Pikantseks teeb loo asjaolu, et kui ostjad soovisid aasta tagasi sõlmida eelkokkulepped notari kinnitusega, keeldus firma sellest. Täna viitab firma raha juurde küsides ehitusfirma teenuse kallinemisele, ent samas ehitab rajooni Arco Vara enda tütarfirma. Olenevalt korterist kuni miljon krooni juurde nõudvad kirjad jõudsid ostjateni oktoobris. Valikuid on kaks: kas maksta juurde või loobuda juba aasta aega oodatud ning ettemaksuga justkui kindlustatud korterist.

Juurde nõutakse 30%

Kui ostja raha ei maksa, kantakse aasta tagasi makstud 15protsendine broneeringutasu tagasi. Juurde nõutakse 25-30% korteri hinnast. Kolmetoaline korter maksis mullu sügisel 1,57 miljonit krooni. Nüüd maksab sama korter Arco Vara kodulehel 2,2 miljonit krooni.

Arco Vara keeldus aasta tagasi eellepingu notariaalsest vormistusest. “Küsisin, millal lähme notarisse. Vastati, et seda lepingut ei vormistata ühegi ostjaga notaris,” rääkis üks ostja, kes soovis anonüümsust. Arco Vara esindaja, ASi Kolde juhatuse liige Veiko Taevere põhjendas seda üleeile, et hoonestusõiguse leping juriidiliselt ei võimaldanud tol hetkel seda teha.

Läbirääkimised pooleli

Selle loo kirjutamise käigus oma loo rääkinud viiest ostjat soovisid kõik peale ühe jääda anonüümseks, sest nad veel ei tea, kuidas läbirääkimised Arco Varaga lähevad.

Meremeeste haigla kirurgile Marge Raagile öeldi notarist loobumise kohta Arco Varast, et tegu on soliidse firmaga, keda võib usaldada. Raag broneeris kolmetoalise korteri ja temalt tahetakse juurde pool miljonit krooni, mis teeb hinnatõusuks 31%. “See oli kallis korter juba siis, nüüd aga on täitsa võimatu,” kurtis ta peaarsti kabinetis kahe operatsiooni vahel. “Olen väikese lapsega üksikema, ma loobun.” Tema kohtub Arco Vara esindajatega neljapäeval. Aasta tagasi oleks Raag saanud valida ka odavamaid uusi kortereid.

Tarbijakaitse ei aita

Tarbijakaitseameti pädevusse sellised teemad ei käi, teatas ameti jurist Laura Vasserman.

Üks ostja on pöördunud advokaadi poole. Teise ostja sõnul peaks asja andma majanduspolitseisse. “Nende käitumist võib tõlgendada ettekavatsetud majanduspettusena. Nii saab hoida turult eemal tervet hulka ostjaid ja raha. Hindu tõstetakse spetsiaalselt nii palju, et ostjad peavad loobuma. Siis maksab Arco Vara 15% tagasi, mille eest ta ehitas majad valmis, ja saab nüüd juba uute hindadega majad müüki panna,” kirus tundmatuks jääda soovinud korteribroneerija. “Olime terveks aastaks majanduslikult selle projekti külge vangistatud. Arco Vara lasi meil maksta veel lepingutasu, soovijatel ka siseviimistluse muutuste tasu. Siis ei mainitud veel sõnagagi hindade kallinemist. See oli augustis,” sõnas ta.

Marge Raag suhtles Arco Varaga viimati septembri lõpus, kui maksis viimistluse eest. Ka talle ei mainitud siis hinnatõusust midagi. Raagi hinnangul on Kodukolde risk veel see, et tegu pole kinnisasjaga. Maa kuulub veel 42 aastat linnale ja ostjad peavad hakkama maksma maa eest igakuist renti, sõnas ta. See teeb korteri turuhinna madalamaks.

Arco Vara põhjendab kuni 30% hinnatõusu ehitaja survega

Kodukolde majasid ehitab Arco Vara tütarfirma Deena Ehitus, mitte mõni võõras firma, kelle lepingumuutuste või hinnatõusu survele oleks Arco Varal raske vastu seista.

Arco Vara toob hinnatõusu põhjuseks ehitushindade tõusu. “Kindlasti on Äripäevale teada, et paraku on kinnisvara ja ehitushindade kiire kasvu perioodil samasuguseid juhtumeid tulnud ette väga paljudel arendajatel,” edastas ettevõte eile.

Statistika järgi tõusis ehitushinna indeks tänavu kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 11,2 protsenti, mitte 30%, nagu küsitakse raha juurde korteriostjatelt.

Äripäev kirjutas jaanuaris sarnasest juhtumist Mega Wara Rohelise Kalda majades.

Tookord ütles Arco Investeeringute juht Veiko Pedosk, et nemad ei saaks endale sellist asja lubada. “See saadaks turule halbu signaale,” ütles Pedosk.

Nüüd selgitas Pedosk, et otsus tuli raskelt. Hinnatõusu põhjuseks oli järsk ehituse kallinemine ja soov edasist kahjumit vältida. “Alltöövõtjad on katkestanud lepinguid ja kadunud, uued saame palju kallimalt,” rääkis ta.

Pedoski sõnul on firma teinud vaid väikese hinnakorrektsiooni. Ta andis mõista, et ostjatega asutakse läbi rääkima ja hind on kaubeldav.

Tund pärast Äripäeva kõnet väljastas Arco Vara kiire pressiteate. Seal ta selgitas, et lepingueelseid läbirääkimisi alustas firma oktoobris 2005 keskmisel tasemel 22 000 krooni ruutmeeter, nüüd tekkis vajadus korrigeerida müügihinda keskmiselt tasemele 28 000 krooni ruutmeeter, mis jääb siiski oluliselt allapoole turuhinna (nende hinnangul ca 35 000 kr/m2 piirkonnas).

“Võidavad isegi need, kes puht spekulatiivsetel kaalutlustel protokolli sõlmisid, kasum võib lihtsalt tulla algselt loodetuga võrreldes veidi väiksem,” ütles ASi Kolde juhatuse liige Veiko Taevere.

“Loobujate tõttu vabanevate korterite osas alustatakse uusi läbirääkimisi turuhinna tasemelt,” seisis pressiteates.

Arco Vara omanikud on Rikaste Klubi liikmed

Arco Vara on käibelt suurim Eesti kinnisvarafirma ja kinnisvara arendaja, kel on tütarfirmad Lätis, Leedus ja Ukrainas. Firma omanikud mahuvad Rikaste TOP 500 esimese 110 nime sekka.

Arco Vara ASi omanikeks on kolm meest: Arti Arakas, Richard Tomingas ja Hillar-Peeter Luitsalu.

Üks omanikest on praegu ka Hansapank, mis näitab, et keegi senistest on oma aktsiad laenu katteks pangale pantinud.

Arti Arakas ja Hillar-Peeter Luitsalu on Äripäeva Rikaste TOP 500s vastavalt 56. ja 57. kohal. Araka varanduse suuruseks on Äripäev hinnanud 409 miljonit krooni, Luitsalul 394 miljonit. Richard Tomingas on Rikaste TOPis 110. kohal, omades 185 miljoni krooni väärtuses vara.

2005. aastal oli Arco Vara konsolideeritud müügitulu 475 miljonit krooni, mis oli 36% suurem kui 2004. aastal. Konsolideeritud puhaskasumiks kujunes 2005. aastal 101 miljonit krooni, mis oli sama suur kui aastal 2004. Firma käiberentaablus oli mullu 20%.

See oli Arco Varal algusest peale plaanitud

Anonüümne korteriostja

Olen ka broneerinud korteri sinna ja teisipäeval lähen kohtuma müüjatega Arco Varasse. Enda korter on nüüd peaaegu müüdud ja pärast ettemaksu laekumist sain siis Arco Varalt kirja, et neil oleks hädasti raha juurde vaja.

Et ehitushind tõusnud on, see on kõigile selge, aga nii palju suuremaks ehituse maksumus sellel objektil kindlasti minna ei saanud.

See on ka muidugi huvitav, et just nüüd, kui maja on peaaegu valmis, sai selgeks, et vana ehitushinnaga ei tule välja. Lepingud tehakse ju ikka pool aastat või aasta ette ja nemad kui professionaalid peaksid oskama sellega arvestada. Mina ei oleks kindlalt seda ostu teinud, kui oleksin seda osanud aimata. Oleksin leidnud midagi sarnast odavamalt. Nüüd aga olen nagu rongist maha jäänud, sest turuhinnad on tõusnud ja pean samaväärse korteri ostmiseks lihtsalt rohkem laenu võtma ja aastaid rohkem tööl käima, et tagasi maksta. Seda firmat ei saa küll enam usaldada ja üha rohkem tundub, et see oli algusest ette plaanitud.

Olukord on kahetsusväärne

Viljar Arakas

Arco Vara juhatuse esimees

Ehitus- ja kinnisvaraturu arengute tõttu tekkinud olukord on mõistagi kahetsusväärne. Samas on kinnisvaraturg stabiliseerumas, mistõttu arengud muutuvad loodetavasti täpsemini prognoositavaks ning hinnakorrektsioone hakkab edaspidi harvem ette tulema. Omalt poolt saame lubada, et jätkame iga korterihuvilisega personaalselt läbirääkimisi ja leiame mõlemale poolele sobiva lahenduse.

Mõistlik oleks kohtusse pöörduda

Rocco Ots

Põhja politseiprefektuuri majanduskuritegude talituse vanemkomissar

Äripäevalt meile saadetud broneerimislepingust ei nähtu, et tegemist oleks ettekavatsetud pettusega. Küll on tegemist vaieldava lepinguga ning lepingu osalisel oleks mõistlik pöörduda tsiviilkohtusse. Kõik kinnisvaraga seotud lepingud, kaasa arvatud eellepingud, tuleb sõlmida notariaalselt.