Kõige tõenäolisemaks peetakse Andrus Ansipi ja Tartu ärimees Neinar Seli liitu. Tegu on ju vanade sõprade ja peretuttavatega, kes Tartus koos oma jõukusele aluse panid ning kes on ühiselt hoolitsenud ka Tartu Rotary klubi hea käekäigu eest.

“Ansipile annavad nõu kaks meest: Toomas Luman ja Neinar Seli. Esimene neist jagab pigem mõistlikku ja rahulikku nõu. Tartu mehed eesotsas Seliga on aga ettearvamatud. Ilmselt just nemad võivad hakata Ansipile oma nõudmisi esitama,” kõlas ühe juhtiva ärimehe arvamus.

Viidatakse ka ärimeeste ja uue võimu huvidele seoses sadamatega. “Tasub silmas pidada seda, mis hakkab toimuma Tallinna Sadama ja Paldiski Põhjasadama vahel. Neinar Seli juhatab Tallinna Sadamas vägesid ja Paldiski Põhjasadama eesotsas on Robert Antropov, kes vahetult enne valimisi reformimeheks hakkas,” pakkus teine küsitletu.

Juba mitu aastat kõrgpoliitikast eemale hoidev Neinar Seli ning ka peaminister Andrus Ansip peavad selliseid juttusid mõistagi absurdseiks.

“Ma olen Seliga samas koolis käinud ja me oleme temaga lapsepõlves koos Käärikul kergejõustikulaagris ühes telgis maganud. Ja mis pala see Selil ikka valitsuselt saada on,” hüüatab Andrus Ansip pärimise peale tema ja Seli suhetest. “Pealegi pole ta ammu enam ka erakonna suurtoetaja, ehkki sellel pole mingit vahet. Me ei ole oma toetajatele lubanud midagi peale selle, et me ei luba kellelegi mitte midagi. Võtame või Lumani, kes on meie erakonna üks suurtoetaja. Et tal on mingi merkantiilne huvi? Ei ole!”

Kõnelustest ärimeestega lipsab läbi kinnisvaraärimees Märt Vooglaiu nimi. Vooglaiu tõi omal ajal Reformierakonda ja tegi Ansipiga tuttavaks Siim Kallas. Lühikest aega jõudis Vooglaid olla ka Tallinna Sadama nõukogus ja oleks äärepealt saanud juhtima suurimat riiklikku kinnisvarafirmat Riigi Kinnisvara ASi.

Mõistagi ei saa ärimeeste toetuseta hakkama ka IRL, mille taga nähakse eelkõige ärimees Jüri Käod ning ka transpordiäriga seotud Tiit Pruulit. “Mina hoiaksin Reformierakonna asemel silma peal hoopis IRLi tegemistel. Jüri Käol ja tema partneritel võivad olla Laariga mingid oma huvid mängus. Eesti Raudteed nüüd vaevalt hakatakse uuesti erakätesse müüma, aga raudteetranspordist laiemas mõttes võib midagi hakata juhtuma küll. Just seoses piiriüleste vedudega,” teab rääkida üks anonüümsust palunud ärimees.

Varem ka Reformierakonda toetanud, kuid viimasel ajal vaid Keskerakonnale kauka avanud Urmas Sõõrumaad ei nimeta keegi küsitletud ärimeestest praeguse valitsuskoalitsiooni nn tagatoamehena. Vastupidi, arvatakse, et tema päevad Eesti Energia nõukogu esimehena on loetud.

Poliitikute hüvad tagatoanõuandjad

Reformierakonna annetajate nimistust võib leida rohkesti eripalgelisi ärimehi. Ootuspäraselt ütlevad raha andnud ärimehed, et nad ei oota oma annetuse eest võimult midagi, püsigu vaid praegune majandussüsteem.

2006. aastal jõudsid annetajate tippu 1,5 miljoni krooniga Märt Vooglaid ja Oliver Kruuda. Neile järgnesid Arti Arakas 1 ja Toomas Luman 0,9 miljoni krooniga, sealt edasi veel Endel Siff 0,5, Mart Kont 0,4 ja Tiit Aava 0,35 miljoni krooniga.

Laari ja Pruuli vahel valitseb vaimne sõprus

IRLi rahalised sidemed ärimeestega on Reformierakonnaga võrreldes oluliselt kasinamad.

2006. aasta annetajate seast võib leida vaid kolm nime, kes on Isamaa ja Res Publica Liitu (või siis enne ühinemist kumbagi eraldi) suuremate summadega kostitanud. Need on investeerimispankur Joakim Helenius (1 mln krooni), poliitikast tagasi ärisse tõmbunud Tõnis Palts (780 000 krooni) ning enamiku oma ärist Venemaale ja Ukrainasse üle viinud suurärimees Hillar Teder (500 000 krooni).

Olgu lisatud, et sotsiaaldemokraatidel pole sellelegi piskule midagi vastu panna.

IRLi esinumbrit Mart Laari on sagedasti seotud transpordiettevõtte Go Group nõukogu liikme Tiit Pruuliga, kes aastaid tagasi aitas oma ladusa kampaaniaga Isamaa võimule ja Lennart Meri presidendiks ning kel oli kokkupuuteid ka läinud aastal Toomas Hendrik Ilvese presidendiks aidanud kampaaniaga. Laari ja Pruuli tänaseni kestvaid sidemeid võib aga pigem pidada sõbrasuheteks või siis suhtlemiseks vaimsel pinnal.

Rändamiskire poolest tuntud Pruuli ise sõnab hakatuseks, et ta on juba üle 10 aasta vältinud sõnavõtte Eesti päevapoliitilistes küsimustes. “Minu suhted Mardiga ei ole ärimehe — poliitiku suhted,” ütleb Pruuli. “Ma ei seisa ärimehena IRLi lähedal ja ma pole IRLi rahaline toetaja.”

Siiski tunnistab Pruuli, et viimastel nädalatel on Laariga tõesti mitmel korral nõu pidanud — nimelt valmistavad mehed ette Pruuli iga-aastast Sõprade Kevadekskursiooni maikuu alguses. “Laar on loodetavasti sel korral giid,” lisab ta.

Kommentaarid

Alar Tamming, valuutavahetusfirma ASi Tavid omanik, annetas 2006. aastal 250 000 kr
Ma olen Ansipiga elu jooksul vist üldse kaks korda rääkinud. Minu tööpakkumine Meelis Atonenile?

Me oleme küll sellest temaga kunagi teoreetilisel pinnal rääkinud, kuid mingeid tööläbirääkimisi pole me temaga kohe kindlasti pidanud. Pealegi ma ei ole teda juba kolm kuud näinud. Miks ma just neid toetan?

Olen ka ise Reformierakonna liige juba alates 1994. aastast ning mul on hea meel, et praegune majandussüsteem püsima jääb. Seda vaatamata sellele, et mul on erakonnast erinev suhtumine eurole üleminekusse. Olen veendunud, et eurole üleminek pole meie majanduse stabiilsusele kuigi kindel tagatis.

Toivo Alt, ASi Saarek omanik, annetas 2006. aastal 280 000 kr
Ansip nüüd minuga küll ei ole isiklikult nõu pidanud. Aga umbes kord kolme kuu tagant toimuvad Maardu mõisas ärimeeste ja ettevõttejuhtide kohtumised Reformierakonna ministritega. Pole küll aega olnud sinna alati kohale minna, aga kolmel korral olen käinud. Peamiselt arutatakse seal päevaprobleeme — mismoodi miski asi toimub. Need on aga sellised normaalsed kohtumised, kus kindlasti ei öelda, et nüüd, Ansip, pead sa nii või naa tegema.

Olen aru saanud, et see süsteem, kus raha vastu mingeid teeneid nõutakse, Reformierakonnas ei toimi. Annetades Reformierakonnale pean ma silmas vaid üht eesmärki — et pätid ja vargad võimust eemal hoida.

Neinar Seli, ASide Rondam ja Rondam Grupp omanik, Andrus Ansipi sõber, annetas 2006. aastal 50 000 kr

Minul on Ansipiga ilmselt teistsugune suhe kui teistel ärimeestel. Usun, et olen neist Ansipiga kõige lähedasem. Peame temaga nõu kõigil teemadel. Räägime kõigest. Nädalavahetuseti, kui peredega kokku saame — nagu loodetavasti ka eelseisval nädalavahetusel, räägime tööst ja poliitikast kindlasti vähem. Üldiselt võib öelda, et Ansipil on iga asja kohta oma arvamus. Ta teeb kõigepealt endale tausta selgeks ning ma olengi põhiliselt just taustade avamisel teda püüdnud aidata. Ise poliitikas tihedasti seesolnuna võin kinnitada, et Reformierakonnale tehtud annetuste ja mingite vastuteenete sidumine on tekitatud müüt. Reformierakond ei ole kindlasti mingi teenindusbüroo.

Mart Kadastik, Eesti Meedia juhatuse esimees, lihtsalt Ansipi hea sõber, pole raha annetanud

Oma kohtumisi Ansipiga ma nõupidamiseks küll nimetada ei saa. Oleme temaga ammust aega peretuttavad, ka meie naised ja lapsed suhtlevad omavahel. Ning näiteks sünnipäevalauas me pigem väldime päevapoliitilisi teemasid.

Usun, et ammuse sõbrana ta respekteerib minu arvamust. Aga see on pigem maailmavaateline suhtumine, mitte nõu andmine konkreetses küsimuses. Meie elukutsed, ametid ja pädevused on sedavõrd erinevad, et ma ilmselt ei oskakski talle konkreetsetes asjades nõu anda. Näiteks selles, mida teha Laariga.

Nii et ma ei saa kuidagi endale võtta seda au, et Ansip enne otsuste langetamist minuga nõu peab.

Märt Vooglaid, kinnisvarafirma OÜ Manutent omanik, annetas eelmisel aastal 1,5 miljonit kr

Ma ei kuulu nende inimeste hulka, kellega Ansip pidevalt nõu peaks. Olen temaga rääkinud just niipalju, kui vaja on läinud. Ka ei ole ma Ansipile või Reformierakonnale ühtegi palvet esitanud või nende käest mõnda teenet palunud. Olen toetanud Reformierakonda kui erakonna liige, midagi vastu palumata. Võite seda erakonna kontorist järele küsida. Ükski minu kinnisvaraäri ei haaku ju riigi huvidega. Mida kinnisvara alal üldse olekski riigi tasandil läbi suruda? Sellest, kui valitsus omal ajal sekkus seni 3-5 kuud aega võtnud kinnistamisprotsesside kiirendamisse, oli küll suur abi. Kuid ma ei usu, et ka siis oleks mõni äriringkond otsest survet avaldanud.