Vilepuhujaks hakanud endine tootejuht Haugen kritiseeris Facebooki Kapitooliumil karmilt, vahendab BBC News.

Facebooki asutaja Mark Zuckerberg andis vastulöögi, öeldes, et viimase aja kajastus maalib ettevõttest vale pildi.

Kirjas personalile ütles Zuckerberg, et paljud väited on täiesti mõttetud, ning osutas Facebooki jõupingutustele võitluses kahjuliku sisu vastu, läbipaistvuse tekitamisele ning uurimisprogrammile nende tähtsate küsimuste kohta.

„Me hoolime väga sellistest küsimustest nagu ohutus, heaolu ja vaimne tervis,” teatas Zuckerberg oma Facebooki kontol avaldatud kirjas. „On raske näha kajastust, mis esitab meie tööd ja motiive valesti.”

Haugen ütles pühapäeval telekanalile CBS News, et on viimastel nädalatel jaganud mitmeid Facebooki sisedokumente ajalehega Wall Street Journal. Neid dokumente kasutades teatas Wall Street Journal, et Instagrami uuring näitas, et rakendus võib kahjustada tüdrukute vaimset tervist.

Sama teemaga jätkas Haugen eile kongressi ees tunnistusi andes. „Ettevõtte juhtkond teab, kuidas teha Facebook ja Instagram ohutumaks, aga ei tee vajalikke muudatusi, sest nad on asetanud oma astronoomilise kasumi inimestest ettepoole,” ütles Haugen.

Haugen kritiseeris Zuckerbergi tema ulatusliku kontrolli eest, öeldes, et praegu ei päri Markilt aru keegi teine peale tema enda.

Haugen kiitis esmaspäevast suurt Facebooki teenuste katkestust, mis mõjutas kasutajaid üle maailma.

„Eile nägime me, kuidas Facebook internetist ära võeti,” ütles Haugen. „Ma ei tea, miks see maha läks, aga ma tean, et üle viie tunni ei kasutatud Facebooki lõhede süvendamiseks, demokraatiate destabiliseerimiseks ning väikeste tüdrukute ja naiste oma kehade pärast end halvasti tundma panemiseks.”

Haugeni sõnul on lahendus kongressi järelevalve. „Me peame kohe tegutsema,” ütles Haugen.

Esmaspäevase katkestuse kohta ütles Haugen veel, et suurem mure ei ole mitte see, kui palju inimesi lülitub ümber konkureerivatele teenustele või kui palju raha kaotatakse, vaid see, mida see tähendab inimestele, kes toetuvad teenustele, et suhelda oma lähedastega, hoida käigus oma ettevõtteid või toetada oma kogukondi.

Nii vabariiklastest kui ka demokraatidest senaatorid olid eile ühel meelel, et Facebook vajab muudatusi.

Pärast kuulamist tehtud avalduses teatas Facebook, et ei nõustu Haugeni iseloomustusega paljudes asjades, mille kohta ta tunnistusi andis. Siiski nõustus Facebook, et on aeg hakata koostama interneti jaoks standardreegleid.