Putin andis neljapäeval käsu alustada sõjalist sissetungi Ukrainasse ja nõudis Kiievi armeelt relvade mahapanekut, vaid päev pärast seda, kui lääs kehtestas Venemaa suhtes uued sanktsioonid. USA president Joe Biden ütles, et kohtub neljapäeva hommikul G7 kolleegidega ja avalikustab edasised meetmed Venemaa karistamiseks sissetungi eest.

Finantsanalüütikud ja geopoliitika eksperdid uskusid, et Hiina aitab Venemaal tõenäoliselt need sanktsioonid üle elada, peamiselt toormetehingute ja mitmete riigipankade laenude kaudu, püüdes samas vältida kahju enda majandus- ja finantshuvidele.

"Hiina toetuse tase Venemaa tegevusele võib olla mõjukaks teguriks areneva kriisi kujundamisel," ütles Tom Rafferty, Pekingis tegutseva Economist Intelligence Unit'i analüütik.

Pärast seda, kui Venemaa koondas 190 000 sõjaväelast Ukraina piiri lähedale, on Peking püüdnud leida tasakaalu Hiina presidendi Xi Jinpingi Putini toetamise ja riigi omapoolsete huvide vahel regionaalse stabiilsuse säilitamise suhtes. Tundidel pärast sissetungi algust ütles Hiina saadik ÜRO juures Zhang Jun, et "uks rahumeelsele lahendusele" ei ole veel täielikult suletud ja kutsus kõiki osapooli üles vaoshoitusele.

Hiina väldib invasiooni hukkamõistu

Samal ajal kui Vene väed tungisid Ukrainasse, lükkas Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying tagasi Moskva sammude kirjeldamise invasioonina ja kordas Venemaa kaitseministeeriumi avaldusi. Päev varem oli Peking siiski kinnitanud oma vastuseisu "kõikidele ebaseaduslikele ühepoolsetele sanktsioonidele".

"Alates 2011. aastast on USA kehtestanud Venemaa suhtes üle 100 sanktsiooni," ütles Hua Pekingis ajakirjanikele. "Kas USA sanktsioonid on aga mingit probleemi lahendanud? Kas maailm on nende sanktsioonide tõttu paremaks muutunud? Kas Ukraina probleem laheneb tänu USA sanktsioonidele Venemaa vastu? Kas Euroopa julgeolek on tänu USA sanktsioonidele Venemaa vastu paremini tagatud?" lisas Hiina välisministeeriumi pressiesindaja.

Hua nimetas ka USAd Ukraina kriisi "süüdlaseks", kes "suurendab pingeid, tekitab paanikat ja isegi suurendab sõjategevuse võimalust". Peking on näidanud, et ta on andnud Moskvale majanduslikku tuge Putini ja Lääne vastasseisu ajal, sealhulgas 2014. aasta alguses toimunud Krimmi annekteerimise järel.

"Kui Lääs ei pane Hiinat kandma tõeliselt käegakatsutavaid kulusid, siis aitab Hiina ikkagi Venemaad kulisside taga," ütles Jakub Jakobowski, Varssavi Ida-uuringute Keskuse Hiina programmi vanemteadur. Hiina suured riigipangad, mis erinevad riigi toetatud kommertslaenuandjatest, on eeldatavasti kriitilised majandusabi kanalid.

Venemaa abistamine läbi riigipankade

Venemaa on Pekingi ülekaalukalt suurim avaliku sektori asutuste laenude saaja, mis ajavahemikul 2000-2017 moodustas kokku koguni 151 miljardit dollarit, selgub Virginia osariigis asuva William & Mary kolledži rahvusvahelise uurimislabori AidData andmetest. Need hõlmasid 86 miljardit dollarit mittekontsessioonilist ja poolkontsessioonilist võlga Hiina riigile kuuluvatelt pankadelt ja kommertspankadelt - enamasti laenud, mille tagatiseks on naftaekspordist saadavad tulevased tulud.

Arvatakse, et eelkõige Hiina Arengupank ja Hiina Ekspordi- ja Impordipank on Ameerika Ühendriikide ärihuvide puudumise tõttu lääneriikide karistuste eest isoleeritud. "Nad on vähem seotud dollarisüsteemiga ja neil on rohkem võimalusi rahastada asju erinevatel või uuenduslikel viisidel, mis on sanktsioonimeetmete suhtes vähem haavatavad," ütles Rafferty. "Kommertspankade jaoks oleksid nad ikka veel väga tähelepanelikud selle mõju suhtes, mida see võib avaldada nende tegevusele muudel turgudel ja nende juurdepääsule USA dollarisüsteemile," lisas Rafferty.

Alates Krimmi annekteerimisest 2014. aastal on Pekingi võime sanktsioonidest tulenevat lööki pehmendada tugevnenud, sest kaks riiki on pidevalt vähendanud dollari kasutamist oma kahepoolses kaubanduses. Ka Hiina-Vene majandussidemed on tugevnenud. Kahepoolne kaubandus jõudis 2021. aastal rekordiliselt kõrgele, üle 145 miljardi dollari, mis kajastab järjepidevat kahekohalist iga-aastast kasvu.

Venemaa jõupingutuste edu, et leevendada sanktsioonidest tulenevat kahju, suurendades arveldusi teistes valuutades, kajastub mitmes hiljutises energiakokkulepetes Hiinaga.

Palju kaubavahetusest dollarites ja eurodes

Kui Putin kohtus sel kuul Pekingis Xiga, allkirjastasid Venemaa Gazprom ja Hiina CNPC 25-aastase lepingu uue gaasitarnetee, - Siberi Jõud - mis käivitati 2019. aastal ja mille täisvõimsus peaks saavutatama 2025. aastal.

Rosneft, Venemaa suurim toornaftatootja ja suurim naftaeksportija Hiinasse, mis moodustab 7 protsenti riigi aastasest kogunõudlusest, leppis sel kuul CNPCga kokku, et tarnib 10 aasta jooksul 100 miljonit tonni naftat Hiinasse Kasahstani kaudu. Venemaa ja Hiina töötavad ka kolmanda Mongooliat läbiva gaasijuhtme projekti kallal. Mõned analüütikud ütlevad, et leping võidakse sõlmida aasta lõpuks.

Eelmisel nädalal teatas Gazprom Neft, et esimese Venemaa ettevõttena hakkab kõiki Hiina lennukite tankimisi arveldama renminbides (Hiina valuuta).

Vaatamata nendele tehingutele märkisid eksperdid, et endiselt on märkimisväärne osa Venemaa kaubavahetusest käimas senises dollarisüsteemis. 2021. aasta esimese üheksa kuu jooksul tegid Venemaa ja Hiina Venemaa keskpanga andmetel 8,7 protsenti kaubavahetusest rublades ja 7,1 protsenti muudes valuutades. Dollarid ja eurod moodustasid vastavalt 36,6 protsenti ja 47,6 protsenti Venemaa-Hiina kaubavahetusest.

Taiwani ja Jaapani valitsusametnike ning Aasias viibivate USA diplomaatide sõnul uurib USA ka ekspordikontrolli kasutamise võimalust, et katkestada arvutikiipide tarned Venemaale sarnaselt Hiina tehnoloogiakontserni Huawei vastu. Samm võib halvata Venemaa varustamist komponentidega, mis on elutähtsad tööstusharudele alates telekommunikatsioonist kuni naftamaardlateni.

"Me oleme USAga arutanud ekspordikontrolli üle," ütles üks Taiwani kõrge valitsusametnik, "ja me oleme koostanud nimekirja võimalikest toodetest, mis võivad olla siinse ekspordikontrolli kontekstis asjakohased, sealhulgas sõjalised ja kahesuguse kasutusega tooted: põhiinfrastruktuur, tehnoloogia ja strateegilised kaubad," lisas ta.

Jaga
Kommentaarid