Kui alguses olid keskpangad kindlad, et tõusev inflatsioon tuleneb kriisijärgsest olukorrast ja taastub, siis tänaseks on pangad nõustunud, et praegune inflatsioonitase on siiski püsiv. Bloombergi sõnutsi tõusis Ameerika tarbijaindeks viimati nii kiiresti aastal 1982 ja Ühendkuningriigis on see kümnendi kõrgeim.

Ameerika investeerimispank Morgan Stanley usub, et hinnad jätkavad tõusu, kuid järgmise aasta esimeses pooles võiks see aeglustuda, sest naftahinnad stabiliseeruvad ja tarneprobleemid lahenevad. Sellest hoolimata leiavad osad, sh maailma suurim varahaldur BlackRock, et kõrgem inflatsioon püsib veel aastaid, vahendas Financial Times.

David Folkerts-Landau sõnul lähevad keskpangad juhul, kui inflatsiooni ei õnnestu mõõdukaks muuta, üle agressiivsemale rahapoliitika karmistamisele, mis põhjustaks järsu negatiivse reaktsiooni finantsturgudel ja tõenäoliselt märkimisväärse majanduslanguse.

Euroopa keskpank teatas, et vähendab oma võlakirjade ostuprogrammi, kuid lisas, et intressimäärade tõstmine peab ootama aastani 2023. Frederik Ducrozet usub, et Euroopa väljavaade tuleval aastal pole pelgalt stabiilselt kõrge inflatsioon, vaid ka selle volatiilsus.

Bloombergi koostatud andmete põhjal saab järeldada, et Stoxx 600, mis jälgib suurimate Euroopa ettevõtete liikumisi, tõuseb eesoleval aastal kuni 10 protsenti. Samas Bank of America usub, et meid ootab ees hoopis 10 protsendine langus. Ben Ritchie, kes on Edinburghis asuva varahalduri Abrdn Euroopa aktsiate juht, ütles, et investorid peaksid keskenduma ettevõtetele, millel on tugev konkurentsipositsioon ja hinnakujunduse võime. Põhilised suunad, kuhu võiks kindlasti investeerida, on tervishoid ja tarbekaubad.

Omikroni levikut Euroopas peetakse pigem väikeseks tagasilöögiks

JPMorgan Chase & Co. strateeg Mislav Matejka on Stoxx 600 eesmärgiks seadnud lausa 525 punkti, mis teeb eeldatavaks tõusuks uuel aastal umbes 12 protsenti. Ta usub, et omikron annab turule tagasilöögi, kuid seda aasta esimesel poolel, edasisi tõuse ta ei sega.

Hoolimata sellest, et Euroopa Stoxx 600 tõusis 2021. aastal koguni 23 protsenti, tasub meeles pidada, et 12 kuud on lühike aeg, et vaadata, kuidas investeering on toiminud. Varasemad tulemused ei ennusta tulevikutootlusi.