumbrit, tagaküljel asuvat CVC-koodi ja muud olulist informatsiooni.

Samuti ei tohiks kunagi ja kellelegi anda ilma põhjaliku kontrollita võimalust võtta läbi kaughaldusprogrammi kontroll oma arvuti üle. Tasub meeles pidada, et sellist ligipääsu ei küsi mitte kunagi legaalne investeerimisteenuse osutaja.

Kõige turvalisem meetod on küsida investeerimisalast nõu pereliikmete, heade tuttavate ja sõprade käest või uurida investeeringute kohta lisainfot internetist. Tutvuge alati investeerimisplatvormi taustainfoga ja veenduge, et tegemist on vastava ala spetsialistiga.

Tutvu Kreditex Ühisraha tulusate ja turvaliste investeerimisvõimalustega lähemalt siin.

Edukat investeerimist!
Kreditex Ühisraha
www.kreditex.ee

Tegemist on finantsteenusega. Enne lepingu sõlmimist tutvuge finantsteenuse tingimustega ja vajadusel konsulteerige meie spetsialistidega.

Jaga
Kommentaarid