Pea kaks nädalat tagasi külmutas maksuamet Concordia Rahvusvahelise Ülikooli Varahalduse arve. Ülikooli raamatupidaja sai sellest teada aga alles möödunud nädala viimastel tööpäevadel, sest põhiarve on hoopis ülikooli nimel ning arestitud arvet ei kasutata. “Midagi seal peal on,” vastas raamatupidaja Lea Pommer küsimusele, kas arvel ka raha on. “Ma ei tea, võibolla härra Susi oli sellest [arve külmutamisest — toim.] teadlik, mina aga sain seda alles nüüd teada,” sõnas Pommer reedel. Seetõttu sai võimalikuks ka õppejõududele palkade väljamaksmine möödunud kolmapäeval.

Pommeri selgitusel loodi 1999. aastal kehtima hakanud erakooliseaduse tõttu Concordia Rahvusvahelise Ülikooli Varahalduse OÜ, mille ainukeseks ülesandeks oli ülikooli pidamine. Ülikooli arve jäeti aga miskipärast sulgemata ning kogu finantstegevus jätkus selle kaudu. “Meie õnneks juhtus nii, et nad arestisid varahalduse arve, mitte ülikooli oma,” nentis Pommer maksuametile viidates. Reedel Concordias ülikooli vara üles kirjutamas käinud kohtutäitur Ülo Tärno polnud selle arve olemasolust teadlik ning kuulis seda alles ajakirjaniku käest.

Concordia pea 8 miljoni kroonisest maksuvõlast on osa ajatatud ning teine osa jooksev maksuvõlg. Ülikooli omanik ja rektor Mart Susi on eraisikuna käendanud üle 4,7 miljoni krooni küündivat maksuvõlga, mille tasumise tähtaeg on 2006. aastal.

Harju maksuameti juhi Riina Koidu sõnul asus maksuamet taotlema ajatatud maksegraafiku tühistamist põhjusel, et ülikool jäi jooksva maksuvõla tasumisega jänni mullu sügisel. Jaanuaris tegi Harju maksuamet korralduse maksud tasuda. Ülikool seda aga ei täitnud. “Tegime nüüd riigi maksuametile taotluse Concordia ajatamise graafik tühistada, kuna ülikool pole tingimusi täitnud,” jätkas Riina Koit. “Kui ta esmaspäevaks jooksvat maksuvõlga ei likvideeri, siis riigi maksuamet tühistab graafiku ja kogu maksuvõlg tuleb maksta. Pankrot on viimane samm.”