Samas maksuameti kinnitusel nad ümbrikupalgast teada andjaid ei karista.

Rahandusministeeriumi maksukorralduse talituse juhataja kt Eleri Ehrlichi sõnul kehtib karistusest vabastamine ülestunnistuse korral ainult haldusõigusrikkumiste kohta. “Ümbrikupalkadega seonduvat menetletakse kriminaalkorras ning kriminaalvastutusest ümbrikupalkade maksjat või saajat maksukorralduse seadus ei vabasta,” rääkis Ehrlich. “Inimene võidakse karistusest vabastada, kui ta tunnistab enne maksuameti revisjoni üles näiteks maksude väärarvutuse või vead deklaratsioonis.”

Maksuameti peadirektori asetäitja Vahur Kivistik ütles aga, et maksuamet pole karistanud ühtegi ümbrikupalga saamist tunnistanud töövõtjat ja ei kavatse seda ka edaspidi teha.

Ehrlichi sõnul tekkis segadus ümbrikupalga ülestunnistuse karistamise või mittekaristamise ümber seetõttu, et seaduse esialgses variandis oli säte, et ülestunnistaja pääseb karistusest. “Hiljem vaatasime, et kriminaalvastutusest vabastamine oleks ebaõiglane ausate maksumaksjate suhtes,” ütles Ehrlich. “Kui tulevikus ka selline karistusest vabastamise alus ette näha, siis ülestunnistanud isik ei vabane maksu tasumisest ning kui ümbrikupalga maksmine on kestnud aastaid, lisandub sellele ka kopsakas intress.”

Vahur Kivistiku sõnul pole maksuamet kunagi karistanud töövõtjat, vaid ikka tööandjat, kuna ümbrikupalga maksmine on ikkagi tööandja initsiatiiv. “Ümbrikupalga saamise eest pole kedagi võetud ei haldus- ega kriminaalvastutusele,” rõhutas ta.