Sellise probleemi otsa komistasid näiteks oma ettevõtteid gruppi koondada püüdvad Pärnu kaubandusettevõtte ASi Port Artur omanikud. Et paarile mehele kuulus mitu firmat, otsustati koondada need ühtse haldusfirma alla. Selleks plaaniti kas vahetada olemasolevate firmade aktsiad loodava emafirma aktsiate vastu või müüa neid nominaalhinnaga.

“Tuli välja laiem probleem, et maksuametil on võimalik hiljem tehinguid tõlgendada,” rääkis Port Arturi nõukogu esimees Kaido Kruusoja. “Kuigi tahame gruppi moodustada väga korrektselt ja läbipaistvalt, võib mõni uus maksurevident tulla ja öelda, et aktsiate müümisel on tegu teeseldud, seotud osapoolte vahelise või hoopis turuhinnast erineva tehinguga. Firma väärtus on ju aktsiate nominaalhinnast oluliselt kõrgem.”

Aktsiate vahetamine ei tulnud kõne alla praeguse tulumaksuseaduse tõttu, mis lubab maksuametil ühe äriühingu aktsiate vahetamisest teise vastu lugeda välja tulu saamist. Isegi siis, kui aktsiate hinnad on samad või kui mingit rahalist kasu sealt välja ei võeta.

Leevendust võib aga tuua plaanitav tulumaksuseaduse muudatus, kus vara vahetamiseks ei loeta ettevõttes mitterahalise sissemaksega osaluse suurendamist või omandamist. “Siin on tegemist maksumaksja jaoks väga positiivse sammuga, mis peaks kõrvaldama ebaselguse ja mitmeti tõlgendamise juhtudel, kui tegemist ei ole isiku jaoks realiseeritud tuluga,” kiitis Kaubandus-tööstuskoja majanduspoliitika ja õigusosakonna juhataja Reet Teder.