Riigikontroll leidis TAI tegevust luubi alla võttes, et instituudil puudub tervisestrateegiatega ette nähtud tegevusteks tööplaan, kus oleks paika pandud konkreetsed toimingud, nendele kulutatav raha ning vastutavad isikud.

Osad asutuse sõlmitud lepingutest jätavad osapooltele sisuliselt vabad käed sätestatu tõlgendamise osas. “Mitmed sõlmitud lepingud ei näe ette, mida täpselt ja mis ajaks tuleb teha ning kuidas tööde mahtu dokumenteerida,” märgitakse auditis. Samuti pole järgitud ka lepingutes ettenähtut, nõutud tööde tegemise aktide koostamist ega kontrollitud tööde tegelikku täitmist. Näiteks on teenuse osutajatega sõlmitud lepingutes lepitud kokku tööd, mida tehakse, ning makstava tasu suurus, täpsustamata on aga jäetud, kui mitu klienti ja mis perioodi jooksul selle raha eest teenust saavad. Seega ei ole auditeerijate sõnul tagatud lepingutest kinnipidamise kontroll ning puudub kindlus, et terviseprogrammides ettenähtu ka tegelikult täidetakse ning riigi raha musta auku ei voola.

Eelmisel aastal pidi Jõhvis asuv OÜ Corrigo lepingu kohaselt nõustama 675 klienti. Tööde üleandmise aktidest selgus, et kuigi tegelik abisaajate arv oli 375, maksis TAI firmale raha ka 300 nõustamata jäänud kliendi eest. Kokku eraldati OÜ-le Corrigo erinevate narkomaania ja aidsi programmide raames osutatavate teenuste eest kaheksa sarnase sisuga lepingu alusel aastas üle 6 miljoni krooni, milles riigikontroll näeb riski, et firma sai sama tegevuse eest mitmekordselt tasustatud.

Selle aasta alguseni TAI direktorina ametis olnud Toomas Veidebaum möönis, et lepinguülesannete täitmisel on tõesti ilmnenud ebatäpsusi ning lepingute mittejärgimise juhtumeid, mistõttu on kavas täiustada sisekontrollisüsteemi.