Maitsesime kõiki tooteid nii, nagu tundus sobilik. Hindasime maitseid, aroome, tekstuuri ning seda, kuidas toidus olevad osised omavahel klapivad. Seekordsesse testvalikusse sattusid kõik parimaks toiduaineks valitud tooted peale ühe.

Valikusse sattusid:
Eesti Parim Lihatoode 2012: Rukkileivakattega ahjukael (AS Rakvere Lihakombinaat)
Eesti Parim Pagaritoode 2012: Leibö (AS Leibur)
Eesti Parim Kondiitritoode 2012: Suvine piparkook apelsinitükkidega (AS Marmiton)
Eesti Parim Kaste 2012: Caesari kaste (OÜ Vertigo Gourmet)
Eesti Parim Valmistoit 2012: Felix Külmalinna Küüslaugusupp (AS Põltsamaa Felix)
Eesti Parim Piimatoode 2012: Tere Natural vähendatud laktoosisisaldusega maitsestamata jogurt (Tere AS)
Eesti Parim Kalatoode 2012: BRIIS Vürtsikilu filee (DGM Shipping AS)
Eesti Parim Magustoit 2012: Šokolaadikreemide sari (OÜ Vertigo Gourmet)
Eesti parim mittealkohoolne jook 2012: Kadarbiku Köögivili Ananassi-vaarika maitsega 4-vilja mahl
Eesti parim alkohoolne jook 2012: Põltsamaa Felix Põltsamaa Tõmmu 2003
Parim Toode Lõuna-Eesti Väikeettevõttelt 2012: Hapupiim (Nopri Talumeierei OÜ)Parim Toode Lääne-Eesti Väikeettevõttelt 2012: Halvaakreem (HTÜ Tootmine OÜ)

Seekordsesse Delfi testmeeskonda kuulusid Tanel Saarmann, Kaisa Pungas, Triinu Laan, Kerttu Pass, Ester Vaitmaa, Mait Tafenau, Risto Veskioja, Martin Hanson, Epp-Mare Kukemelk ja Riina Kallas.

Niisiis ... kuidas maitsevad 2012. aasta Eesti Parimad Toiduained:

1. Eesti Parim Lihatoode 2012: Rukkileivakattega ahjukael

Ära tuleb esimesena märkida asjaolu, Eesti Parima Toiduaine tiitli võitmise ajal ja järel on tegemist täieliku kummitustootega, mida Rimi või Tallinna Kaubamaja toidupoe lettidelt leida polnud võimalik. Kui lõpuks rukkileivakattega ahjukaela poest kätte sain ning ahju lükkasin, hakkas kiiresti üle köögi levima mõnusat ahjuliha valmimise aroomi. Seakael on seakael ning madalal temperatuuril hautades maitseb põrsas jumalikult. Kuid kui hammustada hulka ka lihale peale mökerdatud rukkileivasegu, mis ahjus krõbedaks grillinud, saab selgeks, miks on tegu Eesti parima lihatootega. Suus löövad kokku sooja leiva ning hõrgu sealiha maitsed. Kui kokku saavad kaks põhilist põliseestlaslikku maitset, pole parimat toodet edasi vaja otsida.

2. Eesti Parim Pagaritoode 2012: Leibö

Leibö on on kirjade järgi väge täis. Rukkitäisterajahu pidi selle aluseks olema, ka on Leibö sisse puistatud hulgaliselt linaseemneid: kindlasti on ka need head ja tervislikud. Leibö on klassikalise leivapätsi kujuline, viilutatud. Käepärane suurus. Pigem on tegemist aga teravalt hapu leivaga. Tugev hapukas leivamaitse (sealt ka pakendil kirjeldatud ja reklaamis nähtud vägi?) Võileivaks tehtuna on aga täitsa söödav. Samas näiteks kiluvõileiba ei julgeks küll Leiböga teha, pigem mõne teise musta leivaga, mis oleks vähe mahedam.

3. Eesti Parim Kondiitritoode 2012: Suvine piparkook apelsinitükkidega

Marmitoni apelsinitükkidega küpsised võitsid mu südame juba läinud suvel, kui ma need puhtjuhuslikult poeriiulilt avastasin. Esimesega ampsuga tundsin: millised õhkuahmivalt head küpsised! Hõrgult õhukesed, ehtsa apelsinimaitse ja -tükkidega, justkui mõne peene kondiitri küpsetatud. Ainuke asi, mis neile ette heita, on see, et need on tavapärase piparkoogi välimuse ja kujuga, aga nii hea mekiga küpsiste puhul on see andeksantav. Oma tiitlit väärt toode!

4. Eesti Parim Kaste 2012: Caesari kaste

Vertigo Caesari salatikaste jäi mulle esimest korda pihku eelmise aasta jaanipäeval, kui tuttav haaras selle külmletilt, et grilli kõrvale kiirelt maitsev salat valmis keerata. Pärast ostsin veel mitmel puhul seda kastet, sest kõik maitsenüansid on kastmel paigas.

Kuna ma purke ära ei visanud, siis kogunes neid mul mõne ajaga mitu tükki. Nüüd teen nii - ostsin poest etiketil loetletud kastme koostisosad ja keerasin ise suurema koguse kastet kokku, villisin samadesse purkidesse ja hoian neid külmikus. Kui otsa saab, keeran uue kastme kokku. Aga kui kiire on, ostan poest jälle uue.

See kastmepurgike võib auga parima toiduaine tiitlit kanda. Kui midagi ette heita, siis pakendi suurust. Valikus võiks olla ka suurem, näiteks 300-400grammine purk, sest ühest väikesest kastmepurgist jääb suuremale seltkonnale salati peale väheks.

5. Eesti Parim Valmistoit 2012: Felix Külmalinna Küüslaugusupp

Üldiselt mulle purgisupid ei sümpatiseeri aga antud toote esmamulje oli tõesti väga suurepärane. Küüslauk ei olnud pealetükkiv ja samas oli küüslauku mõnusalt tunda. Maitse poolest meenutas millegipärast natuke borši, kuhu on lisatud küüslauku. Abikaasa oma suppi küll lõpuni ei söönud, aga mina usun, et kui teile näiteks küüslauguleivad meeldivad ja tahate avastada midagi uut, siis tõenäoliselt see supp teile meeldib. Ausalt öeldes olingi otsinud midagi, mis lisaks menüüsse värvi ja küüslaugusupp sobis sinna igati. Olin ka varem küüslaugule mõelnud ja nüüd oligi hea juhus seda sedasi heas koosluses proovida. Igal juhul katsun ka ise roogade valmistamisel edaspidi rohkem küüslauguga katsetada.

6. Eesti Parim Piimatoode 2012: Tere Natural vähendatud laktoosisisaldusega maitsestamata jogurt

Maitsestamata jogurt on maitsestamata jogurt, kuid Tere Natural pakub kreemisemat maitset. Keeruline seletada, kuid tundub nagu piima oleks suudetud jogurtisse segada palju enam kui teistesse toodetesse. Vähendatud laktoosisisaldus ei tähenda nagu palju toodete puhul rasvasisaldue vähendamine või suhkrusisalduse vähendamine, et maitse naturaalsel maitsestamata jogurtil hakkaks lahjenema või muutuma. Jogurt sobiks ideaalselt kastmetes ja salatites kasutamiseks. Lisaks saab luuakodus täiesti uusi jogurtimaitseid, näiteks mustika-odra või koogel-moogel.

7. Eesti Parim Kalatoode 2012: BRIIS Vürtsikilu

Kilud on ootamatult maheda maitsega, üldse mitte "niii" vürtsikad, nagu võiks oodata. Samas on need vähesedki vürtsid ning teised maitseained paigas ning kilud ei ole ei liiga soolased ega vastupidi. Ainus miinus tavatarbijale võib olla karbist vastu vaatavate kalakeste puhastamine, kuid suurele kalasõbrade ei ole see mingiks probleemiks. Kellele suhu jääv maitse tundub siiski liiga vürtsikas, siis väikese leivaviiluga saab asja parandada ning võileib kiluga maitseb hea. Väärib oma tiitlit, kuigi on ehk liiga "ontlik". Väike eksperiment või üllatus kuluks marjaks ära. Kuigi, ega ka sellist peent toodet on meie kalalettidele kindlasti väga vaja.

8. Eesti Parim Magustoit 2012: Šokolaadikreemide sari

Kõik kreemid on väga pehme tekstuuriga, näevad head ja isuäratavad välja. Kokkuvõttes jääb kolme šokolaadi kreem teisele kahele variandile veidi alla, sest on üsna magus ja ei paku nii erilist maitsenaudingut kui teised kreemid.

Kreemid on pisikestes 150grammistes purkides ning nii maitsvad, et on oht, et need paari õhtuga otsa saavad. Kes nii suur magusasõber ei ole, saab kreeme nautida saia või pannkoogi peal. Kui muidu ei raatsi osta, siis enese premeerimiseks mõne suurema saavutuse puhul sobivad kreemid väga hästi. Ideaalne oleks, et kahe kihiga magustoitudes oleks kihte kahe asemel neli? šokolaadikreem ja moos vaheldumisi, mis võimaldaks saada šokolaadi ja moosi maitseelamus lihtsama vaevaga, ilma, et peaks lusikaga purgipõhja uuristama.

- Vertigo kolme šokolaadi kreem
Magustoit koosneb kolmest kreemikihist. Pealmine kiht on valge šokolaadi kreem, mis on maheda koorese maitsega. Teine kiht on piimašokolaadi kreem - kakaose maitsega, mitte odav saiamääre, vaid midagi eksklusiivsemat, meenutab šokolaadijäätist. Kolmas kiht on kõige tumedam ja kõige kakaosem, eraldi maitstes isegi veidi mõru. Maitsesime kõiki kihte eraldi, kuid kõige parema maitseelamuse andis, kui sõime kõiki kolme kihti koos.
- Valge šokolaadi-kirsi kreem
Kreem on kahekihiline - pealmine kiht on valge šokolaadi kreem (sama, mis kolme šokolaadi kreemis), põhjas on kirsikeedis. Kirsikeedis on mõnusalt hapu, tiheda konsistentsiga ja naturaalse maitsega ning läheb väga hästi kokku šokolaadikreemi magususega. Parim on jällegi mõlemaid kihte koos süüa. Pisut keeruline on neid korraga koos purgist kätte saada, lusikaga peab päris purgi põhja jõudma.
- Šokolaadi-apelsini kreem
Magustoit koosneb kahest kihist, alumine kiht on apelsinikeedis, ülemine on tume šokolaadikreem (sama, mis kolme šokolaadi kreemis). Ainsana kolmest magustoidust on seda purki tunda tugevat šokolaadi-kakao lõhna. All olev apelsinikreem on väga puhta maitsega, sisaldab ka pisikesi apelsinikoore tükikesi. Proovitutest kõige luksuslikuma maitsega.

9. Parim Toode Lõuna-Eesti Väikeettevõttelt 2012: Nopri Hapupiim

Nopri hapupiim maitseb nagu päris hapupiim, mida lapsepõlves vanaema juures sai joodud. Kuigi vanaema hapupiimal olid suured tükid, mis paljalt joomisel hamba all karjusid, aga Nopri hapupiimal need tükid õnneks puuduvad. Tahaks seda hapupiima suvisel palaval ajal kamaga koos proovida, peaks janu ja suure nälja ära võtma küll. Igal juhul on tegemist piisavalt koorese ja maheda joogiga, mida sünnib ka niisama toidu kõrvale pruukida, ilma mingite lisanditeta. Lapsepõlve meeldetuletamise eest 10 punkti.

10. Parim Mittealkohoolne Jook 2012: Kadarbiku ananassi-vaarika maitsega 4-vilja mahl

Hapuka maitsega ananassi-vaarika smuuti mõjub äärmiselt kosutavalt. Samuti saab mahlast mugavalt kätte vitamiinid, ilma et peaks mööda poode ananassi ja vaarikaid niisama taga otsima. Maitse meenutab suvist vanaema koduaeda, kust sai lapsena keelust hoolimata enne sööki vaarikaid näpatud. Väga tugev pretendent Eesti Toidu tiitlile, seda enam, et toode ei sisalda säilitusaineid. Pakk tundub ka väga öko olevat.

11. Parim Alkohoolne Jook 2012: Põltsamaa Tõmmu 2003

Põltsamaa on hakanud pudelisse villima oma 2003. aastakäigu dessertveini. Erinevalt odavamast ja mullustest marjast „vaaritatud“ Põltsamaa Tõmmust on aastakäigu vein palju tummisem, sügavama meki ning vähesema suhkruga. Kerge jook aperitiiviks, kuid ka mõnus magustoit õhtusöögi viimaseks käiguks. Tuleb tunnistada, et kahjuks ei saa Tõmmu vastu Põltsamaa õunadessertveinile, kuid on siiski absoluutselt sobilik jook ka kõige nõudlikumale nautijale. Lisaväärtust annab kaunis pudel.