Enamik tualette olid erinevatel põhjustel ilma rahata, vaid ühes oli töötav lukusüsteem, mis nõudis 20 eurosendilist kasutajatasu.

Selgus, et vaid ühes Tallinna kergenduskohas on kätepesu võimalik ning puhas polnud ükski neist. Seepi ega kätekuivatust polnud võimalik üheski võrreldud tualetist saada.

Kadrioru park

Pargi kaunilt hooldatud muru ääres ja kahe perfektselt sirgeks lõigatud heki vahele on asetatud neli kõigile vabaõhuüritustelt tuttavad rohelised kuivkäimlad.

Kuna park on rohelusest lookas ning näeb esinduslik välja ja käimlad jäävad kahe justkui joonlaua abil lõigatus heki vahele, süttib hinges lootus, et ehk on parki ääristavad tualetid kenasti kasitus ja korralikud, kuid see lootus vaibub pea. Juba mõned meetrid enne käimlaid lööb ninna tugev äratuntav kibe hais – uriin.

Kemmergute ette jõudes ja ust avades lööb ninna lehk, mis on lausa nii tugev, et selle maitset on suus tunda ja ka silmad hakkavad vett jooksma ning see hais sööbib mällu, meenudes üpris selgelt isegi mitmed päevad hiljem.

Ka vetsud ise on suur pettumus, lisaks vingele lehale ei kannata kepsude puhtus mingit kriitika.

Prill-lauad on täis urineeritud, kohati ka väljaheitega koos. Ümber laskeaugu on näha mudaseid jalajälgi, mis viitab sellele, et kohal on käinud mõni täpsuslaskmist harrastav isik, kes meelsamini seisab augu kohal, kui istub.

Küllap aga seetõttu, et istuda antud augu kohal ei kannata, sest kes tahaks istuda teise inimese väljaheite sisse.

Tasuta iga inimese kasutusse lubatus neli kemmergut on absoluutselt rõvedad ja kasutuskõlbmatud. Ka tuleb kangema häda puhul varustada ennast ise vetsupaberiga, sest need, küllaltki ära tarvitatud käimlad on täielikult tualettpaberi vabad, kui mitte arvestada kasutatud paberitükki, mille eelmine külastaja kenasti potiäärele unustanud on.

Nende tualettide puhul pole vast mõtet rääkida kätepesust, sest kuigi kraanikauss-pissuaar on olemas, ei anna kogumi all oleva kummist nupu pumpamine tulemust – vett ei ole ega tule ja seepi pole siinkohal enam mõtetki loota.

Võiks ju arvata, et turistide poolt tihedalt külastatud ajaloolise pargi käimlad saavad rohkem, kui üks kord mitme päeva jooksul hoolt. Kindel on aga see, et igapäevaselt neid keegi puhastamas ei käi, kuna keskpäeval avanenud vaatepilt oli õõvastav.

Vanalinn, Niguliste kiriku külg

Sarnaselt Kadriorule on ka siia toodud samad rohelised kuivkäimlad, aga erinevalt pargist ei ole neist tõusev hais nii halvav.

Niguliste kiriku küljele toodud kolm kemmergut on jällegi tasuta kergenduskoht, mis annavad silmad ette Kadrioru omadele. Lähenedes kolmele putkale ei ole tunda selget haisu, ka ust avades tõuseb lahtise kaanega pottidest vaid kerge lebra.

Antud tualetid on märksa puhtamad, kui varem nähtud. Pole ei jalajälgi prill-laual ega ka selle kõrval, vetsupaber kenasti olemas. Ainuke puudus, mis on – siingi ei ole inimesel mõtet peale kergendust loota hügieenile, kuna seepi pole ja vett ei tule. See-eest on käimla uksel peegel, kust enne linnapeale minekut ennast imetleda saab.

Vabaduse väljaku tunnel

Pärast ümberehitust on Vabaduse väljaku all tunnelis olev käima muutunud teenindaja-vabaks ja kuigi veel möödunud aastal tuli seal potikasutustasuks maksta 20 eurosenti, siis nüüdseks on keegi lukumasina kas pihta pannud või ära lõhkunud, igatahes nüüd on tualett rahata.

Tunneli tualett ei haise, potid on puhtad ja naiste poolel on isegi kandekottide jaoks nagid ustele paigaldatud. Ka on olemas poti vahetusläheduses hädavajalik vetsupaber.

Kätepesu on, sarnaselt eelnevatele kemmergutele, aga ka siin üpris raske. Seebipudel, mis on seinale kinnitatud, tundub silma järgi küll täis olevat, kuid sõtku nuppu palju tahad, pesuvahendit sealt ei tule.

Kraanist seevastu voolab aga selge ja isegi soe vesi, nii et mingil määral saab käed puhtamaks küll. Peale pesu tuleb tilkuvate käte omanikul kiirustada tagasi poti juurde, et kasutada käimlapaberit kuivatamiseks, kuna käterätid on tunnelis otsas.

Tunneli meestetualett tundub sarnaselt naiste omale küllaltki puhas, kuid sealne õhk lõhnab uriini järgi. Meeste tualetipotid on puhtad, pissuaarid puhtad. Meeste rõõmuks on neile toodu käte kuivatamiseks paberit, mis naiste vetsus puudu oli. Seepi pole ka seal.

Toompea kemmerg „Miljoni-kemmerg“

Juba eemalt on näha, et siit head nahka ei tule. Kemmergu ukse kõrval asuvast piletisüsteemist turritavad välja värvilised juhtmed ning ukse ees maas on silt, mis teatab nii inglise kui eesti keeles, et käimla on rivist väljas.

Teine kemmergu uks on aga kõigile külastajatele tasuta avatud... ka siis kui keegi juba seal ees istub. Lukku katkine uks ei käi, vaid jääb isegi parima ponnistuse tagajärjel veidikene irvakile. Õnneks on uks suunaga suhteliselt privaatsesse kohta - müüri ja puu poole, nii, et potil istudes vaba õhk näkku puhudes elu üle järele mõeldes avaneb kena vaade kivimüürile.

Kunagi viie miljoni krooni eest paigaldatud, arvatavasti Eesti üks kuulsamaid väljakäike on varustatud mitme paberirulliga, nii, et kellel häda ei anna häbeneda ja lahtine uks ei heiduta, võib südamerahus sinna suunduda.

Siiski üllatab jällegi üks Tallinna „tasuta“ tualette nii vee, seebi kui ka kätekuivati puudumisega.

Õpetuse järgi peaks ennast parasjagu peeglist vaatav inimene pistma käes kraanikausi kohale, kust peaks tehniliste jõudude abil need seebitatud, loputatud ja ka puhutud saadud - mida aga ei juhtu. Käed jäävad mustaks.

Siiski tuleb nentida, et käimla põrand oli suhteliselt puhas ja prill-laud nägi välja piisavalt viisakas, et sellele istuda.

Snelli tiigi park

Uhke käima helgib juba kaugelt päikesepaistes vastu. Uks avaneb käimlal automaatselt, kui sisestada 20 eurosenti. Sisenedes registreerivad andurid hädalise saabumise ja uks suletakse. Seest on võimalik lülitile vajutades uks lukustada, et mõni teine samale mõttele tulev seltsi ei astus.

Snelli käima on väga futuristlik, üllatades külastajat näiteks eestikeelse audioõpetusega, mida saab kuulates vajutades teisele lülitile. Lindistusel kõnelev mees seletab eesti keeles, kus pott asub ja kuidas ning milleks seda kasutada. Ka õpetab heli käsi pesema.

Samas, kui järgida õpetust, pista käes anduri lähedale kraanikaussi ei juhtu midagi. Ei tule tilkagi vett ega seepi, rääkimata siis kuivatusest.

Mina, kui maksev klient eeldan, et saan oma raskelt teenitud raha eest kõik lubatud teenused, seega ka kätepesu, nii et täielik pettumus!

Üks asi jääb aga sisenedes kindlasti igale naissoost külastajatele kohe silma – potil pole prill-lauda. Sellest tulenevalt naistele käimla ei sobi, sest kes tahaks külmal keraamikal istuda.

Siiski on tualett seest puhas ja lõhnatu, küllap seetõttu, et koheselt peale väljumist, kui uks on sulgunud, on kuulda vee häält – käimla uhutakse veega üle.

Vaata ka pilte:

Kuula, milliseid õpetussõnu tualetis jagatakse: