Portaali KV.ee andmetel toimus Tallinnas eluasemehindade tõus isegi pandeemia tippajal. Seega oli Tallinna keskmine hind 2021. aasta augustis 2295 €/m2, kuigi 2017. aasta alguses ei ületanud see 2000 eurot.

Vanalinnas tuleb maksta keskmiselt 3627 €/m2 ning Eesti Panga andmetel jõuab Tallinna kesklinnas elamispinna ruutmeetrihind isegi 5000 euroni, milles saab veenduda ka pärast kinnisvaraportaali KV.ee pakkumiste analüüsimist. Kõige kallim kesklinnas müüdav eluase on 4-toaline korter pindalaga 180 ruutmeetrit hinnaga 990 000 eurot (5494 €/m2).

Ukrainas edukat kinnisvaramüügi veebiportaali omava Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces juhatuse esimees Artem Umanets ütleb, et eluaseme hinnad Tallinnas tõusevad.

„Üldiselt on 10 aasta jooksul Tallinna keskmine ruutmeetrihind kahekordistunud. Kui 2011. aastal oli hind 1225 €/m2, siis 2021. aastal on see juba üle 2000 €/m2. Ainuüksi sel aastal on ruutmeetrihinnad tõusnud mitmesaja euro võrra. Ja see tendents jätkub," ütleb Artem Umanets. „Muidugi ostavad paljud inimesed uusehitistesse kortereid. Aga siiski, kui analüüsime pakkumisi Tallinna kesklinnas, siis on need ka väga populaarsed - kuigi selliste korterite hinnatõus on olnud 10 aasta jooksul umbes 30%.

Riias tõusevad hinnad pärast langust taas

Arco Real Estate andmetel tõusis 2021. aasta augustis Riia tüüpkorterite keskmine hind 877 €/m2ni. Aga seda on siiski pea kaks korda vähem kui 1. juulil 2007, kui renoveerimata tüüpkorteri keskmine hind jõudis rekordkõrgusele - 1620 €/m2. Mis puudutab hinnamuutusi pandeemia ajal, siis 2021. aasta augustis kasvasid need 5% võrra võrreldes 2020. aasta algusega, mil toimus langus. Üldiselt on hinnad alates 2021. aasta algusest tõusnud keskmiselt 8,7%.

Riia kesklinnas on keskmine hind 2500 €/m2 - see on odavam kui Tallinna kesklinnas. Aga on kortereid, mis on kordades kallimad kui Eestis. Kõige kallimat korterit, mille pindala on sarnaselt Tallinna võrdluskorteriga 184 ruutmeetrit, müüakse 1 750 000 euro eest (9490 €/m2).

„Kõigist Euroopa riikidest näitab eluasemehindade kasvu kõige vähem just Läti. Kuigi kasv on stabiilne, on olukord siiski palju parem kui Leedus, kus eluasemehinnad tõusid aastaga üle 13%. Isegi kui juhtub, et eluase Lätis odavneb, ei ole see väga suur langus," ütleb Artem Umanets Ukrainas laialt tuntud Eesti ettevõttest RIA.com Marketplaces. „Kui vaatame Riia kesklinna, siis siin saavad endale kortereid lubada vaid jõukad inimesed. Kuid pakkumisi on ikkagi rohkem kui ostjaid. Riia kesklinna eliitkorterite hindades langust ei ole, mida ei saa öelda äripindade kohta. Pärast koroonaviiruse pandeemiat on äripindade pakkumisi kümme korda rohkem kui varem. Paljud neist renditakse välja või müüakse, sest turiste pole juurde tulnud, ent sellistele ruumidele ei leia kliente. See ei olnud nii isegi pärast finantskriisi 2008. aastal.

Eluasemete hinnad Vilniuses purustavad rekordeid

Vaatamata koroonaviiruse pandeemiale kasvab Leedu kinnisvaraturg OberHausi kinnisvaranõustajate sõnul pidevalt. Viimase 12 kuu jooksul ulatus korterihindade kasv Leedu suuremates linnades 13,6%ni.

Vilniuse keskmine hind küündis 1871 €/m2ni. Mis puutub vanalinna keskossa, siis siin on keskmine hind umbes 3500 €/m2. Pakkumisi ei ole väga palju, ent leiab neidki, mille hind on isegi 7000 €/m2: näiteks müüakse 17. sajandil ehitatud majas korterit suurusega 60 m2, mille eest küsitakse 450 000 eurot (7493 €/m2).

„Vilniuse vanemates linnaosades on korterid väga laias hinnavahemikus. Siin saate osta korteri isegi hinnaga 1700 €/m2. Kuid peamiselt jäävad hinnad vahemikku 3000-4000 €/m2. Siiski on selliste eliitkorterite järele selge nõudlus, ja mitte ainult leedulaste seas. Paljud ukrainlased ja valgevenelased investeerivad Leedus asuvasse eluasemesse, mille hind on võrreldes Läti ja Eestiga väga kiiresti kasvamas. Viimaste aastate jooksul on Vilniuses eluaseme hind tõusnud keskmiselt 20% ja meie andmetel kasvab see jätkuvalt," ütleb Artem Umanets RIA.com Marketplacesist.

Kiievis kasvavad hinnad pidevalt

Konsultatsioonifirma City Development Solutions andmetel näitavad hinnad Kiievis pidevalt kerget tõusu. Esimesel poolaastal kasvasid need 5,1% ja saavutasid taseme 1533 €/m2.

DOM.RIA.com (Ukraina kaubamärk ja Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces omand) andmetel on viimase aasta jooksul tõusnud ka korterite hinnad Kiievi kesklinnas Pechers'kyi linnaosas. Nüüd küsivad müüjad keskmiselt 2500 €/m2. Kuid Ukraina pealinnas müüakse selliseid kortereid, mida Balti riikidest ei leia. Näiteks Kiievi kesklinnas müüakse korter pindalaga 310 m2, mille maksumus on 4 662 000 eurot, hinnaga 15 000 €/m2.

„Suurim korterihindade langus Ukrainas oli 2008. aastal, finantskriisi ajal. Hetkel on hinnad jõudnud tagasi kindlale tasemele. Hoolimata koroonaviirusest tõusevad hinnad jätkuvalt aeglaselt, kuid pidevalt. See kehtib ka eluaseme kohta Kiievi ajaloolises osas. Välismaalased, eelkõige AÜEst, investeerivad luksuskorteritesse sadu tuhandeid eurosid. Kõik see sai võimalikuks tänu üsna stabiilsele olukorrale riigis ja majanduse elavnemisele. Samuti sai Ukraina asjaajamise hõlbustamise eest Maailmapangalt hea hinnangu. See mõjutab otseselt investeeringuid välisriikidest. Seetõttu võime ennustada, et kinnisvarahinnad kasvavad jätkuvalt," ütleb Artem Umanets Eesti ettevõttest RIA.com Marketplaces.