Demjanov: Eestit eraldab Michelini tärnist terve igavik

 (36)
Demjanov: Eestit eraldab Michelini tärnist terve igavik
Dimitri DemjanovFoto: Ingmar Muusikus

Eesti köögi edendaja ning restoran Gloria peakokk Dimitri Demjanov ütles Delfi Majandusele, et Eesti restoranidel on maailma ihaldatuima gastronoomiatunnustuse ehk Michelini tärnini veel terve igavik aega, igavik, sest Eesti tõsiseltvõetav gastronoomia ei ole jõudnud Michelini mõõdikute huviorbiiti ja ei ole äratanud tõsise rahvusvahelise toidukriitika tähelepanu.

"Michelini tärne omavad peakokad väidavad, et üks tärn on üks magamata öö nädalas, 2 tärni 2 ööd ja nii edasi. Michelini ajalugu pole vast vaja korrata, seda aga küll, et see on usaldusväärseim ja ihaldatavaim restorani giid ja hindaja maailmas! Arvatakse, et Michelin toob restoranile kuni 60 protsenti kliente juurde ja selle kaotamine võrdleb pankrotiga, kuid need on ainult arvamused, uurimusi selles valdkonnas on tehtud, kuid ka need on vasturääkivad," sõnas Demjanov.

Michelini tärnid on ihaldatuimad gastronoomiamaailma tunnustused, mida jagatakse salajastel testimistel kogutud informatsiooni alusel. Kõige enam on tärne Prantsusmaal, kust ka tärnisüsteem pärineb.

Tärnide jagamine algas koos autokummide tootja Michelini tunnustatud maanteekaartide The Michelin Guide turuletulekuga eelmise sajandi alguses, täpsemalt 1926. aastal. Algselt juhtisid tärnid autoreisijate tähelepanu mõnele söögikohale, kuhu peaks kindlati minema. Ajapikku on tärnidest saanud täiesti lahutatud kvaliteedimärgid.

Seotud lood:

"Veel mõnda aega tagasi peeti Tokiot kõige kiireimini kasvavaks ja suurima Micelini restoranide kontsentratsiooniga linnaks, sellele jargnes Pariis ja Prantsusmaa. Täna räägitakse aina enam ka Põhjamaadest. Helsinki on Michelini lemmiklinn ja tärnikesi on sellele jagatud ohtralt. Ainult 80 kilomeetrit lahutab meid Helsinkist-Michelinist ja samas ka igavik, igavik ses mõttes, et Eesti tõsiselt võetav gastronoomia ei ole jõudnud Michelini mõõdikute huviorbiiti ja ei ole äratanud tõsise rahvusvahelise toidukriitika tähelepanu," sõnas Demjanov.

Meie oskusi, traditsioone aga ka innovatsiooni ei tunta Eestist väljaspool, sõnas Demjanov ja lisas, et Eesti kokkade osalus Bocuse d'Or võistlustel (kulinaariavõistlust Bocuse d'Ori peetakse gastronoomia olümpiaks - toimetus) ja esmaedu Euroopas on äratanud ka Michelini Guide Rouge ehk Michelini Punase Teejuhi eksperdite huvi, kes on ka Tallinat ka külastanud.

"Tallinnat on külastanud ka Michelini Green Guide (punase giidi noorem vend - toimetus) ja mõned Tallinna hotellid on selles ka ära toodud, ettevalmistamisel on ka restoranide loetelu," sõnas Gloria peakokk.

"Arvan, et ühe tärni tingimustele vastavad 2-4 restorani Tallinnas, Riias, Peterburis, Moskvas ja Vilnjuses. Kahe tärni vääriliseks aga 1-2 restorani samas piirkonnas," mainis Demjanov.

Kindel on, et saame oma ihaldatud reitingu

"Tean, et Michelini European Main Cities Guide teeb tööd ka Euroopa Liiduga viimati liitunud riikide suunal. Millal avaldatakse Tallinna ja Eesti kaardid Michelini kataloogis ei oska ütelda, kindel aga võib olla, et pääseme sellesse raamatusse ja Eesti-Tallinn saab oma ihaldatud reitingu," sõnas Demjanov.

Michelini tärnid ei ole aga ainsad märgid, mis restoranimaailmas kvaliteeti näitavad. Autoriteedilt teisel kohal on Ameerika International Zagat Survey restaurant Guide, kuid see on vähemtõenäoline Eestit ära märkima, kuna ühendus Tallinna ja Eestiga ei ole lihtsamate killast USAst ning lisaks oleme Demjanovi hinnangul gastroturismi seisukohalt neile tundmatud.

"Michelin esimesena ja küll siis ka Ameerika hindajad leiavad Tallinna üles," kinnitas peakokk.

Demjanovi sõnul ei ole Michelini tärnid vaid lõbu, aga ka jube töö ning raske katsumus, sest kvaliteet peab pidevalt olema ühtlane.

Loe veel

"Tõsi stress on suur ja on kokki, kes on lahkunud siit ilmast seeläbi, et neil tärn ära võetud. Kired ja emotsioonid selles valdkonnas on kuumad. Michelini on tugevalt kritiseeritud nii korruptsioonis kui ka valehindamises, kuid vaatamata sellele Michelini ihaldatakse ja usaldatakse, peamiselt ikkagi  tema majandusliku sõltumatuse ja mobiilsuse poolest. Michelin saadab oma eksperte igasse ilmakaarde omal kulul, eksperdid on hästi koolitatud ja märkamatud. Kui asi läheb tähe omistamiseks, siis ka paljastatakse end ja tehakse inspektsioon ka kööki ning niinimetatud  tööintervjuu. Tärnidest on üritanud loobuda peakokk Alan Sanderens ja mõned veel, mille peale Michelini peadirektor vastas, et Michelini tärnid ei ole karikas või vaas, mida võite meile tagastada, see on meie eksperdita arvamus ja seda Teie tagastada ei saa," kommenteeris Demjanov.