Samal ajal kui paljudes riikides, eriti Euroopas, on värbamisaktiivsus viimaste aastakümnete kõrgeim, märgib 69 protsenti tööandjatest, et neil on raskusi leidmaks tööjõuturult vajalike oskustega inimesi. Seejuures on kõige keerulisem leida sobivaid inimesi tootmisesse, finantssektorisse ning transpordi- ja logistikavaldkonda.

ManpowerGroupi kvartaalse uuringu raames küsitleti ligi 45 000 tööandjat 43 riigist, et teada saada, millised on selle aasta viimase kvartali värbamisplaanid ja tööturuootused.

Eelmise aasta lõpust on ettevõtjate optimism töökohtade loomise osas pidevalt kasvanud, praeguseks on see juba ületanud paljudes riikides viiruspandeemia eelse taseme ning on kõigis riikides kõrgem kui möödunud aastal samal ajal. Viieteistkümnes riigis on värbamisoptimism kõrgeim uuringu läbiviimise pea kuuekümne aastase ajaloo jooksul, teiste seas on nende riikide hulgas Soome, Rootsi, Saksamaa, Suurbritannia, Iirimaa ja USA.

Tööandjatelt küsiti, mida nad on valmis potentsiaalsetele töötajatele karmis konkurentsis pakkuma. Kõige sagedamini nimetati koolitust ja väljaõpet (41%), paindlikku tööaega (39%), kõrgemat töötasu (31%) ning paindlikkust töötegemise koha osas (28%).

„Võib öelda, et tööotsijate kuldaeg on pärast pooleteiseaastast segadust tööturul tagasi,“ märkis Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra.

„Inimestel, kes tööd teha saavad ja tahavad, on praegu rohkelt võimalusi, ning kui lisaks tahtele on pakkuda ka erioskuseid, sobivaid isiksuseomadusi ja soovi pidevalt juurde õppida, siis on võimalik dikteerida nii töötasu kui ka muid tingimusi. Võrreldes kriisieelse ajaga on tööandjad oluliselt paindlikumad ja paljud lähevad ka palgasurvega kaasa,“ lisas Kaldra.

„Aga kui palgafond on piiratud, tuleb leida muid võimalusi inimeste leidmiseks ja hoidmiseks, näiteks üha enam töötajaid oskab hinnata distantsilt töötamise võimalusi ning lisaboonuseid, näiteks täiendavat tervise- või pensionikindlustust, mille vajalikkuse kohta ootaks ka Eesti valitsejatelt suuremat mõistmist ning maksusoodustusi.“

Uuring on loetav SIIT.