Laupäeval ilmus Läti ametlikus väljaandes "Latvijas Vēstnesis" ministrite korraldus kuulutada välja eriolukord, mis seab uued piirangud kaubandusele, toitlustusele ja kultuuriürituse korraldamisele. Samuti on kohustus 15. novembriks vaktsineerida avaliku sektori ja kohalike omavalitsuste asutuste töötajad, kirjutab Läti Delfi.

Arvestades viiruse kasvavat levikut, peab avalikkus valmistuma suhteliselt raskeks perioodiks, rõhutas Läti peaminister Krišjānis Kariņš reedel pärast erakorralist valitsuse istungit toimunud pressikonverentsil.

Terviseminister Daniels Pavļuts tunnistas omalt poolt, et peamiselt vaktsineerimata ühiskonnaosa huvides otsustati kehtestada ranged turvameetmed, et kaitsta neid potentsiaalse tõsise COVID-19 haigusjuhtumi ning haiglaravi eest. "Haiglate, arstide ja enda kaitsmiseks on kõige tähtsam järgida seatud piiranguid. Kui me ei suuda praegust olukorda peatada, peame mõtlema muudele lahendustele," ütles Pavļuts.

Soovitus kaugtööks ning kohustuslik töötajate vaktsineerimine

Eriolukorra ajal peavad tööandjad tagama töötajatele võimalused kaugtööks, kui töö eripära seda võimaldab. Lisaks peab töö olema korraldatud selliselt, et tööülesandeid täidaksid tööandja ülesandel ainult need töötajad ja ametnikud, kes tagavad töö järjepidevuse ega saa seda oma elukohas eemalt täita. Töökohal on maski kandmine kohustuslik.

Samuti peab tööandja tagama, et töötajad, kes ei ole täielikult vaktsineeritud või on nakatunud viirusega, viibiksid töökohal testi tõendi esitamise või tööandja poolt pakutava antigeenitesti tegemise korral mitte rohkem kui 72 tundi.

Ette on nähtud, et alates käesoleva aasta 15. novembrist saavad riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutuste töötajad ning ametnikud oma tööülesandeid täita ainult vaktsineerimis- või läbipõdemise tõendi esitamisel. Sama kehtib ka kõrge riskiga töökohtadele, milleks on haridusasutused, apteegid, raviasutused ja pikaajalised sotsiaalhoolekandekeskused.

Ostukeskused suletakse nädalavahetusteks

Valitsuse otsusest tulenevalt on kaubanduskeskustes nädalavahetustel ja riigipühadel kauplemine keelatud. Nõue ei kehti üksnes esmatarbekaupadele nagu näiteks toidupoed, apteegid, prilli- või loomapoed jms.

Poodides piiratakse inimeste arvu ning külastajatel on kohustuslik kanda maski. Kui kaubanduskeskuse müügipind on üle 7000 ruutmeetri, siis tuleb kaubanduskeskusel paigaldada elektrooniline seade, mis mõõdab külastajate arvu. Kaubanduskeskustest väljas olevad poed saavad olla lahti, kui kasutatakse maske ning jälgitakse samuti maksimaalset külastajate arvu piiri.

Läti kaupmeeste liidu presidendi Henriks Danusēvičsi sõnul sõltub väikekaupmeeste tegevus sellest, kus nad asuvad, st kaubanduskeskuse logistikast. On poode, kellel lubatakse jätkata tööd “punases režiimis”, kuid on ka neid, kes saavad töötada ainult “rohelises režiimis”.

Supermarketid peavad kaaluma, kas ja kuidas suudavad nad vaktsineeritud ja vaktsineerimata isikute voogusid jaotada. Ühe võimalusena lubas LTA juht kahte erinevat sissepääsu: ühe vaktsineeritud ja teise vaktsineerimata isikule. Kuid isegi sel juhul ei oleks kaubanduskeskuse töötajatel võimalik inimeste voogu kontrollida. LTA president tunnistas, et mitmed väikekaupmehed sulgevad oma poed ja nõuavad hüvitist.

Esialgu lubatakse töötada õpetajatel testide tegemisega

Uus määrus näeb ette, et haridusasutuste töötajad, kellel puudub vaktsineerimis- või haigussertifikaat, saavad oma tööd teha kohapeal juhul, kui neil on esitatud negatiivne tõend. Kuni 18. oktoobrini piisab antigeeni kiirtestist, pärast seda tõendab negatiivsust üksnes sertifikaat. Samuti on kohustus kanda ruumis maski. Vastasel juhul tuleb õppetöö korraldada kaugteel.

Muutused huvihariduses

Huviharidus toimub piiranguteta üksnes juhul, kui õpilastel on vaktsineerimispass või sertifikaat tõendamaks, et ta pole haige. Need, kes pole täielikult vaktsineeritud või COVIDit läbi põdenud, peavad omandama huviharidust eemalt või üksnes ühe klassi piires, individuaalselt või õues, kus pole rohkem kui 20 erinevatest klassidest õppijat. Otsus ei puuduta koolieelikuid.

Koolid peavad ka tagama, et erinevate klasside õpilased või kursused ei viibiks samas ruumis samal ajal. Sama olukord on ka üritustega. Koolidel ei ole luba korraldada osalemisi väljaspool haridusasutust, nt minna ekskursioonile või külastada üheskoos teatrit.

Sporditreening ainult ohututes tingimustes

Sport on siseruumides lubatud, kuid võttes arvesse täiendavaid ohutustingimusi, nt kui ruum ületab 20 inimese piirangu. Vaktsineerimata lapsed saavad siseruumides treenida treeneriga üksnes üks ühele. Ühe klassi piires on võimalik teha sisesporti ka rühmana. Koolipõhise testiga õpilased võivad välitreeningutel koos osaleda kuni 20-liikmeline rühm.

Läti rahvuskoondis (sh noored ja juuniorid), Läti olümpiakoondis ja Läti paraolümpiakoondise sportlased, rahvusvaheliste ja kõrgliiga võistkondlikud sportlased ning spordigümnaasiumi õpilased saavad jätkata sporditreeninguid ka kollases režiimis, kuid testimine tuleb teha omal kulul. Siinkohal koolitesti ei aktsepteerita.

Kõik spordivõistlused toimuvad jätkuvalt rohelises režiimis koos täiendavate piirangutega. Kollase režiimi korral on lubatud korraldada ainult rahvusvahelisi spordiüritusi. Pealtvaatajatel on lubatud osaleda spordiüritustel ja rahvusvahelistel spordiüritustel, kui neil on vaktsineerimis- või haigussertifikaat ja avalike ürituste korraldamise tingimused on täidetud. Mõnel erand juhul on üleminekuperiood kehtestatud kuni 18. oktoobrini.

Individuaalsed füüsilised tegevused ilma treenerita õues võivad toimuda ilma piiranguteta.

Õpe ülikoolides
Kõrgkoolides ja kolledžites osalevad õpilased ja töötajad üksnes juhul, kui nad on vaktsineeritud või haigustunnistusega. Teised peavad õppetööd korraldama kaugteel.

Samuti ei ole eriolukorra ajal võimalik harrastuskunstirühmade proove isiklikult korraldada, välja arvatud individuaaltunnid, kui juhendajal on vaktsineerimis- või haigustõend ja tunniruumis pole teisi isikuid.

Kultuuriasutustele ja toitlustajatele piiratud tööaeg
Valitsus osutas piirata eriolukorra ajal ka toitlustusasutuste ja usuorganisatsioonide tööaega. Tegutseda saavad nad seega alates hommikul kuuest kuni õhtul üheksani.

Toitlustusteenused saavad sise- ja välistingimustes võtta vastu üksnes COVID-19 sertifikaadiga külastajaid. Kui laudade vahel ei ole vaheseina, ei saa ühe laua taga olla rohkem kui neli inimest. Nende vaheline kaugus peab olema vähemalt kolm meetrit.


Kultuuri- ja meelelahutusüritused ainult sertifikaadiga

Muudatused näevad ette, et edaspidi võivad avalikud üritused toimuda ainult epidemioloogiliselt turvalises keskkonnas, kus külastajatel peavad olema fikseeritud istekohad.

Ürituse toimumiskohas ei tohi viibida rohkem kui 500 külastajat ning kõrvuti asetsevatel kohtadel ei tohi olla rohkem kui kaks inimest. Samuti näeb määrus ette, et külastajad asuvad eraldi sektorites kuni 300 inimese kohta. Ürituste ja võistluste piirangud hakkavad kehtima 18. oktoobrist.

Kõik piirangud lõppevad tänaste andmete kohaselt uue aasta 11. jaanuaril.