Esmaspäeval kinnitasid Harju maakohtus Concordia Ülikooli haldava firma maksejõuetust nii selle juht ja omanik kui ka ajutine pankrotihaldur.

Concordia Rahvusvahelise Ülikooli Varahalduse OÜ omanik ja juht Mart Susi tõi oma avalduses pankroti põhjuseks strateegilise investori puudumise. “Avalikkuse tähelepanu halvendas strateegilise investori leidmist,” kommenteeris Susi avalduses äri untsuminekut. Oma tegevuse ja mõtete kohta Susi kommentaare ei andnud.

Concordia ajutine pankrotihaldur Toomas Saarma lõi kohtusaalis lahti firma paari viimase aasta äriseisu. Selle järgi tekkisid raskused 2001. aasta augustis, kui maksuamet esitas koolile 6,3 miljoni kroonise nõude. Raha selle maksmiseks koolil polnud. Firma majandusaruannete järgi oli maksude maksmata jätmisega kokku hoitud raha läinud kinnisvara ostmiseks Viimsi vallas ja Järvamaal Türi vallas. Perekond Susi oli soetanud endale eramaja ja mõisa.

Toomas Saarma ütles, et kinnisvara ostmine oli kindlasti üks põhjusi, miks äri untsu läks. Täiendavate asjaolude kohta peab selguse andma erikontroll firma raamatupidamise üle. Kohtule esitatud aruandes ütles Saarma, et ettevõttel on tema hinnangul vara seitse miljonit krooni. Kohustusi on koolil Saarma hinnangul kokku 33 miljoni krooni eest.