Maksu- ja tolliamet usub, et mingeid tõrkeid leheküljel olema ei saa ning ameti koduleht püsib töökorras ka kõige kibedamal deklaratsioonide täitmise ajal.

Sel aastal prognoositakse deklareerijate arvuks 645 000 inimest. Tagastatav tulumaks ulatub 94 miljoni euroni.

Maksu- ja tolliamet hakkab internetis deklareerinutele raha tagastama alates 28. veebruarist, paberil esitajad saavad raha alates 20. aprillist. Viimane aeg tulu deklareerida on 2. aprill.

Tuletame siinkohal meelde, kes ja millisel juhul peavad tuludeklaratsioone esitama, mis on muutunud varasemaga võrreldes ning millised kulud saab maksustatavast tulust maha arvata.

Tuludeklaratsiooni esitavad residendist füüsilised isikud (edaspidi isikud) eelmise kalendriaasta tulu kohta.

Isik on resident, kui tema alaline elukoht on Eestis või kui ta viibib Eestis 12 järjestikuse kalendrikuu jooksul vähemalt 183 päeval.

  • tulult ei ole vaja tasuda täiendavalt tulumaksu (v.a erijuhud)
  • saadud tulu kokku ei ületanud maksuvaba tulu 1728 eurot
  • tuluks oli ainult Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigi (sealhulgas Eesti) seaduse alusel makstav pension, nimetatud riigis sätestatud kohustuslik kogumispension või tulenevalt sotsiaalkindlustuslepingust makstav pension, kui pensioni summa ei ületanud täiendavat maksuvaba tulu 2304 eurot või kui pensionilt on tulumaks ettenähtud summas kinni peetud ning seda ei ole vaja täiendavalt tasuda. Pensioni täiendavale maksuvabale tulule (2304 eurole) lisandub üldine maksuvaba tulu 1728 eurot
  • tuluks oli ainult tööõnnetus- või kutsehaigushüvitis, mis ei ületanud 768 eurot või kui hüvitiselt on tulumaks ettenähtud summas kinni peetud ning seda ei ole vaja täiendavalt tasuda

  • füüsilisest isikust ettevõtjad (esitavad deklaratsiooni põhivormile (vormile A) lisaks ka ettevõtlustulu vormi E)
  • isikud, kes omasid maksustamisperioodil madala maksumääraga territooriumil asuva juriidilise isiku aktsiaid, osasid, hääli või õigust juriidilise isiku kasumile (deklaratsiooni põhivormile lisaks tuleb esitada vorm MM või vormi MM lisa, sõltumata sellest, kas nimetatud juriidiline isik sai tulu või mitte)
  • isikud, kes on saanud tulu (sh dividende) välismaalt. Deklareerida tuleb nii Eestis maksustatav kui mittemaksustatav palga- ja dividenditulu ning ka see tulu, mida välislepingu alusel Eestis ei maksustata. See kehtib ka naaberriikide pensionäride suhtes, kes elavad alaliselt Eestis ning on muutunud Eesti residendiks
  • isikud, kelle väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju on suurem kui maksustamisperioodil väärtpaberite võõrandamisest saadud kasu ning kes soovivad kasu ületava kahju summa maha arvata järgnevatel aastatel väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust
  • isikud, kes on teinud maksustamisperioodi jooksul tulumaksuseaduse §-s 172 nimetatud investeerimiskontole sissemakseid või sealt väljamakseid.

    Kui isikul tulude deklareerimise kohustust ei ole, kuid ta soovib kasutada maksusoodustust (on tasunud koolituste eest, maksnud eluasemelaenu intresse vms), siis tuleb samuti tuludeklaratsioon esitada

    Kui Euroopa Majanduspiirkonna muu lepinguriigi residendist füüsiline isik on 2011. aastal saanud vähemalt 75% oma maksustatavast tulust Eestis, võib ta maksusoodustusi (sh maksuvaba tulu) arvesse võtta proportsionaalselt Eestis maksustatava tulu osakaaluga tema maksustamisperioodi maksustatavas tulus. Selleks tuleb tal esitada tuludeklaratsioon. Samasugune õigus on ka isikul, kelle Eestis maksustatav tulu on väiksem kui 75%, kuid kes tõendab, et ta ei saa residendile ette nähtud mahaarvamisi üheski teises riigis.

Ühise tuludeklaratsiooni võivad esitada isikud, kes olid maksustamisperioodi viimase päeva seisuga abielus. Ühisdeklaratsiooniks loetakse abikaasade eraldiseisvaid deklaratsioone, millel mõlemal on märgitud, et abikaasad esitavad ühise tuludeklaratsiooni.

Kui üks abikaasadest suri maksustamisperioodil või pärast maksustamisperioodi, kuid enne tuludeklaratsiooni esitamist, võib lesestunud abikaasa samuti esitada ühisdeklaratsiooni.

Ühise tuludeklaratsiooni võib esitada ka juhul, kui:

  • üks abikaasa on Eesti resident ja teine abikaasa on Euroopa Majanduspiirkonna muu lepinguriigi resident, kes on saanud vähemalt 75% oma maksustatavast tulust Eestis
  • mõlemad abikaasad on Euroopa Majanduspiirkonna muu lepinguriigi residendid, kelle kogutulust vähemalt 75% on saadud Eestis
  • üks või mõlemad abikaasad, kelle Eestis maksustatav tulu on väiksem kui 75%, tõendavad, et nad ei saa residendile ette nähtud mahaarvamisi üheski teises riigis

Kui deklaratsioon on esitatud e-maksuametis/e-tollis ja deklareeritud andmed ei vaja täiendavat kontrolli, tagastatakse enammakstud tulumaks tuludeklaratsioonis märgitud pangakontole viie tööpäeva jooksul pärast deklaratsiooni esitamist, kuid mitte enne 28. veebruari.Tulumaksu juurdemaksmine

Füüsilise isiku 2011. aasta tulumaksu juurdemakse tähtaeg on 2. juuli 2012. Isikutele, kes tegelesid 2011. aastal ettevõtlusega või said kasu vara müügist, on tulumaksu juurdemakse tähtaeg 1. oktoober 2012. Füüsilisest isikust ettevõtjad peavad täiendava juurde määratud sotsiaalmaksu samuti tasuma 1. oktoobriks 2012.

Pensionist maksuvaba tulu mahaarvamine Igal inimesel on õigus üldisele maksuvabale tulule suuruses 1728 eurot aastas ehk 144 eurot kuus. Pensionäridel on lisaks pensioni osas õigus täiendavale maksuvabale tulule 2304 eurot aastas ehk 192 eurot kuus. Kokku on pensionäridel õigus saada tulumaksuvaba tulu 4032 eurot aastas ehk 336 eurot kuus.

  • palgatulu
  • ettevõtlustulu
  • kasu vara võõrandamisest
  • üüri- või renditasu ja litsentsitasud
  • välisriigis saadud tulu
  • intressid (v.a pangaintressid)
  • muu maksustatav tulu, mis ei ole maksuvaba

  • maksuvaba tulu – 2011. aastal 1728 eurot
  • täiendava maksuvaba tulu lapse ülalpidamisel – 2011. aastal 1728 eurot (alates teisest lapsest)
  • täiendava maksuvaba tulu pensioni korral – saadud pensioni summa ulatuses, kuid mitte rohkem kui 2304 eurot aastas
  • täiendava maksuvaba tulu tööõnnetus- või kutsehaigushüvitise korral – saadud hüvitise summa ulatuses, kuid mitte rohkem kui 768 eurot aastas
  • endale eluaseme soetamiseks võetud eluasemelaenu intressid
  • koolituskulud
  • kingitused, annetused – rakendatakse 5%-list mahaarvamise piirangut
  • vabatahtliku kogumispensioni maksed – rakendatakse 15%-list mahaarvamise piirangut
  • kohustusliku kogumispensioni maksed ja töötuskindlustusmaksed (võetakse arvesse aasta kestel, v.a FIE kohustusliku kogumispensioni makse)
  • välisriigi kohustuslikud sotsiaalkindlustusmaksed

Maksumaksja võib eluasemelaenu intresse, koolituskulusid, kingitusi ja annetusi maha arvata kokku kuni 3196 eurot, kuid mitte rohkem kui 50% ulatuses maksumaksja sama maksustamisperioodi tulust.

Kui maksusoodustused on aasta kestel tulumaksu kinnipidamisel täies ulatuses arvesse võetud, siis tuludeklaratsiooni esitama ei pea.

Oma maksustatavast tulust võib maha arvata kalendriaasta jooksul tasutud enda ja alla 26 aasta vanuse lapse, lapselapse, venna ja õe koolituskulud või nende koolituskulude puudumisel ühe alla 26 aasta vanuse Eesti alalise elaniku koolituskulud.

Lasteaiatasud

Tulust saab maha arvata ka lasteaia osalustasu.

Kui lasteaed korraldab lisaks muid koolitus- või haridustegevusi või kursusi (võõrkeel, ujumisõpetus vms) ja toob selle eraldi koolituskuluna välja, käsitletakse ka neid summasid koolituskuluna, millele laieneb maksusoodustus.

Toiduraha ei ole koolituskulu ning seda tulust maha arvata ei saa.

Autokool

Koolitusluba omavas autokoolis õppimise eest makstud summad on koolituskulud ning need võib tulust maha arvata.Koolituskulu ei ole eksami vastuvõtmise eest tasutud riigilõiv. 

Koolituskulude eeltäidetud andmedKõik haridusasutused, ülikoolid ja koolid esitavad 1. veebruariks maksu- ja tolliametile andmed inimeste poolt eelmisel aastal õppeasutusele tasutud koolituskulude kohta. Amet kannab koolituskulude andmed eeltäidetud tuludeklaratsioonile.

Kui eeltäidetud deklaratsioonil ei ole koolituskulude andmeid või need erinevad teadaolevatest, siis tuleks pöörduda haridusasutuse poole ning paluda andmed maksu- ja tolliametile esitada või andmed parandada.

Eeltäidetud deklaratsioonil võib ka ise paranduse teha, kuid sel juhul võib maksuhaldur paluda esitada haridusasutuse väljastatud tõendi koolituskulude tasumise kohta.

Haridusasutuse väljastatud dokument raha vastuvõtmise kohta ei ole nõuetekohane koolituskulu tõend.

Oma tulust on õigus maha arvata endale eluasemeks elamu või korteri soetamisel võetud laenu või liisingu intressid.

  •  
  • Soetamine on ka ehitusloa või ehitusprojekti alusel tehtud ehitise püstitamine, laiendamine ja rekonstrueerimine, ehitise tehnosüsteemide asendamine ja muutmine ning ehitise ruumijaotuse muutmine ja ehitise tehnoloogilise ümberseadistamisega seotud ehitus- ja paigaldustööde tegemine. Ehitusluba on kohaliku omavalitsuse nõusolek, mis kantakse riiklikku ehitisregistrisse.
  • Tavaremondi tegemisel ei ole õigust eluasemelaenu intresse tulust maha arvata.
  • Maksustatavast tulust võib üheaegselt maha arvata ainult ühe eluaseme soetamise laenu või liisingu intressid.
  • Eluasemelaenu sihtotstarbelise kasutamise kontrollimiseks võib Maksu- ja Tolliamet vajadusel nõuda täiendavate tõendite esitamist. Seetõttu soovitame kõik asjakohased dokumendid alles hoida. Kui maksumaksjal ei ole ühtki tõendit esitada, võib maksuhaldur soodustuse kohaldamisest keelduda. Ehitustööde teostamisel tõendab eluasemelaenu intresside mahaarvamise õigsust ehitusloa või -projekti koopia. Deklaratsiooniga koos ei ole tarvis nimetatud dokumente esitada, need esitatakse Maksu- ja Tolliameti nõudmisel.
  • Kui eluase on ühis- või kaasomandis (st eluasemel on kaks omanikku) ja mõlemad isikud on ka laenutaotlejad, siis saavad eluasemelaenu intresse deklareerida ja tulust maha arvata mõlemad, proportsionaalselt omandi osale.
  • Kui samal aastal lõpetatakse ühe eluaseme soetamiseks võetud laenuleping ja sõlmitakse uus leping teise eluaseme soetamiseks, võib tulust maha arvata mõlema lepingu alusel makstud intressid. Seda tohib teha ainult juhul, kui intresse ei maksta samaaegselt.
  • Juhul, kui võõrandatakse eluase, mille laenu intresse maksumaksja oma tulust maha arvab, kaotab ta õiguse intresside mahaarvamiseks eluaseme võõrandamise kuupäevast, st kuupäevast, millal omand läheb üle teisele isikule.
  • Kui maksumaksja arvab oma tulust maha enne 2005. aasta 1. jaanuari abikaasale, vanematele või lastele eluaseme soetamiseks võetud laenu või liisingu intressid ja on soetanud endale laenuga eluaseme pärast 1. jaanuari 2005. aastal, võib maksumaksja valida, kumma laenu intresse ta oma tulust maha arvab. Maha saab arvata ainult ühe eluaseme soetamiseks võetud laenu või liisingu intressid.
  • Mahaarvamise õigus on vaid isikul, kes on nii laenuvõtja (põhi- või kaaslaenaja) kui ka eluaseme omanik. Laenu käendajal ei ole mingil juhul õigust intresside mahaarvamisele, isegi mitte siis, kui ta on eluaseme omanik.

Maksuvaba tulu on 2011. aastal 1728 eurot. Maksuvaba tulu summat ei pea tuludeklaratsiooni märkima. See võetakse automaatselt arvesse.Tuludeklaratsiooni võib maksuvaba tulu arvesse võtmiseks esitada näiteks siis, kui isik ei ole töötanud tervet kalendriaastat. Samuti on kasulik tuludeklaratsioon esitada siis, kui üks abikaasadest ei ole tulu saanud, sest maksuvaba tulu võetakse ühises tuludeklaratsioonis arvesse ka tulu mittesaanud abikaasa kohta.

Täiendav maksuvaba tulu lapse ülalpidamise korral

Lapsevanemal või eestkostjal, kes peab ülal kahte või enamat alaealist last, on alates teisest lapsest õigus saada täiendavat maksuvaba tulu 1728 eurot aastas iga kuni 17aastase lapse kohta.  Märkida tuleb ainult kuni 17 aasta vanused lapsed. Vanimad on lapsed, kes 2011. aastal said 17aastaseks. Lapsi, kes on sündinud pärast 1. jaanuari 2012, ei saa 2011. aasta tuludeklaratsioonis näidata.

Kuna lapse maksusoodustust saab deklareerida vaid üks vanem või eestkostja, tuleb eelnevalt kokku leppida, kes lapse andmed deklareerib. Vaidluse korral saab soodustust kasutada isik, kellele makstakse riiklike peretoetuste seaduse alusel lapsetoetust. Kui lapsetoetuse saaja ei soovi soodustust kasutada, peab ta laste nimed eeltäidetud andmetest kustutama.  

Kui laps on saanud tulu, näiteks suvel tööl teeninud raha, siis peab vanem oma tuludeklaratsiooni mahaarvamiste osas lapse täiendava maksuvaba tulu tabelis ära näitama lapse tulu ja seda ka siis, kui see on alla maksuvaba tulu. Selle võrra on lapsevanema maksusoodustus väiksem. Kui laps saab toitjakaotuspensioni ja see on väiksem kui 2304 eurot kalendriaastas, siis ei pea vanem selle piirmäära ulatuses lapse pensioni oma tuludeklaratsiooni märkima.

Täiendav maksuvaba tulu pensioni korral

Kui pension oli eelmisel aastal alla 192 euro kuus ja muid tulusid ei saadud, siis tuludeklaratsiooni esitama ei pea.

Kui igakuine pension oli vahemikus 192–336 eurot ning pensionäril oli pensioniametile tehtud avaldus maksuvabastuse rakendamiseks (et arvestada täiendavat maksuvaba tulu 144 eurot kuus), siis ei pea samuti tuludeklaratsiooni esitama. Ülejäänud juhtudel soovitame tuludeklaratsiooni esitada.

Olulised tähtajad tuludeklaratsiooni esitajale
8.–10. veebruar Võimalus tutvuda e-maksuametis/e-tollis deklaratsiooni eeltäidetud andmetega.
15. veebruar Tuludeklaratsiooni esitamine e-maksuametis/e-tollis avatakse. Teeninduskohad hakkavad väljastama eeltäidetud tuludeklaratsiooni väljatrükki.
28. veebruar Tulumaksu tagastamise algus e-maksuametis/e-tollis deklaratsiooni esitanud klientidele.
2. aprill Tuludeklaratsiooni esitamise tähtaeg.
20. aprill Tulumaksu tagastamise algus paberdeklaratsiooni esitanud klientidele.
2. juuli Juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtaeg.
1. oktoober Juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtaeg, kui deklareeritakse ettevõtlustulu või kasu vara võõrandamisest.