Siiski on Elioni klienditoe valdkonnajuhi Kaili Soosaare sõnul erandeid, kus kahjustused on väikesed – ruuteril põleb läbi mõni tuluke, kuid seade ise töötab edasi. „Suuremal osal juhtudest muutub ruuter või digiboks (äikesest saadud kahjustuste tõttu toim.) kasutuskõlbmatuks kuna on läbi põlenud,“ ütles Soosaar.

Äikesekahjustused ei kuulu tootja ega teenusepakkuja garantii alla, seega tuleb uus seade kliendil endal osta.

„Teatavat kaitset võivad pakkuda ülepingekaitsmega pikendusjuhtmed, kuid needki ei taga sajaprotsendilist turvalisust, seepärast on oluline, et iga inimene hoolitseks ise oma koduse tehnika eest,“ sõnas Soosaar.

„Mai keskel, kui Eestis oli suurem äikeselaine, pöördus meile äikese teemal kahe päeva jooksul 200 klienti, kellel oli seade läbi põlenud. Lisaks veel 100 klienti, kes ei osanud kaableid seadmete külge peale äikese möödumist tagasi ühendada ehk et nad teadsid, et seadmed tuleb voolu- ja kaablivõrgust lahti võtta, kuid hiljem ei osanud juhtmeid enam õigesse kohta tagasi panna,“ ütles Soosaar.

Lisaks pöörduvad kliendid Soosaare sõnul firma poole ka siis, kui teenus kohe ei taastu kuigi seadmed ja juhtmed on korralikult ära ühendatud. Sel juhul tuleks peale äikese möödumist oodata umbes 30 minutit kuni teenusepakkuja jaamaseade pingekõikumise järel taas tööle hakkab.

"Kui helistajaid ja muresid on juba nii palju, siis on klienditoe telefoni ooteliin enamasti hõivatud ning ka tehnikud ei jõua kliendi juurde lähipäevade jooksul. Seepärast püüame klientidel endil ennetada kõikvõimalikke äikesekahjusid ning teavitada, et äikesekahjustused ei kuulu garantii alla ega tasuta väljavahetamisele,“ sõnas Soosaar.

Mais on juba seade tänu äikesele läbi põlenud kahesajal inimesel – kuna tootja ega teenusepakkuja garantii vääramatu jõu puhul ei kehti, siis tuleb neil kõigil kanda ise uue seadme ostmise kulu, mida oleks saanud vältida, kui seadmed oleks voolu- ja kaablivõrgust olnud väljas.

Tegutsemisjuhised äikese eel ja ajal

*Samm 1. Ühenda teler, ruuter, digiboks vooluvõrgust lahti – juhe stepslist välja

*Samm 2. Kui internetijuhe tuleb seinakontaktist (kaablipesa), siis ühenda see lahti. Kui ei – siis võta ruuteri küljest lahti kas hallis või punases pesas olev võrgukaabel

*Samm 3. Kui kasutusel on ka antenn, siis ühenda see teleri küljest lahti

*Üldine soovitus: Jäta meelde, kuidas ja kuhu juhtmed ühendatud on, et oskaksid need hiljem õigesti ka tagasi ühendada.