Chemi-Pharm muutus koroonakriisi puhkemise järel Eestis kõige olulisemaks haiglate, hooldekodude ja paljude teiste tervishoiuasutuste desinfektsiooni- ja hooldusvahenditega varustajaks.

Ettevõtte tegevjuht Kristo Timberg ütles enne tänast võitja välja hõikamist, et 2021. aasta on nende jaoks olnud samamoodi intensiivne nagu eelnevad. Eelmise aasta suurenenud nõudlus mõjutab neid siiani - sellest ongi saanud ettevõtte jaoks uus reaalsus. Tänavune aasta on olnud Chemi-Pharmi jaoks märgiline tänu mitmetele arendustele.

„Mais tõime turule koroonavastaste antikehadega ninasprei BioBlock, mis valmis koostööna konsortsiumis, kuhu kuuluvad lisaks Icosagen Cell Factory OÜ, Teadus ja Tegu OÜ, Eesti Maaülikool ja Tartu Ülikool. Sellesse tootesse on väga palju inimesi oma aega ja teadmisi pühendanud ning meil Chemi-Pharmis on siiralt hea meel, et saame omalt poolt koroonavastasele võitlusele kaasa aidata. Lisaks alustasime aasta alguses uue tootmishoone projekteerimisega, millega oleme lõpusirgel ja loodame veel sel aastal ehitusega alustada," võttis Timberg kokku.

2020. aasta oli neile äärmiselt edukas just tänu sellele, et see, mida nad toodavad - desinfitseerimisega seonduv -, muutus üle maailma ülitähtsaks. Chemi-Pharmi käive hüppas lausa 200,9% 18,48 miljonile eurole. Kasum kasvas aga lausa 1658 protsenti ja oli 4,6 miljonit eurot.

Selge on see, et viimased aastad on firma jaoks olnud kiired ja ka väsitavad. Timbergil on hea meel, et see suvi pakkus ka vajalikku aega hingetõmbeks.

„Ladudes oli piisav varu, et natuke tempot maha võtta ja üle mitme aasta puhata," ütleb ta.

Sisenetakse ravimitööstusesse

Tuul oli Chemi-Pharmil tiibades juba ka varem, kuid viimase kahe aasta kasvu krooniks hakkab neil valmima uhiuus ravimitehas.

Chemi-Pharmi kahe aasta eest Tänassilma tehnopargis valminud tehasele ehitatakse juurde laiendus koos puhasruumidega. Chemi-Pharmi eesmärk tootmis-, lao- ja äripindade laiendamisel on lähiajal siseneda ravimitööstusesse.

Uude tootmishoonesse rajatakse ka kõrgema puhtusetasemega tootmispinnad ehk puhasruumid, mida kasutatakse nii biotehnoloogias, meditsiinis kui ka teistes õhusaaste suhtes tundlikes valdkondades. Puhasruumi siseneb õhk läbi filtri, mis püüab kinni kogu õhusaaste. Ruumis olevat õhku filtreeritakse pidevalt uuesti, et eemaldada ruumis tekkinud saasteained.

COVID-19 pandeemia on toonud kogu maailmas kaasa suurenenud vajaduse nii desinfektsioonivahendite kui ka ravimite järele.

„Oleme jõudnud praeguses, alles 2019. aastal valminud tehasehoones tegutseda vaevu kaks aastat ja endalegi ootamatult on hoone meile suure nõudluse tõttu väikeseks jäänud," ütles Chemi-Pharmi tegevjuht Kristo Timberg kevade hakul. „Siiski on hea meel, et meil oli võimalus anda oma panus ning toetada haiglaid, eesliinitöötajaid ja kogu ühiskonda desinfektsioonivahenditega siis, kui neid kõige rohkem vaja oli. Nüüd aga peame vaatama jälle kaugemale tulevikku ja suurendama oma tootmisvõimekust."

Mis firma on Chemi-Pharm?
1997. aastal asutatud aktsiaselts Chemi-Pharm arendab, valmistab ja turustab desinfektsioonivahendeid, isikliku hügieeni vahendeid, puhastus- ja erihooldustooteid ning luksuskosmeetika sarja D'DIFFERENCE. Chemi-Pharmil on tütarettevõtted Malaisias ja Singapuris, kuid tootmine on koondatud Eestisse ning samuti paikneb siin ettevõtte peakontor. Chemi-Pharmi tootenimistus on üle saja erineva desinfektsiooni-, puhastus- ja hooldustoote, mis omakorda jagunevad kuueks põhiliseks tootegrupiks: pesemisvahendid, käte ja naha antiseptikumid, nahahooldustooted, tooted pindade pesemiseks ja desinfitseerimiseks, tooted instrumentide pesemiseks ja desinfitseerimiseks ning kosmeetikatooted. Tänaseks ekspordib ettevõte oma tooteid 27 riiki ning lisaks meditsiinisektori asutustele kuuluvad klientide hulka ka toiduainetööstused, puhastusteenuseid pakkuvad firmad, lasteasutused ja koolid.


Omanikud: Ruth Oltjer (70%) ja Suurbritanniasse registreeritud Chemi-Pharm LTD (30%)

„Ettevõtluse auhind 2021" on kõrgeim riigipoolne tunnustus ettevõtjatele ja ettevõtlikkusele. Konkursil selgitatakse välja parimad ettevõtted viies valdkonnas: aasta innovaator, aasta eksportöör, aasta välisinvestor, aasta turismiedendaja, aasta disainirakendaja ja aasta pereettevõte. Konkurssi veab EAS koos Eesti Tööandjate Keskliiduga. Konkursi veeb on leita siit.