Kell 12.00 osales põllumajandusvolinik Janusz Wojciechowski koos asekantsler Siim Tiidemanniga pressikonverentsil, mis toimub Maaeluministeeriumi suures saalis.

Wojciechowski kirjeldas, kuidas Euroopa komisjon on vastu võtnud abipaketi. Võimalus on kasutada varem kasutusest välja jäetud maad. Neli miljonit lisahektarit tuleb kasutusse. Teine teema on riiklik abi ning see on 35 000 eurot põllumeestele, keda praegune kriis on mõjutanud. Kolmas teema on sealiha tootmise toetamine. Me soovime kasutada kriisireservi 500 miljonit eurot, et saaks kaasrahastada 200% liikmesriike. Eesti riigilt 2,5 miljonit eurot ja lisarahaga tähendab see 7,5 miljonit eurot finantsilist abi.

Kokku on Euroopas põllumajanduse eksport-import 300 miljardit eurot, lisas Wojciechowski. 180 miljardit on eksport ja import 120 miljardit eurot. Ukraina, Valgevene ja Venemaaga kauplemise osa on sellest 18 miljardit - 5-6%. 52% Euroopa maisist tuleb Ukrainast, 40% õliseemned ja 9% ka nisuimport. Venemaale eksporditi Euroopast toitu enam, kui sealtpoolt imporditi. "Kuidagimoodi ei hävita kriis Euroopa põllumajandust," tõi ta välja.

Eestis on keskkonnasõbralik põllumajandus. Pestitsiidide, väetiste või antibakteriaalsete vahendite hulk on väiksem, kui Euroopa Liidus keskmiselt. Mahepõllumajanduse osakaalu osas on Eestis ELis teisel kohal. 22% kogu kohalikust põllumajandusmaast. Eestis on väga hea lähtepunkt selles osas, mis on uues rohepöörde kavas, mainis Wojciechowski.

Blogi avanemine võtab natuke aega.

Jaga
Kommentaarid