Optsioonid annavad investoritele õiguse teatud kuupäevaks osta või müüa naftat kindlaksmääratud hinnaga. Kauplejad kasutavad seda võimalust tavaliselt turgu suunavate panuste tegemiseks või oma portfelli kindlustamiseks ja tasakaalustamiseks.

Kauplejad ennustavad, et Ühendriikide nafta võrdlushinnad tõusevad juba selle aasta detsembris üle 100 dollari ühe barreli kohta, võrreldes hiljutise 82 dollari tasemega (täna, 18. oktoobril kell 14:00 oli ühe barreli hind USA turgudel juba 82,63 dollarit - toim.). USA toornafta, tuntud ka kui West Texas Intermediate (WTI) on sellel kuul tõusnud 10% ning sellel aastal koguni 70%, kuid pärast 2014. aasta nafta hinnakrahhi ei ole hind üle 100 dollari tõusnud.

20. juunil 2014. aastal saavutas nafta hind USA turgudel 107,95 dollari taseme ühe barreli kohta. Järgmise aasta 28. jaanuariks oli see hind aga 44,08 dollarit barreli kohta, mis tähendab, et hind langes 7 kuuga ligemale 60% (toim.).

Ennustused teisel pool Atlandi ookeani on aga veelgi tulisemad. Mõned naftakauplejad ennustavad Brenti toornaftale, mis on ülemaailmne võrdlusalus, 2022. aasta detsembriks 200 dollari taset ühe barreli kohta, selgub pakkuja QuikStrike andmetest.

Tõusev kauplemistrend on Wall Street Journali andmetel õnnemäng, sest tarneahela katkestused ning piirkondlikud puudujäägid toormest tõstavad hindu energiaturgudel jätkuvalt aina kõrgemale, vaatamata aeglustuvale maailmamajandusele ning murele, et kõrged maagaasi ja naftahinnad vähendavad tarbijate kulutusi.

Investorid, keda tõmbavad väikesed eelinvesteeringud ja optsioonitehingute potentsiaalselt kiired väljamaksed, kogunevad nüüd energiaturgudel, kajastades sealgi sellel aastal aktsiaturgudel toimunut ja püstitatud rekordeid.

“Ma ei ole pikalt sellist hullumeelsust näinud,” ütles USA-s toimetava finantsteenuste organisatsiooni StoneX Group Inc. energiakaubanduse kaasdirektor Mark Beningo, viidates öeldus alusvara hinnale, millega optsioonid realiseeruvad. “Hoog ja kasvutrend on suurenemas.”

Wall Street hoiab kätt pingsalt pulsil ning jälgib, kas energia hinnatõus vähendab ettevõtte kolmanda kvartali tulusid. Ühendriikide üks suurimaid lennufirmasid Delta Air Lines Inc. hoiatas kolmapäeval oma investoreid selle eest, et kõrged kütusehinnad vähendavad neljandas kvartalis tõenäoliselt ettevõtte kasumit.

Lähipäevil saavad WSJ andmetel avalikuks veel mõnede Ühendriikide lennufirmade, sealhulgas United Airlines Holdings Inc. ja American Airlines Group Inc. majandustulemused, mis peaksid andma veel parema ülevaate hetkesituatsioonist, mis seostub suuresti kütusehindadega.

Pakkumise kitsendamisel on juba olnud tõsiseid tagajärgi. USA toornafta jõudis hiljuti kõrgeima tasemeni viimase seitsme aasta jooksul. Maagaasi hinnad on sel aastal enam kui
kahekordistunud ning kauplevad turul üle 5 dollarise hinnaga ühe Briti soojusühiku kohta. Mõned hoiatavad pikaajalise inflatsiooni eest, teised aga, et kõrged energiahinnad tabavad eelkõige tarbijaid, kes peavad juba sellel talvel soojusenergia eest rohkem tasuma.

Volatiilsus ehk kui turbulentne on üks varatüüp ühe kindla ajaraamistiku vältel, on suurenenud viimastel nädalatel koos tõusvate hindadega, keerates pea peale loogika, mille kohaselt põhjustavad tõusvad hinnad väiksemat volatiivsust ning vastupidi. Kauplejate sõnul on see märk sellest, et turule koguneb liiga palju kauplejaid ning seetõttu muutuvad suuremad kõikumised peaaegu vältimatuks. Naftaoptsioonidega kaupleva Flashpoint Energy Partners liige John Gretzinger sõnul on turg praegu natukene metsik.