Mis täpselt Alta Capitalile muret valmistas ja miks oli ta sunnitud planeeritud tehingu lõpetamise tähtaega veel kuu aja võrra edasi lükkama, ei olnud ostjatelt võimalik teada saada.

“Esmaspäeval teeme selle kohta “statementi”,” kõlas Alta Capital Partnersi juhi Indrek Rahumaa lühike vastus, kes telefonikonverentsi tõttu reedel rääkida ei saanud. Alta Capitali partner Andres Rätsepp aga ei soovinud seda teemat kommenteerida.

Napp teade maksmise edasilükkamisest

Tänaseks mõeldud ostjate “statement” jõudis siiski kohale juba reede pärastlõunaks, selles seisis pikemate selgitusteta, et planeeritud rahamaksmine on lükatud edasi 31. märtsile. Ka selles avalduses hoidsid ostjad tehingu lõpetamisega venitamise põhjused enda teada.

Tehingute pimetuppa ei soostunud valgust tooma ka müüja poolel seisev Oliver Kruuda.

“Antud müügi puhul on tegu väga olulise ja suure asjaga ning kõik võtab lihtsalt rohkem aega, kui algselt sai kavandatud. Kõik on normaalne,” sõnas rahulikult Kruuda, kelle hinnangud Alta Capitalile olid väga kõrged.

“Need vennad on suuremaidki asju teinud kui see,” lausus tunnustavalt Kruuda, kelle äridele tehingu lõpetamise edasilükkamine pole tema enda sõnul mingit mõju avaldanud.

Kruuda: ma ei ole seda raha planeerinud

“Ma pole enam nii noor, et kõike kohe planeerin ja plaane teen. Elan ühes päevas korraga. Samuti läheb meie kõikidel ettevõtetel hästi,” ütles Kruuda ja pidas alusetuks spekulatsioone, nagu oleks ta tulu konkreetse tehingu pealt juba kusagile ära planeerinud ja nüüd tehingu venimise tõttu pidanud Marchel Vichmanni ettevõttelt OÜ Moonrider laenu võtma.

“Seda küsiti kunagi enne ka, aga selle ostu-müügitehinguga seal küll mingit seost ei ole. Marceliga on meil nii mõnedki projektid koos ja ma leian, et ei pea kommenteerima meie omavahelisi asju,” sõnas Kruuda, kellel on ka pärast tehingu lõppu olemas soe koht Tere ASi nõukogu liikme toolil.

Rain Tamm: konkreetset juhtumit ei kommenteeri

Mitut ülevõtmist nõustanud Gild Bankersi juhtivpartner Rain Tamm ei soostunud Alta Capitali ja Kalevi tehingu edasilükkumise põhjustest rääkima, kuigi oli enda sõnul põhjustest teadlik.

Ülevõtmiste puhul on sellised asjad tavalised. Rain Tamm, Gild Bankersi juhtivpartner “Kuigi ma konkreetset juhtumit kommenteerida ei saa, võin üldiselt öelda, et ülevõtmiste puhul on sellised asjad tavalised,” rääkis Tamm, kelle sõnul on põhilisi tehingu edasilükkamise põhjuseid kaks.

“Ülevõtmiste puhul sõlmitakse esmalt kavatsuste protokoll, seejärel leping ja hiljem uuritakse põhjalikult juriidilise ja finantside poole pealt ettevõttes toimuvat. Selle protsessi kiirusest ja ka tulemustest sõltub ka tehingu jõustumine,” ütles Tamm.

“Teine tehingu venimise põhjus võib olla asjaolu, et finantseerimise olukord on praegu hoopis teine kui pool aastat tagasi,” ütles ta, kuid jällegi ei tahtnud viidata konkreetsele juhtumile.

Tehingu katkestamine pole tänapäeval haruldane

Siiski tunnistas Tamm, et tehingute katkestamine pole praegu üldse harv nähtus. “Põhimõtteliselt on see võimalik ja praegustes muutuvates majandusoludes on see tavalisem kui muidu,” sõnas ta.

Kruuda tehingu katkestamise võimalust ei kommenteerinud.

Kommentaar
Aivar Häelm
Põlva Piim Tootmine OÜ tegevjuht

Ma ei mõista selle kohta ei A-d ega O-d öelda. Sellest, et see tehing venima hakkab, kuulen küll esimest korda. Ma võin enda kogemusest aga öelda, et meie läbirääkimised hollandlastega kestsid algusest kuni päris lõpetamiseni kaks aastat. Kui üleüldse vaadata, mis praegu majanduses sünnib, ja kui istuda pangaonu puki peal, siis kui mingi paberi läbivaatamine võttis kunagi 10 päeva aega, siis nüüd kulub selleks 20 päeva. nüüd on muutunud kõik protseduuride reeglid ja ka inimesed on muutunud arglikumaks otsuste suhtes. Seega pool aastat ühe tehingu lõpetamiseks pole mingi aeg.

ülevaade

Rahasaamise venimine on lükanud Kalevi viimastel kuudel laenurallile
20.12.2007 emiteeris Kalevi tütarfirma AS Kalev REC suunatud emissiooni kaudu võlakirju tähtajaga 6 kuud mahus 70 mln kr. Võlakirjade aastane intress on 12%. Kohustuste täitmist garanteerib AS Kalev.
28.02.2008 tegi Kalev võlakirjaemissiooni, millest sai 107,7 mln kr lisaraha. Kuuekuuliste võlakirjade intress on 12% aastas, saadud raha kasutab Kalev varem emiteeritud võlakirjade lunastamiseks.
Kalev REC omandas 2008 jaanuari lõpus 77 mln krooni eest 10 korteriomandit Tallinnas, Kinga 1. Korteritele seati ühishüpoteegid summas 42 mln krooni ja 18,6 mln krooni Hansapanga kasuks. Korteriomandite ostu osaliseks finantseerimiseks võttis Kalev REC Hansapangalt laenu 50,5 mln krooni.
Marcel Vichmanni ettevõttel OÜ Moonrider on ligi 52 mln kr eest 1 777 581 Kalevi aktsiat. Kruudale kuuluval GKG Investeeringute ASil oli Citibank International PLC kliendikontol asuvate Kalevi aktsiate tagasiostukohustus hiljemalt 28.02.2008. Kruuda sõnul pole tegu võla võtmisega, kuna Kalevi ja Tere müük on veninud. Tehingu tagamaasid ta siiski ei kommenteeri.

kes on kes
Indrek Rahumaa oli Äripäeva toimetuse hinnangul 2007. aastal aasta ärimees.
Oliver Kruuda oli aripaev.ee lugejate arvates mullune silmapaistvaim ärimees.
Alta Capital Partners on viimase 1,5 aasta jooksul investeerinud agressiivsesse laienemisse üle 3 mld krooni. Sellest hinnanguliselt kolmandik kulus Kalevi ja Tere ostuks. Grupi kogukäive on üle 6 mld krooni, palgalehel on kokku ligi 6000 inimest.