„Valgevene president Aljaksandr Lukašenka kinnitas, et on valmis peatama energiakandjate transiidi, kui Poola sulgeb piiri,” öeldaks BelTA teadaandes.

Lukašenka rääkis sellest intervjuus Vene propagandaagentuuri Rossija Segodnja peadirektorile Dmitri Kisseljovile.

Lukašenka sõnul ei ole lepingulised kohustused tema jaoks takistuseks. „Kui mind hakkavad kägistama poolakad või veel keegi seal, kas ma hakkan mingeid lepinguid vaatama? Jätke nüüd, millest te räägite,” lausus Lukašenka.

Lisaks sellele ähvardas Lukašenka Euroopa riike kaupade transiidi keelamisega läbi Valgevene Venemaale ja Hiinasse. „Poolakad otsustasid piiri Valgevenega sulgeda – hästi, sulgege. Me ei sõida väga tihti Euroopa Liitu. Meie huvid on täna Venemaal, Hiinas ja eelkõige idas. Aga kui mina sulgen, mis saab siis selle vooga, mis peamiselt Venemaale ja Hiinasse kulgeb meie kaudu?” küsis Lukašenka.

Lukašenka leiab, et läbi Ukraina Euroopa kaubad Venemaale ja edasi teistesse riikidesse ei jõua. Tema arvates ei ole korraldatud transiitühendust ka läbi Balti riikide. „Ainult Valgevene. Seetõttu, enne kui teha nende poolt avaldusi, tuleb võtta oma kanaajud kätte, nagu rahvas räägib, ja mõelda, mida sa täristad. Ta sulgeb piiri... Kellele sa kahju teed? Iseendale. Ja pärast, sina sulged – siis mõelge, kuidas te hakkate Venemaalt energiakandjaid ostma,” praalis Lukašenka.