Ettevõte LUMI sai alguse isiklikust kogemusest, täpsemalt Heleni soovist leida looduslikku alternatiivi tütre põletikulise nahahaiguse ohjamiseks määratud hormoonravile. Oma otsingute käigus jõudis ta Soomes tehtud uuringuni, mille kohaselt leidsid erinevate nahaprobleemidega inimesed oma muredele leevendust külmpressitud kanepiõli kasutamisest. Uuringu tulemused väitsid, et vaid kaks supilusikatäit õli päevas on piisav, et vähendada naha sügelust, kuivust ja kangete ravimite manustamise vajadust. Asunud nendele väidetele omal nahal tõestust otsima, sai Helenile kiiresti selgeks, et kanepiõli tervendavad omadused on vastuseks tema pikkadele otsingutele. Loodusliku õli efekt oli niivõrd hea, et lükkas käima siiani kestva teekonna, mille eesmärgiks on tutvustada ja jagada, pakkuda alternatiivi kõigile hädasolijatele – sündis looduskosmeetika bränd LUMI.

"Mäletan, et kuigi see oli vaid kümme aastat tagasi, oli looduskosmeetika loomine ja tarbimine Eestis veel väga ebapopulaarne. Ka tööstuskanepi kasvatus oli siin tol ajal alles esimesed sammud teinud," meenutab Helen.

Kuidas realiseerus mõte kolida tootmisega Tartust hoopis teise Eesti otsa Läänemaale?

"Ega ausalt öeldes seda teist korda enam ei teeks, aga muidugi on mul rõõm, et see õnnestus," meenutab Helen. Kogu kolimisprotsessi algatas fakt, et olin juba ise koos perega Läänemaale elama asunud ja tootmist oli distantsilt väga keeruline juhtida. Vaikselt tekkisid LUMI ümberkolimist toetavad võimalused ja juhused ning tundus üksnes loogiline see otsus vastu võtta. Pärast ‘’vaid’’ paari rasket ehitus- ja kolimisaastat on meil nüüd paremad võimalused siin maal, kui olid kord Tartus.’’

Mis on maal teisiti kui linnas? Kas on raskusi näiteks töötajate leidmisega? Millised on maal tegutsemise eelised võrreldes linnaeluga?

Helen tõdeb, et olid siiralt üllatunud, kui üksnes nende sotsiaalmeedias välja kuulutatud konkursi peale laekus 83 avaldust sooviga LUMI-sse tööle tulla. "Keemikutest politseinikeni, elukohaga Võrust Viimsini," sõnab ta ning lisab, et töökad inimesed on nad ilusti ka leidnud. "Mul on hea meel, et ka noored pered leiavad tee maale ja on oluline neile tööd pakkuda. See on vastastikune rõõm – võimaldame kodulähedast töökohta ja tervitame rõõmuga töökaid, looduslähedasi inimesi. Maahingede hoolsust on linnas raske leida," tõdeb ta.

Maal toimetamise eelistest toob Helen välja soodsad kulud ja looduslähedase elustiili. "Usun, et tootmise haldamine maal on oluliselt soodsam, võrreldes ettevõtte ülalpidamisega linna kallitel pindadel," juhtis Helen tähelepanu.

Mis on ettevõtte edasi plaanid?

Heleni sõnul püüavad nad aina enam kohalikele inimestele tööandjaks olla. "On oluline, et maal elu püsida saaks. Kolimine on meile hästi mõjunud mitmes mõttes ja käivitanud palju põnevaid arendusprotsesse. Jätkame tootearendusega ja püüame järjest enam ka Läänemaa looduslikke saadusi LUMI toodetesse tuua," rääkis ta, juhtides tähelepanu, et talle meeldib teiste kodumaisete väikeettevõtetega midagi koos ühist luua. "Lisaks on meil Haapsalus Tallinna Ülikooli filiaal, kus loodame tulevikus veelgi tihedama koostöö käivitada," sõnas ta

Mis on sinu soovitused maale ihkavale inimesele või perele, kes pole julgenud sellist elumuutust veel ette võtta?

,,Hakkaja inimene saab alati hakkama! Minu arvates on Eestis rohkem mikroettevõtted vaja. Just nimelt pere-ettevõtteid, et tasakaalustada suuri hiide ja monopole," nentis Helen ning lisas, et riik peaks sellist ettevõtlus ka omapoolselt toetama. "Lisaks on maakohtades tohutult potentsiaali midagi omal käel ära teha."

Helen toonitab, et enne suure elumuutuse tegemist on oluline kõik plussid ja miinused enda jaoks lahti mõtestada. ,,Kui silmas pidada tänast olukorda, siis olen tänulik, et olen just maaelanik. Oma metsade vahel on turvaline olla ja elu ei jää elamata," sõnas ta. "Isegi lapsed ütlevad, et mingi hinna eest ei tahaks nad tagasi linna kolida. Olgu seal rohkem huviringe või lastelaagreid, aga maal on vabadus, aeg käib aeglasemalt, ja kõik saab ikkagi alati tehtud."

Helen soovitab mitte liiga pikalt kaalutlema jääda, sest võimalused järgnevad tegudele. "Kui tunned, et vajad viimast tõuget või enesekindluse süsti, siis meile võib Uugalasse alati külla tulla! Hea meelega jagame kogemusi ja nõu. Nii nahahoolduse kui väikeettevõtja kogemuste kohta," innustas Helen.

Inspireerivaid lugusid linnast maale kolimise kohta saab veel lugeda siit.