Ukraina-Vene sõja alguses loodud uus tasuta pakisaatmise teenus on suunatud eraisikutelt-eraisikutele. Omniva rahvusvahelise paki- ja kirjateenuse juhi Marita Mägi sõnul alustati koostööd Ukraina Postiga tasuta humanitaarabi postipakkide saatmiseks, et pakkuda Eesti elanikele võimalust toetada otse ja vahetult oma Ukrainas elavaid tuttavaid ning sugulasi.

„Huvi tasuta humanitaarabipaki saatmise vastu Ukrainasse on suur. Inimesed on aktiivselt kasutanud tasuta postipaki saatmise teenust ning trend on kasvav,“ ütles Marita Mägi. „Ukrainasse saadetakse pakiga eelkõige esmatarbeasju, ravimeid, toitu, sidemeid ja riideid.“

Esimene pakk pandi Ukraina suunas teele juba 16. märtsil. Kõige aktiivsemad pakisaatjad elavad Tallinnas, näiteks Lasnamäe postkontorist on teele pandud ligi 100 pakki ja Sikupilli piirkonna Pallasti postkontorist ligi 70 humanitaarabi pakki. Pärnu postkontorist on saadetud üle poolesaja paki Ukrainasse.

„Toimetame postipakid koostöös Poola Postiga Ukraina-Poola piirile, kuhu tuleb Ukraina Posti esindaja saadetistele järele ning toimetab Ukrainas avatud postiasutustesse. Hetkel on tavapärane paki kohale jõudmise aeg keskmiselt 2–3 nädalat,“ lisas Mägi. Ukrpošta ehk Ukraina Post on sõjaolukorrast ja äärmiselt keerulistest tingimustest hoolimata hästitoimiv ning väga koostöövalmis. Ukrpošta tegevjuht Igor Smeljanski avaldas tunnustust ning tänu Omnivale ja teiste riikide postiasutustele, kes on leidnud võimaluse korraldada tasuta pakkide toimetamine Ukrainasse.

Humanitaariabi paki saatmiseks tuleb pöörduda Omniva postkontorisse, et vormistada pakikaart ja tollivorm. Saadetise maksimaalne kaal ning mõõtmed peavad vastama maksipaki tingimustele ehk pakk tohib kaaluda kuni 30 kilo ja vastama ette nähtud mõõtmetele. Saata ei tohi kiiresti riknevaid toiduaineid, kergesti purunevaid asju, alkoholi ja relvi. Humanitaarabi postipakkide saatmise tingimuste ja vormistamise kohta saab infot Omniva kodulehelt ja postkontoritest üle Eesti. Ka viimane info Ukrainas avatud postkontorite kohta on avaldatud Omniva kodulehel.

Jaga
Kommentaarid