Nord Pool teatas eile, et alates 9. novembrist, mil võeti kasutusele uus tehnoloogia, tekkis rike, mis mõjutas hinnakujundust.

Vastavalt oma veebisaidil olevale avaldusele arvutab börs nüüd hinna ümber kõigi tundide kohta alates sellest novembri algusest.

Börs alustas sisejuurdlust pärast seda, kui laupäevane süsteemihind saavutas rekordilise 228,02 eurot megavatt tunni kohta, mis on 51% kõrgem kui reedel püstitatud rekord.

Hind oli oluliselt kõrgem kõigist hetkehindadest Põhjamaade tsoonis, pannes kulmu kergitama Nord Poolilt selgitust otsinud turuosaliste seas.

Süsteemihind on indeks, mida kasutatakse elektrilepingute võrdlusalusena ja mis arvutatakse eeldusel, et Põhjamaade turg töötab laitmatult ja võrk ei ole ülekoormatud. Tavaliselt jääb see piirkonna kõrgeima ja madalaima hinna vahele.

Nord Pooli Baltimaade esindaja Ingrid Arus selgitas, et antud viga ei mõjuta päev-ette turul hinnapiirkondade hindu ja Põhjamaade Süsteemihinnad ei ole aluseks tarbijatele elektrienergia müümisel.

"Põhjamaade Süsteemihind arvutatakse hinnapiirkondade hindadest eraldi ja on aluseks pikaajaliselt finantslepingute sõlmimisel ja selgitamisel, ehk siis aluseks finantsturgudel," lisas Arus.