Ensto Ensek AS on tehnoloogiaettevõte, mis tegutseb Eestis 1992. aastast ja kuulub rahvusvahelisse kontserni Ensto.

„Tegemist on rahvusvahelise ettevõttega, mille Eesti üksusel on võtmeroll kogu kontsernis. Pool Ensto grupi 250 miljoni eurosest käibest tuleb Eestist ning samuti töötab siin ligi kolmandik grupi 1400 töötajast. See ettevõte on viimastel aastatel teinud Eestisse suuri investeeringuid ning toonud Eestisse mitmed võtmetähtsusega tootmisharud, näiteks elektriautode laadijate ja elektriradiaatorite tootmise,“ ütles EASi juhatuse liige Sigrid Harjo.

Ensto Enseki tegevjuht Kaarel Suuk usub, et väärika tunnustuse tõi töötajate pühendumus ja ettevõtte omanike usaldus.

“Enstol täitub Eestis 30. tegevusaasta, oleme pikaajaliselt panustanud Eesti tööstussektorisse ja majandusse vastutustundliku ettevõtlustegevusega. Eesti tehased on nende aastate jooksul palju arenenud ning oleme võtnud suuna automatiseerimisele ja digitaliseerimisele. Meie inimeste töökultuur, kõrge kvaliteet ja soov areneda on järjepidevalt kasvatanud Eesti üksuste väärtust, mis on toonud siia ka aasta-aastalt suuremad investeeringud.”

Ensto projekteerib, toodab ja turustab elektritarvikuid alates aastast 1958. Eestis toodab Ensto madala elutsüklikuluga innovaatilisi ja töökindlaid tooteid ning lahendusi õhuliinitarvikute, maakaablilahenduste ja elektrienergia kvaliteedi tagamiseks. Ettevõte pakub ka kõrge kvaliteediga tooteid ja lahendusi hoonetele ning tööstustele. Ensto panus keskkonnasäästlikku transporti on elektriautode laadimispunktide tootmine. Eestis on kolm tehast, mis asuvad Keilas ja Paides.

Alates 2018. aastast on Ensto Keila tehastesse koondanud elektriautode laadijate, elektriradiaatorite ja riviliidete tootmise ning laiendanud silikooni survevalu. Paide tehasesse koondati kontserni valgustite tootmine ning investeeriti pulbervärviliini. Eestisse loodud logistikakeskusest liiguvad tooted 100 riiki üle maailma.

2018. aastast alates on Ensto investeerinud Eesti tehaste tootmise automatiseerimiseks, digitaliseerimiseks ja vajalike tingimuste loomiseks neli miljonit eurot. Kokku on sel perioodil juurde loodud 95 oskustöö ametikohta.

Alates 2018. aastast kannab Ensto Ensek vastutustundliku ettevõtluse kuldmärgist. Tootmise tõhustamiseks vähendas ettevõte digitaliseerimisega paberi- ja ajakulu ning pälvis sellega ka 2019. aastal keskkonnasõbraliku ettevõtte konkursil eriauhinna.