Microsofti looja Bill Gatesi pühapäevasest Comdexi avaettekandest alates on maailma suuruselt teiselt arvutimessilt tulnud pidevalt uudiseid tahvelarvutitest, mis on küll juba aastaid eksisteerinud, kuid nüüd saanud tõeliseks moeasjaks.

Suur osa on nende propageerimisel Microsoftil, mis esitles novembris operatsioonisüsteemi Windows XP spetsiaalset versiooni tahvelarvutitele Windows XP Tablet PC Edition. Microsofti tegevjuhi Steve Ballmeri sõnul asendab tahvelarvuti varsti sülearvutit. Kuigi praegu on tahvelarvutitel väga väike turuosa, haaravad nad Ballmeri ennustuste kohaselt peagi kuni kolmandiku kõikide arvutite turust, hakates asendama sülearvuteid.

Ballmer ütles tehnoloogiaportaalile CNET News, et kolme-nelja aasta jooksul võrdsustuvad tahvelarvutite tootmiskulud sülearvutite tootmiskuludega, mis muudab loomulikuks tahvelarvutite omaduste lisamise ka sülearvutitele. Esimesed tahvelekraanid maksavad tuhat dollarit (alla 16 000 krooni), kuid nende hind langeb pidevalt.

Hewlett-Packardi messiboksis tutvustati uut tahvelarvutit Compaq Tablet PC TC1000, mis sisaldab Transmeta Crusoe ühegigahertsise kiirusega protsessorit. Ülimadala energiatarvitusega Crusoe protsessor jõuab Eestisse ilmselt järgmisel aastal. Kompaktsete tahvelarvutite protsessorite turul on see Transmeta toode hõivamas Inteli ja AMD kaubamärkide kõrval suurt osa.

Compaqi tahvelarvutil saab eemaldada klaviatuuri ja kasutada ekraani kirjutus- või joonistustahvlina. Tahvelarvutile mõeldud Windowsi operatsioonisüsteem tunneb ära inimese loomuliku käekirja ja võimaldab käsitsi kirjutatud teksti töödelda. Vajadusel saab tahvli ekraanile avada eraldi klahvistikuakna, et kirjutada traditsiooniliselt, pliiatsiga klahvidele vajutades. HP Compaqi tahvelarvutid maksavad üle 1600 dollari (ligi 25 000 kr).

WalkAbout Computers esitles Comdexil oma esimest ilmastiku- ja löögikindlat tahvelarvutit Hammerhead XRT, millel sees Windows XP tahvelarvuti operatsioonisüsteem. Hammerhead töötab mitmekümnekraadises külmas, vihmas, tolmuses keskkonnas ja on pakendatud lennukialumiiniumist löögikindlasse korpusesse. Parameetritelt ei erine ta aga tavalisest lauaarvutist nii protsessori kiiruse, mälu hulga kui ka kõvaketta suuruse poolest.

Aceri tahvelarvuti Travelmate TMC100 on tegelikult pööratava ekraaniga sülearvuti. Seda saab kasutada traditsioonilisel viisil või keerata ekraani “pahupidi” ja siis kokku voltides on tulemuseks tahvel, millele saab spetsiaalse pliiatsiga kirjutada. Lisaks käekirjale saab tahvelarvuti aru ka ingliskeelsetest suulistest käskudest ning suudab ette lugeda ka ingliskeelset teksti.

Fujitsu tahvelarvuti on vähem kui 5 cm paks ja maksab üle 2000 dollari (31 000 kr). Juurde saab tahvlile lisada tavalise USB-pistikuga klaviatuuri või juhtmevaba klaviatuuri. Seadme sisse on ehitatud kõik vajalik selle võrku ühendamiseks, nagu tahvelarvutite puhul kombeks: traadita võrk, tavalise traadiga võrgu pistik, modem ja infrapunaliides.

Mõistagi on Comdexil väljas ka hulk “järgmise suure laine” ehk tahvelarvutite tarkvara pakkujaid. Käekirjatundjad, tahvelarvuti planeerijad, klaviatuurita joonistamise programmid ja kõik muu tahvelarvuti juurde kuuluv on ameeriklaste seas võitmas tohutut populaarsust. Rahvamass tungleb Comdexi messil enamasti just nende näitusebokside juures, kus üleval maagiline sõnapaar Tablet PC.

FranklinCovey pakub näiteks tahvelarvuti ajaplaneerimisprogrammi, mis suudab aru saada käsitsi kalendrisse soditud tekstist ja sealt vajaliku info välja lugeda. Ning loomulikult on tahvelarvutitootjate taga nende suurim toetaja Microsoft, kelle uus operatsioonisüsteem MS Windows XP Tablet PC Edition toodete müügile kõvasti kaasa aitab.

Kõigil suurematel sülearvutitootjatel on oma tahvelarvutid juba tootmises. Eestisse jõuavad nad järgmise aasta algusest, hinna poolest küll veel pisut kallimad kui tavalised sülearvutid, kuid kindlasti leidub ka neile oma sihtgrupp, kes hindab mugavust ja liikumist. Islandil näiteks kasutatakse tahvelarvuteid juba aastaid lasteaias lastele kirjutamise ja joonistamise õpetamisel.

Comdexi tahvelarvutibuumi kinnitab ka see, et kolmapäeval arvutiajakirja PC Magazine poolt valitud parimate toodete hulgas võitis riistvara kategoorias esikoha Viewsonic oma “nutika ekraani” ehk tahvelarvutiga ja kogu messi parimaks tooteks tunnistati Microsofti operatsioonisüsteem Windows XP tablet PC Edition.