“Kui mul on viiskümmend klienti, kelle deklaratsioonide sisestamine võtab igaühe puhul paarkümmend minutit aega, siis ei saa rääkida aja kokkuhoiust,” sõnab raamatupidamisteenuseid pakkuva ASi Kermon juhataja Argos Kracht. Ta võtab samas kõne ühele oma raamatupidajatest, kes kinnitab, et “10. ja 20. kuupäeval töötab e-maksuamet väga aeglaselt ja viskab pidevalt välja”. Kuid kui saata deklaratsioone õhtul hilja, siis pole viga, nagu kinnitab raamatupidaja.

“Hea, et ei pea enam iga paberiga maksuameti vahet jooksma ja saab deklaratsioone interneti teel saata,” ütleb raamatupidamisfirma ASi BaltRam raamatupidaja Liina Tarmisto. “Tõsi, aeglane on see süsteem küll ning aega peab kõvasti varuma.” Tarmisto sõnul töötab e-maksuamet kõige kiiremini vara hommikul ja hilja õhtul.

Maksuameti pressiesindaja Koit Luusi sõnul pole maksuamet täheldanud, et kliendid ummistaksid deklaratsioonide esitamise kuupäeval serveri nii, et rakendus lakkab töötamast. “Paar korda on e-maksuameti rakendus olnud lühikest aega mitte kättesaadav seoses planeeritud hooldustöödega,” räägib Luus. “Samas sõltub rakenduse kiirus mitmest aspektist, näiteks ka maksumaksja internetiühendusest.”

Elektroonilisel teel saavad maksumaksjad oma maksukohustusi täita alates novembri algusest.