Technology Fast 50 on laialdaselt tunnustatud kui kõige prestiižsem ja olulisem ettevõtluse loovuse ja innovatsiooni mõõtmise vahend Kesk-Euroopa riikides. „Kõik Fast 50 edetabelisse jõudnud ettevõtted on suurepärased näited sellest, mida on võimalik saavutada oskusteabe, innovatsiooni, energia, visiooni ja ambitsioonide õige kombinatsiooniga. Pandeemiast tulenevate lugematute väljakutsete taustal suudeti muutuda, uuesti leiutada, ümber kujundada ja kasvada," sõnab Kristīne Jarve, Deloitte'i Baltikumi juhtivpartner.

Eesti sõidujagamise ükssarvik Bolt saavutas tänavuses Deloitte'i Kesk-Euroopa Fast 50 edetabelis 18. koha. „Bolt on viimastel aastatel kiire kasvu teinud, pakkudes taskukohaseid, turvalisi ja jätkusuutlikke teenuseid miljonitele klientidele Euroopas ja Aafrikas. On suur au, et meid tunnustatakse sel teekonnal kui üht Deloitte'i Fast 50 ettevõttet," kommenteerib Bolti tegevjuht Markus Villig.

Kokku jõudsid nimekirja ettevõtted üheksast Kesk-Euroopa riigist. Deloitte Technology Fast 50 Central Europe on programm, mis koondab 50 kiiresti kasvavat avaliku ja erasektori tehnoloogiaettevõtet, tuginedes tulude kasvule nelja aasta jooksul ja hõlmab kõiki seotud tööstussektoreid - side, keskkonnatehnoloogia, fintech, riistvara, tervishoid ja bioteadused, meedia ja meelelahutus, tarkvara. Kuigi edetabelis domineerivad tarkvaraettevõtted 33 ettevõttega, on esindatud ka teised sektorid: riistvara (5); meedia ja meelelahutus (4); Fintech (3); tervishoid ja bioteadused (3); ja kommunikatsioon (2).

2021. aasta on olnud mitmes mõttes rekordiline - selleaastases edetabelis olevate ettevõtete keskmine kasvutempo on tabanud silmapaistvat 2278% (võrreldes 1460% 2020. aastal) ja võitja, Tšehhi Fintech-pioneer FTMO, saavutas 39 432% kasvu (võrreldes 2020. aasta võitjaga, kes kasvas 9077%). FTMO on selgelt välja töötanud äriidee, mis toimib: anda kogenud ja edukatele sõltumatutele finantskauplejatele, kellel puudub oma kapital, võimalus tegutseda FTMO kauplejana. Leedu Biotech ettevõte Kilo.Health saavutas edetabelis 17 710%-lise kasvuga teise koha.

Kristine Jarve, Deloitte'i Baltikumi juhtivpartner: „Sel aastal kandideeris programmi rekordarv, ligi 450 ettevõtet kogu meie piirkonnast. Kui vaatame tulevikku, on selge, et üha arenev tehnoloogia on tuleviku edu võtmetegur. Just tehnoloogia abil on võimalik tõhususe suurendamine, kvaliteedi parandamine, lihtsustamine ja jätkusuutlikkuse toetamine."

Selleks, et tunnustada ettevõtteid, mis näitavad suurt potentsiaali, kuid on liiga uued, et vastata Deloitte'i Kesk-Euroopa Fast 50 põhikategooria kriteeriumidele, loodi eelmisel aastal kaks uut auhinnakategooriat: investeerimistähed (Investment Stars) ja kasvutähed (Growth Stars). Kaks Leedu ettevõtet, iDenfy ja Forus Global, jõudsid kasvutähtede edetabelisse.

CRM platvorm Pipedrive, fintech Wise ja lambavilla jääkidest postipakendeid tootev idufirma Woola pääsesid mõjukate tähtede (Impact Stars) nimekirja, mis tunnustab ettevõtteid, kes edukal ühendavad suurepäraseid tooteid või teenuseid, millel on positiivne mõju kas ühiskonnale, ärile, uuenduslikkusele, keskkonnale või mitmekesisusele.

Tabeli esimene osa siin: