29. novembril astuvad EASi nõukogu ette oma tulevikuplaane sihtasutuse juhina tutvustama kandidaadid väljastpoolt EASi maja. Sel päeval kuulatakse inimesed ära, ütles EASi nõukogu juht, keskerakondlane Olev Raju. Alles siis ka selgub, millal uus EASi juht otsustatakse.

Juhatuse esimehe avaliku konkursi otsustas EASi nõukogu välja kuulutada 22. septembril toimud koosolekul. Juhi valib välja nõukogu liikmetest komisjon koosseisus Olev Raju, Meelis Atonen, Eero Pärgmäe, Kalev Lillo ja Vello Tafenau.

Nõukogu koosoleku protokollist selgub, et EAS otsib juhatuse esimeheks ennekõike mitte palgatöölist, vaid pigem end teostada soovivat inimest. Eero Pärgmäe selgitas teistele nõukogu liikmetele, “et kui otsitakse pikaajalise ettevõtluskogemusega inimest, kes on võib-olla oma eduka ettevõtte Eestis ära müünud ja otsib uusi väljakutseid, siis palk ei ole taolisele inimesele väga suureks motivaatoriks”.

Meelis Atoneni ettepaneku kohaselt võiks EASi juhatuse esimehe palk sõltuda inimesest ja jääda läbirääkimiste teemaks. Alustada tuleks läbirääkimisi 40 000 kroonilt — sellega oli toona päri ka nõukogu.

Jaanus Purga on Viru Keemia Grupi arendusdirektor ning juhatuse liige. 1999. aastal kandideeris Purga, toona veel keemiatehase Velsicol Eesti tootmis- ja hooldusdirektorina, Eesti Põlevkivi juhi kohale, kuid kaotas konkursil Mati Jostovile.

Erki Urva töötas ligi viis aastat Estonian Airi juhina, kuni selle aasta alguses vabastasid lennufirma omanikud ta päevapealt. Enne Estonian Airi siirdumist 2000. aasta suve lõpus töötas Erki Urva Optiva Pangas jae- ja personaalpanganduse juhina. Urva sõnul on EAS viimastel aastatel suutnud üles ehitada efektiivselt töötava struktuuri. “Samas on seal kindlasti probleeme, aga ka väljakutseid ja tööd veel mitmeks tulevaseks aastaks,” rääkis Urva. “Kuna tänapäeval on paljud kohad niivõrd politiseeritud ja mina päevapoliitikast ei lähtu, siis oma ðansse ma kuigi heaks ei hinda,” lisas Urva.

Oleg Harlamov, praegune majandusminister Edgar Savisaare nõunik, ei soovinud eile kommenteerida, miks ta kandideerib EASi juhi kohale, kuid ütles EASi tulevikuvisioone kirjeldades, et väikeettevõtete toetamise osakaal võiks olla suurem. “EAS võiks majanduspoliitika kujundamisel valjemalt kaasa rääkida, hallollust on seal vähemalt sama palju kui ministeeriumis,” sõnas Harlamov. “Mida olen veel mõelnud: toetuste andmisel peaks arvestama senisest rohkem regionaalpoliitilist aspekti. Näiteks kui palju kaasneb toetusega töökohti, et Tallinna ja maakondade vaheline majanduslik lõhe väheneks.” Uudisteagentuuri BNS üks asutajatest ja endine juht Harlamov lahkus BNSist mullu juulis. BNSi omanikud kahtlustasid, et mitmed viimase viie aasta jooksul tasutud arved olid fiktiivsed või kulutused põhjendamatud. Vaidlus BNSi ja sealt lahkunud Harlamovi vahel päädis kokkuleppega, millega Harlamov maksis BNSile¬ Ekspressi andmetel tagasi 7 miljonit krooni.

Riho Kruuv töötab välisministeeriumis. Kruuv leidis, et EAS peaks senisest rohkem pöörama tähelepanu väikestele ja alustavatele ettevõtetele. “Ma arvan, et minu eelis on see, et ma olen olnud majandusesindajana USAs,” sõnas ta. Kruuv tõdes, et USA on maa, kus tehnoloogiale ja innovatsioonile pööratakse väga suurt rõhku. “Ma arvan, et ka Eestis peaks senisest rohkem tähelepanu pöörama patendindusele, et me saaksime laiendada innovaatiliste leiutiste rakendamist Eesti majanduses. EAS peaks olema see koht, mis saab abistada patenteerimisel,” lausus ta. Kruuvil on kogemused mitmetest eluvaldkondadest. Alustas ta Saku Õlletehases müügijuhina, sealt suundus edasi pangandusse, kus töötas marketingi valdkonnas. Samuti on ta töötanud väikeettevõtjana perefirmas, mis tegeles kinnisvara¬arendusega.

Peeter Tõniste on lõpetanud EBSi rahvusvahelise ärijuhtimise magistrikraadiga ning töötab hetkel ASi Norma komponentide divisjoni direktorina.

Meelis Virkebau eile oma kandideerimist ei kommenteerinud. Tema ülemus ja üks ASi Baltex 2000 omanikke Sonny Aswani viibis eile Singapuris. Aswani märkis, et uudis Virkebau soovist EASi juhiks kandideerida tuleb talle üllatusena. “Ma ei ole sellest midagi kuulnud,” ütles Aswani. Küsimusele, kas tal oleks kahju, kui Virkebau otsustaks Baltexist lahkuda, vastas Aswani: “Ma ei saa seda kommenteerida, viibin praegu Singapuris.” Baltex 2000 on Eesti üks suuremaid tekstiilitööstusi, mis kõigub praegu pankroti veerel, kuna ettevõte on end sisuliselt lõhki laenanud. Baltex 2000 majandusaasta aruande järgi sõltub Baltexi jätkamine Hansapanga armust, kuid Virkebau ja Aswani kinnitusel kukkusid läbirääkimised laenu tagasimaksegraafiku muutmise osas sisuliselt läbi. Tekstiiliringkondades teatakse, et Meelis Virkebau on viimasel ajal olnud haige, kõrge vererõhk ja ülepinge viisid mehe kokkukukkumiseni.

Heinart Puhkim töötab Balti Laevaremonditehases (BLRT) personalidirektorina ja on esinejana osalenud mitmetel Tööandjate Keskliidu üritustel.

Alar Kolk on EASis töötanud viis aastat, praegu on selle juhatuse liige. Oma kandideerimise selgituseks ütles ta, et EAS pole enam ammu rahajaotaja, vaid on muutunud tänapäevaseks kompetentsorganisatsiooniks. Viimast aga juhitakse teadmise ja kogemuste baasilt: “Mul on selge arusaam, mida tuleks EASis teha.” Kolk viitas siinkohal samalaadsele muutustele näiteks Hansapangas või Eesti Energias, kus “pannakse number kaks juhatuse esimeheks”, mitte ei võeta inimest väljastpoolt. Kolk lisas samuti, et tal on olemas kandideerimisel ka teiste EASi tippjuhtide toetus.

Madis Võõras, Klementi kauaaegne juht ja suuraktsionär ning praegune EASi tehnoloogia arenduse direktor, lausus juhikonkursil osalemist põhjendades, et on kaks aastat selles organisatsioonis töötanud ning aru saanud avaliku sektori eripärast. Lisaks on tal teada varasema töökogemuse tõttu ka erasektori vajadused. Võõras märkis, et edasine sõltub sellest, millised on juhikandidaadile esitatavad täpsed tingimused ning milliseid vajadusi näeb nõukogu.

Millele otsitakse juhti?

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus

• tegutseb 2000. aastast • peamine ettevõtjale suunatud ELi fondide toetuste pakkuja • 2005. aastal jagab laiali 1,4 mld krooni, sh 42 mln alustavatele ettevõtetele, 740 mln tegutsevatele firmadele ja 640 mln ettevõtluse arendamise toetusprogrammide kaudu • tegevust juhib 12-liikmeline nõukogu eesotsas Tartu Ülikooli majandusprofessori Olev Rajuga ja kaheliikmeline juhatus (hetkel Alar Kolk ja Ülari Alamets) • EASi eelmine juht Tea Varrak läks rahandusministeeriumi abiministriks