AS Kapiteli juhatuse esimees Taavi Ojala toob välja, et kuna nende portfelli kuuluvad kaubanduskeskused, büroohooned ja hotellid, siis saab teha lihtsa järelduse - globaalne pandeemia mõjutas neid palju.

„Seega on meie kollektiivi hea saavutus ettevõtte tegevuse korraldamine mitmes riigis koroonapandeemia piirangute tingimustes," ütleb ta.

2020. aastal otsustasid nad renoveerida mõlemad oma portfelli kuuluvad hotellid ehk Tallinna kesklinnas asuvad Nordic Hotel Forumi ja Tallink City Hoteli, kasutades ära loodetavasti ajutist nõudluse madalseisu.

„Uuendustööd kulgesid plaanipäraselt ning mõlemad hotellid avasid uksed tänavu suvel, vastates paremini muutunud klientide soovidele ja turvalisuse nõuetele. Paralleelselt oleme parendanud büroohoonetes pakutavat töökeskkonda ja teenuseid ning töötame kõikide kaubanduskeskuste uuendusprojektidega," avaldab Ojala.

Uue suunana logistika

2021. aasta on jooksvate äritulemuste mõttes läinud neil kehvemini, kui nad 2020. aasta sügisel prognoosisid. Mitmete piirangute tõttu on tulud kaubanduskeskustes olnud oodatust madalamad ja turistide vähesuse tõttu on Tallinna kesklinna hotellidel jätkuvalt keerulised ajad.

Käesoleva aasta alguses laiendas Kapitel oma tegevust logistikakinnisvara ärisse, omandades osaluse ettevõttes Nordassets, mis tänaseks kannab nime Kapitel Logistics.

„Oleme selles ärivaldkonnas kasvamas ja seetõttu soetanud lisaks täiendavaid logistika- ja tööstuskinnisvaraks sobilikke hoonestamata kinnistuid. Tänavu kevadel alustasime Kapiteli läbi aegade ühe suurima arendusprojekti, Liivalaia Kvartali ehitust ning septembris sõlmisime lepingu meie Riia Elemental Skanste arendusprojekti kahe büroohoone ehituseks. Lisaks ostsime käesoleva aasta kevadel Riia kesklinnas väärika ajalooga hoone Barona tn 12, nn Benjamini Maja, millele töötame välja sobivat kontseptsiooni," selgitab Ojala.

Pikaajalised kogemused tulevad kasuks

Milles peitub nende heal tasemel konkurentsivõime? Juhatuse esimees ütleb, et nad on alati tahtnud ja püüdnud teha oma tööd võimalikult hästi. Kõik hooned olemasolevas portfellis on juhitud pikaajalisest omanikuperspektiivist lähtudes. Samuti on kõik arendusprojektid ellu viidud, lähtudes eeldusest, et Kapitel jääb neid varasid omama ja juhtima pikka aega.

„Proovime olemasolevat portfelli juhtides ära kasutada oma pikaajalist ja laialdast kogemust ning samamoodi arvestame uusi projekte plaanides olemasolevast portfellist saadud kogemustega. Lisaks kaasame tihti ka välismaist teadmist erinevate konsultandide kaudu ja toetame oma kolleegide silmaringi laiendamist mujal maailmas ringi vaatamise ning koolitustel ja seminaridel osalemise kaudu," räägib Ojala.

Kus on aga parem tegutseda, kas Eestis, Lätis või Leedus? Ojala leiab, et iga turg on hoolimata riikide suhtelisest väiksusest erinev ja seega on igal pool erinevad väljakutsed.

„Pärast pikka pausi suurte arendusprojektide teostamine Tallinnas ja Riias on keeruline ning mitmeid väljakutseid pakkuv, aga see teebki need projektid huvitavaks," ütleb ta.

2022. aasta plaane Kapitelis veel tehakse. Nad on järgmise aasta tegevuse detailsemal plaanimisel alles poole peal, kuid suures vaates jätkavad nad Ojala sõnul olemasoleva portfelli juhtimise ja kaasajastamise ning uute projektide arendamisega. Väga suuresti mõjutab neid aga kindlasti üleüldine pandeemia edasisest kulgemisest tingitud olukord.