Pärnoja ütles, et Eesti Energia nõukogu ja juhatuse liikmed esitasid teisipäevasel kohtumisel tegevuskava tema ja rahandusminister Siim Kallase antud suuniste täitmiseks, mis võimaldab NRGga lepingu allkirjastada järgmise nädala algul.

“Seni pole mõtet jõuvõtete rakendamisega kiirustada,” märkis Pärnoja ja lisas: “Kui siis veel omaniku tahte täitmisel tõrked tekivad, tuleb uus otsus vastu võtta, sest mingit venitamist me enam aktsepteerida ei saa.”

Pärnoja hinnangul on elektrijaamade erastamise lepingu põhitingimused allkirjastamiseks valmis ja kõne alla võib tulla vaid mõningate tehniliste üksikasjade täpsustamine. Ta kinnitas ka, et lepingu põhitingimused vastavad valitsuse otsuses esitatud tingimustele ja mitte mingil juhul ei hakata neid uuesti üle vaatama. “Teatud mõttes on tulemus isegi parem,” nentis ta.

Majandusministri nõuniku Maria Alajõe sõnul nägid ministrite antud suunised 14. augustil toimunud Eesti Energia (EE) nõukogu koosolekule ette ka teatud ajavaru ja see pole tänaseks veel ammendunud. “Tehingule heakskiitu andes täitis nõukogu sisulise suunise, aga vormilise täitmiseks on veel pisut aega, sest tähtaeg saabub tuleva nädala algul,” selgitas ta.

Eesti Energia nõukogu esimees Jüri Käo ütles, et konkreetset tähtaega lepingu sõlmimiseks pole talle keegi andnud. “Me ei näe siin probleemi ja arvame, et nädal on piisav aeg täpsustuste tegemiseks. Kõik sõltub sellest, kas NRG selle ajaga hakkama saab,” märkis ta.

Käo kinnitas endiselt, et lepingu tingimused tuleb viia kooskõlla kolme dokumendiga: valitsuse otsusega, Vare kirjas Ronald Willile tehtud ettepanekuga ning sellele järgnenud Willi ja Pärnoja ühisavaldusega.

BNSi andmetel saatis Eesti delegatsiooni juht läbirääkimistel NRG Energyga Raivo Vare eile NRG-le kirja, milles teeb ettepaneku täpsustada Narva Elektrijaamade erastamistehingu dokumente.

NRG delegatsiooni juhile Ron Willile saadetud kirjas on teiste hulgas ka nõue täpsustada Narva jaamade ühe elektriploki renoveerimise optsiooniga seonduvat, teatas Eesti delegatsiooni pressiesindaja.

Senises redaktsioonis kokku lepitud võimalus renoveerida teine plokk ainult vajaduse korral on Eesti Energia juhtide hinnangul fiktiivne.

Vare sõnul ootab Eesti pool NRG kommentaare näiteks lepingute sõnastuse ja tõlkevigade, ühe ploki optsiooni sisu ja tootmisplaanide hälvete korral lepingute paindlikkuse tagamise täpsustamiseks.

NRG Eesti esinduse kommertsdirektori Tõnu Tee sõnul annab NRG peakorter Eesti delegatsiooni seisukoha saamise järel omapoolse vastuse võimalikult operatiivselt, kuna ka NRG pole huvitatud protsessi venimisest.

Lahkhelide tõttu elektrijaamade erastamist puudutavates küsimustes on ministeeriumi nõuniku kohalt lahkumas pikka aega protsessiga seotud olnud Arvi Hamburg.

Pärnoja ütles, et tema pole energeetikanõuniku lahkumist nõudnud ja tööd jagub ministeeriumis kõigile. Anonüümsust palunud allika sõnul tegi Pärnoja Hamburgile ettepaneku lahkumisavaldus kirjutada, kuid viimane loodab ametikoha koondamisel makstavat 12 kuu palka saada.

Mõni aeg tagasi tagandas tookordne majandusminister Jaak Leimann Arvi Hamburgi asekantsleri kohalt nõunikuks. Mehe muutliku meele tõttu elektrijaamade erastamise protsessis nõudis tema asekantsleri kohalt eemaldamist ka NRG Energy.