Inimene sööb teadmatult iga päev sisse terve hulga toiduainetes leiduvaid E-koodiga lisaaineid. Paljud neist on tervisele kahjulikud või suurtes kogustes koguni ohtlikud. Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi dotsendi Tiiu Lieberi sõnul on probleemseteks aineteks eelkõige sünteetilised toiduvärvid, mis võivad liigselt tarbimisel tekitada lööbeid, allergiat, peavalu, hüperenergilisust ning mitmeid muid hädasid. Viimaste koodivahemik jääb 100 ja 199 vahele.

Sama meelt on ka Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi toiduteaduse osakonna assistent Erge Tedersoo, kes toob välja ka teise grupi aineid, millega piiri tasuks pidada. Nendeks on tema sõnul sünteetilised säilitusained, mida toiduainetööstuses toodete pikemaks säilimiseks agaralt kasutatakse.

Kõige hoolsamalt peaksid söödavates toitudes sisalduvaid komponente jälgima Tedersoo arvates toiduallergikud, kellel võib erinevate E-koodiga ainete vastu esineda ülitundlikkust, mis võib viia nohu, liigesevalude või nahaärrituse tekkimiseni.

Oluline on hoida silm peal ka laste toidulauale sattuva osas, sest just kõige väiksemate tarbijate meelitamiseks kasutab toiduainetööstus ohtralt erinevaid asovärve, mis toidukaubad värvikirevaks teevad. “Kindlasti ei soovita ka kunstlikke magusaineid. Need on kehavõõrad ained ja võivad tekitada probleeme,” toonitas Lieber.