Aastatepikkune maksusaaga algas ühel kuumal juulipäeval 1999. aastal, kui paarkümmend majanduspolitseinikku-maksuametnikku riiuli- ja offshore-firmasid müünud Diveci kontori läbi otsisid ja sealt hulga huvitavaid dokumente kaasa viisid.

“Mingeid kaste dokumentidega viis politsei minema,” kommenteeris toona vandeadvokaat Viktor Kaasik, kelle kontor asus Diveciga samas majas.

Puistamise eesmärk oli leida tõendeid ulatuslikele maksupettustele. Mõni päev pärast läbiotsimist rahustas Diveci juhatuse aseesimees Priiten Tamm Äripäeva vahendusel kliente: “Sama hästi võiks politsei kahte-kolme firmat põhjuseks tuues viia tühjaks ka näiteks Hansapanga.”

Kümnetest kaustadest ilmusid lagedale lood, millest nende peategelased ehk Eesti ärieliit parema meelega ei räägi. Ilmnes, et maksukonsultatsioonifirma Divec aitas 90ndate keskel maksuvabade firmade, fiktiivsete tehingute ja dokumentide abil tippärimeestel sadu miljoneid maksukroone endale hoida.

Diveciga seotud ärimeeste nimekiri on esinduslik: Hans H. Luik (Ekspress Grupp), Margus Linnamäe (Magnumi grupp), Ago Soomre (Haapsalu Akna- ja Uksetehas), Ralf Õng (Esma Auto), Tõnis Haavel ja Rain Lõhmus (LHV), Andres Saame ja Heldur Meerits (Hansapanga asutajad), Toivo Ninnas (endine Tallinna abilinnapea) jne. Ei pääsenud ka Diveci enda juhid — ettevõtte juhatuse esimees Erik Vallaste pidi tasuma 7,3 ja Priiten Tamm 4,2 miljonit krooni. Viimasel ei ole kohtuvaidlus maksuametiga siiani lõppenud.

“Divecist alguse saanud maksuasjad olid meile väga heaks koolituseks,” sõnas maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Raivo Piiritalo. “Ega maksuamet enne Diveci läbiotsimisel saadud materjalidega töötamist suurt ei teadnud offshore-skeemidest.” Piiritalo sõnul on nii Diveci kui ka nn Karu kontoriga seotud maksuskeemid oma ajastu nähtused, maksuvabade firmade kasutamine oli ettevõtete jaoks võimalus maksukoormust vähendada.

“Sageli pandi läbi maksuvaba firma ettevõttest välja võetud raha firmasse investeeringuna tagasi,” rääkis Piiritalo. 2000. aastal kehtima hakanud tulumaksuvabastusega reinvesteeritud kasumilt sama asi sisuliselt legaliseeriti.

Üldse hargnes 1999. aasta suvel toimunud läbiotsimisest 525 maksukontrolli. Tänaseks on maksu- ja tolliametil uurimine pooleli veel 21 juhtumi osas. Nendega plaanib amet ühele poole saada aasta lõpuks.

Maksuotsuse ehk nõude maksta kokkuhoitud maksusummad tagantjärele on Divecist alguse saanud kontrollimiste põhjal saanud 54 füüsilist isikut ja 148 äriühingut. Kokku tuleb neil tasuda täiendavalt 216,1 miljonit krooni, millest on juba ära makstud 87,4 miljonit krooni.

Samuti on maksuhaldur teinud avaldusi kriminaalmenetluste alustamiseks ja nendest on uurimise all 304,8 miljoni krooni suurune summa.

Enamik Diveci läbiotsimisega seoses maksuameti huviorbiiti sattunud ärimeestest tasus tagantjärele määratud maksusummad vaikselt ära, kuid 60 juhul läks ka kohtuvaidluseks. Maksuameti kohtuvaidluste ülevaatest nähtub, et alguses oli maksuamet kohtus vägagi võidukas: 2000–2001 tehtud maksuotsuste üle kohtus vaieldes kaotas maksuamet 26 juhtumist vaid kolm. Seevastu 2003. aasta maksuotsuste üle kohtus vaieldes sai maksuamet puhta võidu vaid paaril korral.

Raivo Piiritalo sõnul ei saa sellest järeldada, et need kannaksid kiirustamise pitserit. “Iga asja tuleb vaadelda eraldi, mina ei teeks siit mingit üldistust,” lisas ta.

Lõppenud kohtuvaidlused

Magnumi grupp

Teadaolevatest kõige suurema, viivistega ligi 40 miljoni kroonise maksuotsuse on saanud nn Magnumi grupp ehk AS Sakude.

Tegemist on ettevõttega, mis erastas Tartu Õlletehase ja müüs selle välismaal registreeritud ettevõtte kaudu edasi. Tehingute toimumise ajal seisid Sakude taga ettevõtjad Margus ja Aivar Linnamäe ning Georg Gavronski. Margus Linnamäe ja Georg Gavronski on lisaks Sakude loole Divecist hargnema hakanud maksuvaidlustes olnud ka eraisikutena. Seejuures Linnamäe võitis maksuametit kohtus, kuid Gavronski pidi nõutud 124 280 krooni ära maksma.

Sakude on likvideerimisel ja maksuvõlglaste edetabeli 6. kohal. Linnamäed ja Gavronski on äris endiselt virtuoossed –ehitasid üles Magnumi ravimimüügiimpeeriumi ja müüsid suure osa sellest eelmisel suvel offshore-piirkonnas registreeritud investeerimisfirmale edasi.

Gunnar Kraft

Tartu särgivabriku Sangar juhatuse esimees Gunnar Kraft sai 480 000kroonise maksuotsuse eelmisel kevadel.

Uurimise all olid Kraftiga seotud offshore’i Vermar Finances Ltd tehingud aastatel 1997–1999, aga maksuameti esindaja kinnitusel huvitasid neid kõik Krafti tulud-kulud sel perioodil. Uuritaval ajal oli Kraft pankur: algul Eesti Investeerimispanga ja seejärel Optiva Panga nõukogu esimees.

Ragnar Heido

Tartu Ülikooli Kliinikumis praktiseeriv kõrgema kategooria onkokirurg Ragnar Heido sai maksuametilt korralduse tasuda täiendavalt veidi üle miljoni krooni. Kohtuvaidluses jäi miljonist kroonist järele 25 000 krooni, mille Heido pidi tasuma.

Heido on 1993. aastast tegev esteetilise kirurgia erakliinikus Clinica, kuulub ka kliiniku nõukogusse. Samuti kuulub talle Krediidiinfo andmeil AS Chirurgicus, mis müüb hulgi ravimeid ja apteegikaupu. Ettevõtte aastakäive on umbes 20 miljonit krooni.

Pooleli kohtuvaidlused

Riigiametnik optimeeris makse

Eesti ühe suurema alkoholitööstuse Onistari nõukogu juht Aleksander Skoblov sai maksuametilt 2003. aastal korralduse tasuda 884 000 krooni 1996.–1997. aastatel tehtud tehingute eest. Kohtuvaidlus kestab.

Skoblovi juhtumi teeb huvitavaks asjaolu, et maksuametile huvi pakkuvad tehingud tegi mees ajal, mil ta oli riigiametnik majandusministeeriumi litsentsitalituses. Üheski Eesti ettevõttes Skoblov toona Krediidiinfo andmeil osanik ei olnud.

“Ei tahaks sellest asjast üldse rääkida,” ütles Skoblov esimese hooga. “Kuigi jah, ei saa eitada, et selline otsus on olemas. Tegemist on vana juhtumiga, mis ulatub aastatesse 1996–1997. Sel ajal öeldi ju, et ei ole ärimeest, kel poleks oma offshore’i.”

Skoblovi sõnul on kohtuvaidlus maksuametiga pikk lugu. “Ma olen selles loos ikka täiesti teisel seisukohal kui maksuamet ja sellepärast ei kavatse ma alla anda,” lisas ta.

Onistari asus riigiametnik Skoblov tööle 1999. aastal. Äripäev kirjutas tol ajal juttudest, mis saatsid Skoblovi töökohavahetust.

Nimelt teadsid konkureerivad viinatöösturid toona rääkida, et Skoblov oli Onistari “palgal” juba majandusministeeriumis töötades.

Diveci asejuhataja vaidleb 4,2 miljoni üle

Diveci asejuhataja Priiten Tamm on samuti siiani kohtuvaidluses maksuametiga. Teemaks on aastail 1995–1999 tasumata tulumaks 4,23 miljoni krooni ulatuses ehk deklareerimata tulu 16,26 miljonit krooni.

Diveci juht Erik Vallaste kaotas vaidluses maksuametiga ning pidi tasuma talle tagantjärele määratud 7,3 miljonit krooni.

Eesti Päevalehe ümbrikupalga lugu

Eesti Päevalehel on maksuametiga pooleli vaidlus, kus maksuamet süüdistab lehte 1,8 miljoni krooni ümbrikupalga maksmises ja nõuab tagantjärele sotsiaal- ja tulumaksu. Maksuameti andmeil maksis Eesti Päevaleht 1995–1997 korduvalt raha offshore’ide arvetele, kust hiljem võeti sularaha palkadeks.

Kõuhknate Dagomaril pooleli kaks vaidlust

Tiit ja Toomas Kõuhknale kuuluval kalapüügifirmal Dagomar on pooleli kaks vaidlust, mis otsapidi seotud Diveci puistamisega. 2003. aasta alguses sai Dagomar maksuametilt 2,1 miljoni krooni suuruse ning eelmise aasta mais ligi 1,5 miljoni kroonise otsuse tasuda tagantjärele makse. Kohtuvaidlused on mõlema juhtumi puhul pooleli.

Dagomar kuulub aastaid Eesti suuremate maksuvõlglaste hulka. Tänaseks on maksuvõlg juba 23 miljonit krooni, andes maksuvõlglaste edetabelis 12. koha.

Vasara-mehel Kirsil turjal ligi 2 mln krooni

Maksuameti huviorbiidis on ka Renaldo Kirs, kes oli 90ndatel tuntud kui firmade ülevõtja. 2004 märtsis tehtud otsusega nõuab maksuamet Kirsilt 1,8 miljoni krooni tasumist. Kohtuvaidlus on pooleli.

Kirsi ja äripartnerite Ahti Kullervo-Jõgi ning 2001. aastal tapetud Jaak Veike hiilgeaeg kestis 1998. aasta alguseni. Nad said tuntuks raskustesse sattunud firmade ülevõtjatena. 1997 sügisel väitsid nad end olevat Estel Plussi, Marati, Vasara, Linda ja Elina omanikud. Näiteks ASil Estel Pluss oli varasid, kui üritati saavutada tema üle kontroll, üle 30 miljoni krooni. Keskkriminaalpolitsei algatas nende tegevuse suhtes viis kriminaalasja.

Nike maaletoojal poole miljoni nõue

Nike kaubamärgi maaletooja AS Jalajälg on paar aastat maksuametiga vaielnud poole miljoni krooni suuruse maksuotsuse üle, mis pärineb 2002 suvest. Jalajälje omanikeks ja juhtideks on Are Altraja ja Anti Kalle. Jalajälg omab kolmandikku Eesti sporditarvete turust, ettevõttel on tütarfirmad Lätis-Leedus. Samadele omanikele kuulub teinegi nn Diveci-firma AS Fifaa. Seegi müüb spordirõivaid. Fifaale määras maksuamet 2000. aastal ligi pool miljonit krooni ning see kohtuvaidlus on lõppenud. Fifaa sattus uurimise alla fiktiivsete tehingute pärast.

Elektroonikamüüja vaidlus venib aastaid

Eesti üks suuremaid koduelektroonika müüjaid Sandman Grupp vaidleb maksuametiga neljandat aastat.

Maksuamet süüdistab koduelektroonika kauplusteketiga +/- Elektroonika opereerivat Sandmani Grupi ASi maksudest kõrvale hiilimises. Ettekirjutus 2001. aastast nõuab enam kui 3,7 miljoni krooni täiendava tulumaksu ja sellelt arvestatud üle 3 miljoni krooni intresside tasumist. Ligi 300 miljoni kroonise aastakäibega Sandmani Grupi ühe omaniku Heiki Mölderi sõnul maksis firma nõutud summa ära ja asus vaidlema: “Paberil käib vaidlus senini, kuigi lugu ise on peaaegu kümme aastat vana ja hakkab meelestki minema.”

Diveci protsessist kätte saadud tasumata maksud, valik tuntumaid ettevõtteid ja eraisikuid, kellelt maksuamet on Diveci protsessis kätte saanud tasumata makse, maksuotsuse kuupäev ja summa:

· 01.11.2000, Esma Auto, 2 004 169 kr · 05.06.2000, Puhastusimport, 182 092 kr · 21.06.2000, Meediapress, 385 436 kr · 18.07.2000, Maa ja Mets, 1 241 587 kr · 30.10.2000, Fifaa, 479 512 kr · 31.10.2000, Esma Vara, 2 229 912 kr · 30.11.2000, Pedropeat, 589 743 kr · 07.02.2001, Ober Haus, 504 984 kr · 09.03.2001, KEK Trading, 1 246 699 kr · 17.04.2001, Stivetra, 520 000 kr · 22.06.2001, Ranna, 1 151 101 kr · 29.06.2001, Erik Vallaste, 7 376 775 kr · 03.09.2001, Top Sail, 943 058 kr · 19.03.2002, Sakude, 20 957 579 kr · 25.06.2002, Balterex Oil, 318 340 kr · 30.03.2004, Gunnar Kraft, 478 882 kr · 24.09.2002, FCF Jalgpalliklubi, 7 683 395 kr · 23.10.2003, Koit Saaremäe, 587 784 kr · 30.09.2002, Ago Soomre, 411 726 kr · 25.03.2004, Charlie Viikberg, 1 467 217 kr

16 miljonit krooni ootab veel lahendust, pooleliolevad, peatatud menetlused ja intresside vaidlustamised, firma või eraisik, maksuotsuse kuupäev ja summa:

· 14.09.2001, Sandmani Grupp, 3 726 815 kr · 03.01.2002, Priiten Tamm, 4 231 163 kr · 13.06.2002, Jalajälg, 512 093 kr · 26.06.2002, Eesti Päevaleht, 1 828 455 kr · 26.07.2002, Helo, 81 695 kr · 07.01.2003, Aleksander Skoblov, 884 000 kr · 17.01.2003, Dagomar, 2 135 593 kr · 14.05.2004, Dagomar, 1 444 946 kr 29.03.2004, Renaldo Kirs, 1 865 823 kr