Nii leiab kolme aasta jooksul toetust saanud ettevõtete esiviisiku seast kolm kõrgtehnoloogia arendamiseks loodud ettevõtet.

Tehnoloogia rekordtoetuste saajaid iseloomustab kolm näitajat: ettevõtte nimes on sõna “tehnoloogia”, “nanotehnoloogia”, “biodiisel”, “biotehnoloogia” või lihtsalt “arenduskeskus”, firma on loodud aasta-kaks enne toetuse saamist ja selle omanikud on avalikkusele tundmatud.

“On tõsiasi, et T&A (teadus- ja arendustegevuse) projektide toetuste taotlejad on paljuski suhteliselt lühikese ajalooga ettevõtted,” kommenteeris Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) direktor tehnoloogia arenduse alal Madis Võõras. “Õnnestunud projekt annaks noorele ettevõttele võimaluse ellu jääda konkurentsivõitluses.”

“Samas ei saa eeldada, et kõik projektid õnnestuvad. EASi T&A toetuste roll ongi jagada ettevõtjaga riske ning motiveerida ettevõtjat olema innovatiivne,” selgitas Võõras.

Näiteks võib tuua Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuse, mis loodi 2005. aasta veebruaris ning mis sai juba 2006. aastal 24,4 miljoni kroonise toetuse. Toetuse põhjendusena on rahandusministeeriumi koostatud tabelis kirjas lihtsalt “Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskus AS”.