Eesti suuremate kütusefirmade juhid nõustusid, et bensiini hinna tõus lähiajal on väga tõenäoline, kuid konkreetsemaid plaane ükski firma avaldada ei soovinud.

Juuli alguses maksis bensiini liiter Rotterdami turul 3,7 krooni liitrilt, nüüdseks on hind tõusnud 4,3 kroonini liitrilt. Rekordiliselt kõrge oli bensiini hind esmaspäeval, 12. juulil, mil bensiiniliiter maksis 4,6 krooni.

Kütusefirma Hydro Texaco Eesti ASi Baltimaade tegevjuhi Michael Nordeni hinnangul oleks õige bensiini hind Eestis 50 senti liitri kohta rohkem, kui see praegu on.

“Maailmaturuga võrreldes on bensiini hind Eestis hetkel ebanormaalselt madal,” ütles Norden. Hinnatõusu osas järgib Hydro Texaco konkurente. “Meie poliitika on pakkuda odavaimat kütust,” ütles Norden. Tema sõnul ootab ettevõte ära konkurentide Neste ja Statoili reaktsiooni enne, kui hindade osas midagi teeb.

Neste Eesti peadirektor Indrek Kaju kinnitas, et praegu on tõenäoline pigem hinna tõus kui langus. “Eks need kallimad hinnad jõuavad millalgi meieni küll,” ütles ta. Täpsemalt ei tahtnud Kaju võimalikku hinnatõusu kommenteerida. “Ei taha eriti spekuleerida, kui palju hind võiks tõusta,” sõnas Kaju. “Eks konkurents teeb siin ka oma töö.”

Neste peamise konkurendi, Statoil Eesti ASi peadirektor Epp Kiviaed kinnitas võimalikku hinnatõusu. “Oletan, et kui hinnad jätkuvad mõnda aega samal tasemel, siis jõuab see hinnatõus ka Eestisse,” ütles Kiviaed. Tema sõnul mängib siin olulist rolli ka dollari kurss. Samas ei soovinud ka Kiviaed hinnatõusu ulatust või aega öelda. “Praegu on laos veel teised kütused,” selgitas ta.

Poolteise kuuga on bensiin Eestis oluliselt odavnenud. Mai lõpus ja juuni alguses maksis bensiin umbes 85 senti liitri kohta rohkem kui praegu.