37-aastase mehe juhtum

18. augustil leidis Lasnamäel elav mees Facebookist reklaami, mis pakkus raha teenimise võimalust Bitcoinidega. Mees registreeris end kauplemisplatvormil ezcfds.com ning peatselt võttis kannatanuga ühendust vene keelt kõnelev isik, kes sai mehe arvutile kaugjuurdepääsu AnyDesk programmi kaudu. Kannatanu teostas esimese sissemaksu 252,96 eurot Türgi maksevahendusfirma Sipay kaudu.

Järgmisel päeval õhutati meest tegema veel üht kaardimakset summas 762,01 eurot.

20. augustil laekus mehe pangakontole Türgi maksevahendusfirma Sipay kaudu kaardimakse summas 64,82 eurot, mis pidi kinnitama, et antud kauplemisplatvormilt on võimalik raha välja võtta.

27. augustil õhutati meest vormistama Bondora kiirlaen summas 10 000 eurot, mis samal päeval oli üle kantud Binance krüptoraha firmas kannatanu nimele avatud Bitcoini rahakotti ning seal edasi väidetavalt kauplemisplatvormile.

Kui mees palus raha tagastamist, siis seda erinevatel ettekäänetel ei tehtud ning nõuti juurdemakseid. Kelmusega tekitatud kahju 10 950,15 eurot.

Teinegi säärane juhtum

31. augustil leidis 64-aastane Nõmmel elav mees Facebookist reklaami, mis pakkus raha teenimise võimalust aktsiaturul. Mees registreeris end kauplemisplatvormil excfds.com ning teostas esimese sissemaksu kaardimaksena summas 251,79 eurot Türgi maksevahendusfirma Sipay kaudu.

Summa kajastus kauplemisplatvormil ning mõni aeg hiljem helistas talle kauplemisplatvormi kontohaldur ja soovis läbi TeamViewer programmi kauplemist juhendada. See äratas mehes kahtlust, ta üritas kauplemisplatvormilt raha välja võtta, kuid ta ei saanud seda teha. Kelmusega tekitatud kahju 251,79 eurot.

Mõlema kelmuse menetlust alustati 24. septembril.