Skeem on lihtne. Riigihangete seaduse järgi tuleb avalik riigihange välja kuulutada ehitusele, mille maksumus ühe aasta jooksul ületab 2 miljonit krooni. Väiksema summa puhul lubab seadus korraldada väljakuulutamiseta läbirääkimistega ehk sisuliselt kinnise hanke. Sellisele konkursile võib korraldaja kutsuda ka ühe firma ja ükski seadus valiku tegemist ei koordineeri.

Just seda võimalust kasutab keskerakondlasest Vahur Keldrima juhitud Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuamet ohtralt, jagades suured objektid osadeks ning kutsudes hankes osalema ehitusfirmad omal valikul.

Keldrima juhtimisel on Iru hooldekodu remonditöödel saanud Deena Ehitus suunatult neli tööd kogusummaga 7,3 miljonit krooni. Samas ehitas muidu vaid Tallinnas tegutsev firma Keldrima poja Karli maja vundamendi Läänemaal Ridala vallas.

Kaks tööd sai Pühavaimu kiriku torni põlengujärgse remondiga kuulsust kogunud Lindrem, kokku 2,2 miljoni krooni eest.

Paljassaare varjupaiga ehitamiseks on kahenädalase vahega tehtud kaks suunatud pakkumist kokku 2,8 miljoni krooni eest Keskerakonna liikme Richard Siku firmale R.T.S Grupp.

Lindrem ja Deena on seotud — Deena Ehituse endine nõukogu liige Toivo Jalakas on praegu Lindremi nõukogus. Deena Ehituse juhatuse liikme Toomas Mamersi kinnitusel on nad Lindremi korduvalt allhankijana kasutanud.

Keldrima on mees, kes kõigi hankedokumentide eest vastutab. Ent ta rõhutab, et pole ise niivõrd pädev, et riigihankeid korraldada. Selleks ostab amet konkursside korraldamise teenust Arco Vara gruppi kuuluvalt Tallinna Linnaehituse ASilt.

Tallinna Linnaehituses töötab projektijuhina Keldrima kaksikvend Aarne. Firma juhatuse esimees on Vladimir Issakov, kes töötas samal ametipostil juba siis, kui ettevõte kuulus veel linnale ning nõukogu esimeheks oli keskerakondlane Kalev Kallo.

“Nemad küsivad eelnevad hinnapakkumised, tutvustavad tulemusi meile, nende nõuandele tuginedes valime välja, keda hankele kutsuda,” selgitab Keldrima. “See on kogemustega ja usaldusväärne firma, mina ei ole ju ehitusspetsialist.”

Sisuliselt on seega Linnaehituse otsustada, kuidas ehituskonkurss läbi viia ning keda sinna kutsuda. Ja nimed korduvad. Nii on Deena Ehitus Linnaehituse soovitusel tänavu augustis kutsutud rekonstrueerima Puuetega Inimeste Tegevuskeskust Endla tänaval (1,98 mln), mullu renoveeris ettevõte Kopli tänava Metadoonikeskuse ruume (1 mln).

Tänavu novembris ostis Arco Vara Deena Ehituse enamusaktsiad, põhjendades oma valikut just sellega, et tegemist on tubli ja palju riigihankeid võitva firmaga. Sisuliselt on tekkinud olukord, kus samasse gruppi kuuluvad firmad linna raha eest ja teadmisel üksteisele tööd annavad.

OÜ Deena Ehitus käibest moodustavad riigihanked juhatuse liikme Toomas Mamersi sõnul 70 protsenti. Tallinna linnalt on firma tänavu tööd saanud 9 miljoni krooni eest.

Arco Vara üks omanikke Arti Arakas kinnitas, et tekkivat võimalust ära kasutama ei hakata. “Deena Ehitust ei ostetud üldse selle mõttega,” ütles Arakas. “Deena peab ise hakkama saama. Kui ta ka mõned hanked saab, siis see on hea töö tulemus. Nii Deena kui ka Linnaehituse puhul on tegemist iseseisvate ettevõtetega, mille tegevusse Arco Vara aktiivselt ei sekku.”

Deena Ehituse endine osanik ja praegune juhatuse liige Toivo Mamers aga tunnistab suhete olulisust kinnistele hankekonkurssidele kutse saamiseks ja häid suhteid Linnaehitusega. “Kõva lobitöö peab olema. Kui uus hange tehakse, siis otsitakse ikka vanad koostööpartnerid üles. Tallinna Linnaehituse juhtimise ja egiidi all see kõik käib,” ütles Mamers.

Kuidas Deena Ehituse pakkumised just napilt alla lubatud kahe miljoni piiri jäävad, Mamers öelda ei oska. “Ilmselt nii juhtus. Kobina värk,” nendib ta.

Keskerakondlasest volikogu liikme firma elab Tallinna hangete najal

Sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima andis tänavu 4,7 miljoni krooni eest tööd erakonnakaaslasele kuuluvale ehitusfirmale R.T.S Grupp.

2001. aastal vaid 88 000kroonist käivet näidanud ettevõtte omanik on keskerakondlasest Tallinna linnavolikogu liige, korrakaitsekomisjoni esimees Richard Sikk.

Tänavu jaanuaris võitis R.T.S Grupp ka Akadeemia tee 34 ühiselamu rekonstrueerimise kinnise konkursi hinnaga 1,99 miljonit, konkursi korraldas Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuamet koostöös Tallinna Linnaehitusega. R.T.S Grupp oli konkursil ainus kutsutud osaleja.

Juulis kuulutas Tallinn välja kaks kinnist hanget Paljassaare varjupaiga ehitamiseks. Eritöid valiti 1,2 miljoni krooni eest tegema Keila firma R.SHUP, ehitustööd aga jagati kaheks — üldehitus 1,9 miljonit ning kaks kuud hiljem teise korruse ehitus 0,9 miljonit krooni. Mõlemad võitis Siku firma R.T.S Grupp. Tänaseks on ehitus kohtuvaidluste tõttu peatatud.

Sikk on Keskerakonna liige 1999. aastast, avalikku poliitikasse tuli 2002. aasta kohalike omavalitsuste valimistega, kogudes Põhja-Tallinnas üle 200 hääle. Endine poksija ja erakonnakaaslase Kalev Kallo juhitavas Poksiliidus tegutseja toetab isikliku sponsorina lootustandvat poksijat Aleksei Zolotenkot ja jõutõstjat Rain Suurkivi.

Richard Sikk: elada on ju vaja

Kuidas selline väike firma nagu R.T.S Grupp äkki riigihankeid võitma on hakanud?
Hüpe tuli juba eelmisel aastal, mil saime kokku hea meeskonna. Meie käive ei luba veel suurematest hangetest osa võtta, küll aga väiksematest.

Mis töid te veel lisaks Tallinna tellitule teete?
Praegu ongi meil ainult Paljassaare objekt, muud tööd ei ole. Ja väga kurb olukord on, kuna ehitus seisab.

Kas R.T.S Grupp sai kutse osaleda sellel hankel seetõttu, et teie kui firma omanik olete Tallinna volikogu ja Keskerakonna liige?
Kas te ei leia, lugupeetud ajakirjanik, et ei ole vaja igale poole toppida erakonda. Suuremal osal volikogu liikmetest on oma firmad, ükskõik mis erakonnast. Elada on ju vaja. Oleme kõik inimesed, teeme tööd. Osalesin hankel, mingeid muid seoseid siin pole. Ma pole nii sümpaatne mees, et mulle toodaks kandikul ette, et näe, Sikk, tee tööd. Ma olen erakonnas palju ära teinud ja oleks selle eest võinud palju rohkem nõuda, aga ma ei ole seda teinud. Olen osalenud konkurssidel ja võitnud, jumal tänatud.

Kuid kas teie hinnangul võib avalikkus siin näha mingeid seoseid?
Me teeme kõik oma tööd. Selle taga pole midagi. Igaüks kuulub kuhugi ja alati võib otsida ja leida mingeid seoseid. Vaadake, et te siis seda kirjutate. Kui kirjutate midagi muud, siis ma ei vii teid oma autoga sõitma, vaid teen teiega hoopis midagi muud. Vot nii, kulla Gea.

Vahur Keldrima: kahtlusteks ei ole põhjust

Miks jagati Paljassaare varjupaiga ehitustööd kaheks: üldehitus ja teise korruse ehitus? Hangete väljakuulutamise vahe oli vaid kaks kuud.
Algul oli projekt vaid ühe korruse peale. Teine korrus tuli hiljem, kui tekkis võimalus selleks linna reservfondist raha saada.

Kas hangete jagamise põhjuseks oli see, et võitja R.T.S Grupi omanik on keskerakondlane ja volikogu liige Richard Sikk?
Mina sain firma omanikeringist teada ajakirjandusest. Ei oska rohkem midagi kommenteerida. Omanikeringi ei saa tuua põhjenduseks, et mitte selle firmaga rääkida. Kõik on toimunud seaduses ette nähtud korras. Küsimusi võib muidugi alati tekkida.

Jäi ka silma, et Deena Ehitus on saanud teie ametilt tihti kutseid osaleda kinnistel hangetel ning neid ka võitnud. Kas sellel on mingi seos sellega, et sama firma ehitas teie poja majale vundamendi?
Ei. Nad tegid odavalt. Võtsin hinnapakkumisi. Ja mul oli kiire.

Teie juhitud sotsiaal- ja tervishoiuamet ja Tallinna Linnaehitus, kus töötab teie vend, annavad tööd firmale, kes ehitab teie lähisugulasele osa majast. Teise kinnise pakkumise tööd saab teie erakonnakaaslane. Kas siin võib avalikkusel tekkida küsimusi eetilisuse või korruptsiooni pinnal?
Võib tekkida… Aga ei ole põhjust.

Toomas Vitsut, Tallinna aselinnapea linnapea ülesannetes, keskerakondlane:

Ma ei saa kommenteerida, mis toimub teise aselinnapea (Anders Tsahkna, Reformierakond — toim.) alluvuses olevas ametis. Ma ei tea fakte, kuulsin seda alles teie käest. Aga teoreetiliselt kommenteerides — loomulikult, kui on tegemist kahtlusega, et ühel või teisel viisil on rikutud seadust või linna haldusakti, siis kohe, viivitamatult annan asja uurida meie sisekontrolli osakonnale.

Riigihanke seaduse järgi ei tohiks hankeid üldse osadeks jaotada

RHS § 12 lg 1
Kui riigihange on jaotatud mitmeks osaks, summeeritakse riigihanke eeldatava maksumuse määramisel kõikide osade maksumus, kusjuures riigihanke iga osa ostetakse või tellitakse vastavalt riigihanke summeeritud eeldatava maksumuse suhtes rakendatavale pakkumismenetlusele.

RHS § 12 lg 2
Ostja ei või riigihanke teostamiseks kehtestatud korra või nõuete järgimise vältimiseks jaotada riigihanget osadeks.

RHS § 12 lg 3
Kui pakkumismenetlus teostatakse asjade ostmiseks, ehitustööde või teenuste tellimiseks teatud tähtaja jooksul, loetakse riigihanke eeldatavaks maksumuseks kõikide selliselt osetatavate asjade, tellitavate ehitustööde või teenuste suurim hinnanguline kogumaksumus.

Miljoniehitused on jagatud tükkideks

IRU HOOLDEKODU
hanke võitja: Penope
- töö iseloom: eritööd ehitustöödel
- töö maksumus (mln kr): 1,9
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 22.05.2002

hanke võitja: OÜ Helmot
- töö iseloom: elektri ja installats. paigaldus
- töö maksumus (mln kr): 1,9
- - hanke deklaratsiooni avaldamine: 22.05.2002

hanke võitja: OÜ Filia
- töö iseloom: projekteerimine
- töö maksumus (mln kr): 0,2
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 22.05.2002

hanke võitja: Lindrem
- töö iseloom: fassaadi remonttööd
- töö maksumus (mln kr): 0,7
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 22.05.2002

hanke võitja: Deena Ehitus
- töö iseloom: II elumaja remont
- töö maksumus (mln kr): 1,9
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 22.05.2002

hanke võitja: Kuressaare Ehitus
- töö iseloom: III elumaja remont
- töö maksumus (mln kr): 1,9
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 22.05.2002

hanke võitja: OÜ Arsam
- töö iseloom: keldrite remont
- töö maksumus (mln kr): 1,6
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 01.07.2002

hanke võitja: Esram Ehitus
- töö iseloom: kanalisatsioonitrassi ehitus
- töö maksumus (mln kr): 1,2
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 11.09.2002

hanke võitja: Deena Ehitus
- töö iseloom: söökla vundamendi ehitus
- töö maksumus (mln kr): 1,5
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 12.11.2002

hanke võitja: Deena Ehitus
- töö iseloom: III elumaja osaline remont
- töö maksumus (mln kr): 1,9
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 17.03.2003

hanke võitja: Tallinna Linnaehituse AS
- töö iseloom: remonttööde projektijuhtimine
- töö maksumus (mln kr): 0,2
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 18.03.2003

hanke võitja: Esram Ehitus
- töö iseloom: II elumaja läänetiiva santehn. tööd
- töö maksumus (mln kr): 1,8
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 24.03.2003

hanke võitja: OÜ Sirgjoon
- töö iseloom: II elumaja läänetiiva remont
- töö maksumus (mln kr): 1,9
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 24.03.2003

hanke võitja: Deena Ehitus
- töö iseloom: köögi ja söökla laiendamise ehitustööd
- töö maksumus (mln kr): 1,9
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 24.03.2003

hanke võitja: Maatriks-RP
- töö iseloom: abiruumide renoveerimine
- töö maksumus (mln kr): 1,8
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 02.09.2003

hanke võitja: Lindrem
- töö iseloom: III elumaja fassaadi soojustamine
- töö maksumus (mln kr): 1,5
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 27.10.2003

PALJASSAARE VARJUPAIK
hanke võitja: OÜ Projekt TL2
- töö iseloom: projekti koostamine
- töö maksumus (mln kr): 0,2
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 06.11.2002

hanke võitja: OÜ R.SHUP
- töö iseloom: hoone installatsioonitööd
- töö maksumus (mln kr): 1,2
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 14.07.2003

hanke võitja: R.T.S. Grupp
- töö iseloom: üldehitustööd
- töö maksumus (mln kr): 1,9
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 29.08.2003

hanke võitja: R.T.S. Grupp
- töö iseloom: II korruse viimislustööd
- töö maksumus (mln kr): 0,9
- hanke deklaratsiooni avaldamine: 12.09.2003