Tollipiiri ületamist käsitlev riigikohtu määrus rõõmustab sadu Kagu-Eesti mehi, kes saavad elatist või lisatulu, tuues sõiduauto paagis Venemaalt maksuvaba bensiini või diislikütust ning teenides seda müües liitrilt 2,5–3 krooni, kahandades tanklapidajate käivet vähemalt kolmandiku võrra. Määrus väidab, et tolliseadus ei piira isikliku sõidukiga tollipiiri ületamiste arvu kalendripäeva jooksul, tõdedes, et sõiduki kasutamine ilma kütuse ja õlita pole võimalik.

Kui ulatuslikuks aastas kümnetesse miljonitesse kroonidesse ulatuv kütuseäri määruse toel paisuda võib, ei soovinud Kagu tolliinspektuuri juhataja Johannes Männiste ennustada. “Oma piiri seab ületuse aeg,” sõnas ta. “Kui kütuse toojad piiripunktid ummistavad, reguleerib see asja juba ise.”

Kindlasti raskeneb aga tavakodanike piiriületus. “Praegugi ulatuvad järjekorrad piiril nädalavahetustel 2–3 tunnini,” rääkis ta. “Enne, kui eeskirju karmistati, käisid mõned mehed aga kütust toomas kuni 18 korda päevas.” Kütuseäriga on seotud umbes 90% sõiduautoga piiriületajatest. “Samad inimesed käivad kuude lõikes kümneid kordi üle piiri,” rääkis Männiste.

Võru politseiprefektuuri juhtivkonstaabli Ellen Kiilo sõnul pole politsei omavolilisi kütusemüüjaid vastutusele võtnud. “Me ei ole seda prioriteediks pidanud,” sõnas ta. “Ebaseaduslikult müügikohalt on neid küll ära aetud, nagu piima- ja munamüüjaidki.”