Detsembris kasvas e-raamatute müük esmakordselt tuhande eksemplarini kuus ning jaanuaris 2012 müüdi Eestis juba 1500 kodumaist e-raamatut.

"Kui paberraamatute puhul räägitakse pidevalt müükide vähenemisest, siis e-ramaatute puhul on trend kõikjal maailmas vastupidine. Kogu kirjastamismaailm elab hetkel läbi suuri muutusi ja kuigi e-raamatute turuosa on seni veel väike, võib just e-raamatutest loota võimalikku päästerõngast kodumaisele raamatuturule," ütles Eesti Digiraamatute Keskuse juht Margus Küppar.

"Paberraamatud on lihtsalt liiga kallid ja müügimahtude vähenedes muutuvad need järjest kallimaks. E-raamatute ostmine on juba täna inimestele kolmandiku võrra soodsam ning müügimahtude kasvades suureneb see hinnavahe e-raamatute kasuks ilmselt veelgi. Kui vaadata veel, et milline on näiteks tahvelarvutite müügiedu ja kuidas muutuvad inimeste meediatarbimise harjumused, on selgelt näha trend, mille kohaselt ostetakse tulevikus enamik raamatuid ilmselt just e-kujul. Seega on e-raamatute müügimahtude kasv igati loomulik ja ootuspärane."

Eestikeelsete e-raamatute müügiga alustasid 2010. aasta detsembris Eesti Digiraamatute Keskuse vahendusel Apollo, Rahva Raamatu ja Krisostomuse e-poed ning Elionile kuuluv Digikogu.

Teisel poolaastal lisandusid e-raamatute müüjate hulka ka EMT, Tele2 ning Elisa, kes avasid koostöös Eesti Digiraamatute Keskusega samuti oma mobiilsed e-raamatupoed. E-raamatute müüki on tänaseks alustanud ka Raamatumaailm ning Delfi Digiraamat.

Küppari sõnul on seni olnud suurimateks e-raamatute müüjateks Rahva Raamat ning Elioni Digikogu, kuid aasta lõpus paistsid silma ka Krisostomus ning Delfi Digiraamat, kes näitasid mõlemad korralikku müügikasvu.

Mobiilsed e-raamatupoed on Küppari sõnul täna inimestele veel vähetuntud. Kuid arvestades, et nendest poodidest on e-ramaatute ostmine väga kiire ning mugav - tasumine toimub koos telefoniarvega ja raamatupood asub koos mobiiltelefoniga alati käeulatuses) -, võib tulevikus oodata nende müügikanalite tähtsuse tõusu.

Lugejatele pakutakse juba enam kui 50 kohaliku kirjastuse poolt avaldatud e-raamatuid.

Suurimad e-raamatute kirjastajad Eestis on Varrak, Petrone Print, Fantaasia, Hea Lugu ja Menu Kirjastus. Järjest rohkem annavad e-raamatuid aga välja ka autorid iseseisvalt.

Näitena tõi Küppar välja soomepoiss Hans Karro, kes oma mälestused otsustas avaldada üldse vaid e-kujul. Iseseisvalt on oma luulekogu e-raamatuna avaldanud ka Kirjanike Liidu juht Karl Martin Sinijärv ning värskelt jõudis müüki eelmisel aastal enimmüüdud kodumaine raamat, Vahur Kersna “7x7”.

2011. aasta enimmüüdud e-raamatuteks olid Eesti Digiraamatute Keskuse andmetel Indrek Hargla “Apteeker Melchior ja Oleviste mõstatus” ning Stieg Larssoni “Lohetätoveeringuga tüdruk”.