Õlitehas valmib ilmselt lähema aasta-pooleteise jooksul, sest AS Biodiesel omanikud otsustasid rajada eeldatavasti tuleva aasta sügisel tööle hakkava biodiislikütusetehase Harjumaale Paldiskisse. ASis Biodiesel on 20% suurune osanik teiste seas ka riigile kuuluv rapsiõlitootja AS Werol Tehased.

Biodiislitehase maksumuseks kujuneb 328 miljonit krooni, tootmisvõimsuseks 100 000 tonni biokütust aastas, kirjutab Jõgevamaa ajaleht Vooremaa. ASi Biodiesel nõukogu esimehe Heino Haraku sõnul otsustas nõukogu Paldiski Lõunasadama kasuks logistilistest kaalutlustest lähtudes. “Et meie toodang läheb enamasti Saksamaale, tuleb vedu Paldiskist kõige odavam. Saame sinna kolme hektari suurusele maatükile rajada oma ettevõtte, kusjuures see asub kaist vaid mõnesaja meetri kaugusel,” märkis Harak.

Ta tunnistas, et Werol Tehaste juurde Painkülla ei õnnestunud tehast ehitada maaprobleemide tõttu. Ka oleks Jõgevale lähim sadam asunud umbes saja kilomeetri kaugusel Kundas. Millal Paldiskis kopp maasse lüüakse, ei osanud Harak veel öelda. Samuti ei soostunud ta täpsemalt lahti rääkima võimalikke rahastamisskeeme. Kavandatava tehase toodangu on valmis ära ostma Saksa firma Schneider Mineralöl Meissen GmbH, mis omab tanklaketti Saksamaal, Tðehhis, Austrias ja Poolas.

Euroopa Liidu direktiiv näeb ette, et aastaks 2010 peab aastasest mahust 5,75% moodustama taastuvkütus. Biodiislikütuseäri kavatseb käima lükata ka näiteks Atko Grupi nõukogu esimees Arvo Sarapuu, kes hiljuti tunnistas, et Atko Grupp on loonud tütarettevõtte Atko Õlitööstus, mille tehas suudaks Kohtla-Järvel toota kuni 10 000 tonni kütust aastas.