RuneScape’i mäletate? Mängu, kus ekraanil tuterdasid katkendlikult ringi pikslikäntsakad, kellele sai keskkonnasisese valuuta eest relvi ja kostüüme selga muretseda?

Teisendage see mäng nüüd tehniliselt arenenumasse keskkonda, kus pikslikäntsaka asemel on tegemist teie eneste virtuaalsete avataridega. Skin’i ostmine oma RuneScape’i sõdalasele oleks tolles keskkonnas sama, mis enesele NFT-na virtuaalsete Adidase ketside muretsemine. Kõlab juba väheke kodusema nähtusena?

Umbes sedasi hakkab teoreetiliselt peagi välja nägema metaversum. Tundub hirmutav? Siis tasub kulmukortsutav pilk visata juba kümnenditetagusesse möödanikku. Mine sa tea, ehk saad süüdistada iseennastki, kui panustasid tunde RuneScape’is, Simsis või näiteks Minecraftis uutlaadi tulevikumuusika kiireloomulisse saabumisse.

Tulevik on kohal

Minevikus robootikaga tegelenud, kuid hiljuti NFT-de valdkonda süvitsi sukeldunud Sander Gansen usub, et too kolmetäheline lühend on tõepoolest kiirtee tulevikku. Tegemist pole tema silmis vaid rahateenimise võimalusena, vaid päriselt igapäevatoimingutesse teisendatava tehnoloogiaga, millel on potentsiaali maailma muuta.

Kuid esmalt - mida see NFT enesest täpselt kujutab?

“NFT pole midagi muud peale ühe failitüübi, mis on peamiselt plokiahela erinevates keskkondades. Seal peal on andmestik, mis näitab, kes või milline rahakott on selle omanik,” võttis Gansen lühidalt kokku. Sedasi on võimalik internetis teha kindlaks, kellele miski kuulub. “Internetis on inimesel oma identiteet, mis on seotud tema rahakotiga. Põhiline joon on see, et sina oled selle konkreetse asja ostnud ja see on sinu omanduses."

Kuigi hiljuti on NFT paisanud interneti segi peamiselt kunstivaldkonnas (on ju müüdud digitaalse kunsti omandiõiguseid ilmatuma suurte summade eest), leidub Ganseni silmis kasutuspotentsiaali NFT-tehnoloogiale kõikjal mujal. Logistika. Mood. Reklaamindus. Virtuaalne kinnisvaraäri. Kokkuvõtvalt - kõikvõimalikud juba eksisteerivad ettevõtluse vormid on võimalik edukalt teisendada ümber NFT-keskkonda. Vähemalt juhul, kui nupukamatel leidub vähegi leidlikkust. “Läbitöötatud ärimudelid tulevad ikka ja jälle tagasi,” sõnas Gansen.

Sotsialismi tagasitulek?

Gansen usub, et NFT-tehnoloogia toob ühiskonnas esile kaks suurt muutust. Üks neist puudutab omandistruktuuri muutumist. Teine aga kommuunimajanduse tulekut. NFT olemus võimaldab tema silmis läbipaistvuse suurendamist, misläbi on omand internetis kergemini kontrollitav. Ning ettevõtete ehitamine kujuneb tema silmis märksa enam kommuunipõhiseks. Üha laiem ring inimesi saab suurprojektide kujunemisel kaasa lüüa, arvab ta.

“See seltskond, kes kaasa mõtleb, otsib viise, kuidas muuta päriselt võimalikuks selline kontseptsioon nagu DAO - detsentraliseeritud automaatne organisatsioon,” kirjeldas Gansen arenguid. “See tähendab tegelikult seda, et kood teeb kõik ära ja pole vaja operaatoreid. Küll aga on omanikud, kes on tavalised inimesed, hääletades ühiselt järgmiste sammude osas.”

Ta märkis, et tänase seisuga tundub see vorm aina tehtavam. Küsimus seisneb vaid selles, kuidas sääraseid ettevõtteid reguleerida. Ning selles, millised riigid on valmis neid samme esimesena ette võtma. “Kutsun ülesse justiitsministeeriumi mõtlema, kas DAO on kontseptsioon, kus tahame kaasa mõelda,” soovitas Gansen.

Sedavõrd teistlaadi ühiskonnas on tema silmis privaatsust paljudes aspektides ilmselt aina vähem ja vähem. “Privaatsus on nähtus, mis on järjest kadumas. Kuid see ei tähenda seda, et see võiks olla halb,” sõnas Gansen. “Vahetevahel on avatud süsteemid oluliselt turvalisemad kui suletud süsteemid.”

Edukate mugavusopositsioon

Kutsun ülesse justiitsministeeriumi mõtlema, kas DAO on kontseptsioon, kus tahame kaasa mõelda.
Sander Gansen

Nihe praegu tuntavast seisust Ganseni kirjeldatusse näib igatepidi raputav. Ükski suur muutus ühiskonnas pole ajalooraamatutest nähtu põhjal leidnud aset vastupanuta. Keda näeb Gansen metaversumisse liikuvas ühiskonnas enim vastu putkivat?

“Ma arvan, et kõige skeptilisemalt suhtuvad need, kel on täna elus hästi - ehk siis need, kes ongi juristid, pankurid, edukad ettevõtjad vanast maailmast. Nende jaoks on see ohtlik, kuna nad peavad hakkama muutuma,” märkis Gansen eetris. Mitte, et nad poleks võimelised muutuma - inimesed on lihtsalt mugavustsoonis ning uutlaadi tingimustesse teisenemine on mahukas ettevõtmine.

Vähim vastupanu eeldaks Gansen pealekasvavatelt põlvkondadelt - noortelt, kes on vanust juurde korjanud erinevaid virtuaalkeskkonna mänge mängides. Ja mõneti üllatavalt tooks Gansen esile ka vanema generatsiooni, kelle eluolu metaversumisse liikumisest suuremat ei muutu. “Näiteks minu vanaema on täiesti poolt: tema vaatab, et noortel hästi, tal pole halvasti - tehke!”

Et maailm NFT-tehnoloogia ja muu kaasneva taustal peagi suure nihke läbi teeb, on Ganseni kirjeldatu kohaselt kohati justkui arengut silmas pidades paratamatus. “Kui vaatame ajaloos tagasi, siis enamasti ludiidid ei võida. Need, kes tehnoloogiale vastu on, võib-olla pidurdavad arengut. Aga kui asi on õige, siis see läheb läbi,” avaldas Gansen arvamust.

Kuigi hiljuti on NFT paisanud interneti segi peamiselt kunstivaldkonnas, leidub Ganseni silmis kasutuspotentsiaali NFT-tehnoloogiale kõikjal mujalgi.

Igavlevad ahvid

Gansen nimetab end lisaks plokiahela evangelisti tiitlile ka NFT-kollektsionääriks.

Kunagi nii muuseas näiteks 1100-dollarilise Bored Ape Yacht Club’i NFT-omandiõiguse soetanud Ganseni investeering on kasvanud tänaseks üle 200 korra. “Viimase seisuga vist oli 250 000,” ütles Gansen oma igavleva ahvi omandiõiguse hinnaks. See on ta edukaim NFT-investeering. Maha ei plaani ta seda nii pea müüa.

“Ma ei vaata seda kui investeeringut. See kommuun seal ümber ja kõik tegevused on avanud väga palju teisi uksi,” selgitas Gansen, miks ta seda konkreetset NFT-d väärtustab. Bored Ape Yacht Club’i kuulumine on aidanud kaasa ka tema ettevõtte Supplain’i kasvatamisse.

Lisaks toetusele tekib igavleva ahvi NFT omamisele külge aina enam boonuseid. Selle kaudu on ligipääs pidudele, kuhu kambaväliseid inimesi näiteks ei lastagi. Ehitamisel on lausa hotell, kuhu pääseksid vaid Bored Ape Yacht Club’i kuuluvad isikud. Ning tulevikus eeldatakse, et selle kommuuni liikmelisus tagab ligipääsu veelgi erilisematele kaupadele - asjadele, mida on võimalik soetada vaid Bored Ape Yacht Club’i NFT-d omavatel inimestel.

On see kõik siis tõesti 250 000 dollarit väärt?

Gansen märkis, et ta ise tänasel päeval sellise summa eest Bored Ape Yacht Club’i NFT-d ei ostaks. “Pole piisavalt rikas ega väljapaistev, et tahaksin seda teha,” märkis ta.

Küll aga seisneb NFT-de väärtus isikuliselt erinevates aspektides. Kes kardab millestki välja jääda. Kes soovib lihtsalt staatust näidata. Kes soovib kümnendeid alarahastatud virtuaalkunsti filantroopilises võtmes toetada. Põhjendusi kalliteks investeeringuteks leiab alati.

Galerii kõige edukamatest NFT-kunstiteostest (kliki paremale, et kõiki näha):

Trendipõhisus

NFT-valdkonnas toimuvat kirjeldatakse tihti kui mulli. On siis nii? Läheb see katki kah?

“Kindlasti mingi hetk läheb katki,” tõdes Gansen. “Kuulasin hommikul ühte youtuber’it, kes rääkis NFT-maailmast ja tema seisukoht on näiteks see: järgmine kuu hinnad veel liiguvad, on võimalik raha teenida. Ta eeldab, et kukkumine tuleb - see võib tulla homme, võib-olla kuu aja pärast. Aeg näitab, mis ellu jääb.”

Gansen oma n-ö igavlevat ahvi säärase spekulatsiooni valguses müüma ei asu. “Võtan seda pigem ikkagi oluliselt pikemaajalise investeeringuna,” ütles ta. “Inimesed teevad ühe suure vea - nad ei lase oma võitjatel edasi kasvada, sest nad alati kardavad, et varsti peab kasv lõppema. Täpselt nagu need, kes kunagi ostsid Amazoni ja Apple’i aktsiaid - öeldi, et mull peab minema katki. Aga ei lähe.”

Millist nõu annaks Gansen NFT-valdkonda ja metaversumi arendamisse sisenejatele?

“Ettevõtetel on kindlasti mõistlik hakata mõtlema sellele, kuidas võiks rakendada NFT-d enda sees - mis iganes viis see on,” soovitas Gansen. “Võib-olla on võimalik ka järgmiste nädalate, kuude või pikema aja jooksul kuidagipidi ostes mõni NFT välja promoda - näe, me ostsime, oleme ägedad. Seda on tehtud. Ma ei julge seda aga praegu soovitada - tänaste hindade ja hype-cycle lõpufaasis on riskantne koht.”

Hype cycle ehk mullitsükkel
Mullitsükkel kujutab enesest selgitust arengute kohta, mil uue tehnoloogiaga seonduvalt kerkivad selle eluea jooksul esile kindlad etapid.

  • Tehnoloogia vallandumine: faas, mil uus tehnoloogia tekitab fookusrühmades ja ajakirjanduses kõlapinda.
  • Paisutatud ootuste tipp: ​​faas, mil tehnoloogia võib tekitada ebarealistlikke ootusi, kus enamik neist tehnoloogiatest ebaõnnestub.
  • Pettumuse lainepõhi: faas, kus tehnoloogia on ebaõnnestunud ning massid ja meedia ei aruta seda enam.
  • Valgustumise kalle: faas, kus mõned ettevõtted  võivad selle tehnoloogia kasutamist jätkata - juhul, kui tootlikkus ja kasumlikkus on kindlaks määratud.
  • Tootlikkuse platoo: faas, kus stabiilne ja usaldusväärne tehnoloogia on laialdaselt aktsepteeritud ja kasutusele võetud.

Gansen toonitas, et kui varasemalt pole NFT-dega kursis oldud, siis tasuks hakata pilku peal hoidma. Asuda märkama, mis töötab ja mis ei tööta.

“Näiteks viimase kahe nädala küsimus on see, et Hiina ja Aasia inimesed tulid tagasi NFT-desse ja kuum teema on animega seotu - kõiki anime stiilis NFT-d (peamiselt ilusate tüdrukute pildid) ostetakse väga palju ja hinnad kerkivad väga kiiresti kõrgustesse.”

Gansen märkis, et ostis kolm pilti, mille müüs paar päeva hiljem maha kopsaka kasumiga.

“Inimesed teevad igasuguseid huvitavaid asju. See on hype-cycle’i osa,” selgitas Gansen. Oluline on püsida trendidega kaasas.

“Kes ootavad investeerimisnõu - kui varasemalt sees pole olnud, siis tasub oodata üks hetk. Vaadata, mis toimub. Aga kui on suur kihk kuskile hüpata, siis vaata, mis on viimastel päevadel olnud populaarne. Kui vaatad asju, mis on olnud kuu või pool aastat tagasi, siis need on vananenud,” märkis Gansen.

Kuid millised gigantide dünaamikad metaversumi olusid toonima asuvad? Mis saab plokiahelale toetuva majanduse taustal keskkonnamõjust ja rohepöördest? Ning milliseid valdkondi tasuks ettevõtjatel pioneeridena avastama asuda? Kuula lähemalt Delfi erisaate süvitsiminevast podcast'ist.