Eesti Energia korraldas enam kui 300 laua- ja sülearvuti ostuks riigihanke, nõudes just Compaqi kaubamärki.

Sõltuvalt Compaqi müüvate firmade Helmes, Kungla Dialoog, IT Arvutisüsteemid ja Baltic Computer Systems pakkumisest on Eesti Energia riigihanke maksumus 6--8 mln krooni. Konkurendid väidavad, et pakuvad samaväärseid arvuteid miljoni krooni võrra odavamalt.

Eesti Energia ostetavate arvutite nimekirjas on 30 eriti võimsat, Pentium III protsessoriga 600MHz ja 21tollise monitoriga arvutit, mida kasutatakse meediaväljaannetes kujunduseks. Sellise arvuti hind koos monitoriga on umbes 60 000 krooni.

Eesti Energia pressiesindaja Kaie Saar põhjendas võimsate graafikatööjaamade vajalikkust sellega, et Eesti Energias ilmub igal nädalal siseleht. Kujundatakse ka kuulutusi ja reklaambuklette.

«Samuti muudetakse lähima kahe aasta jooksul kogu paberitel olev informatsioon Eesti energiasüsteemides digitaalseks ja ka selleks on neid arvuteid vaja,» ütles Saar.

Võrdluseks, üleriigilise levikuga ajalehte Äripäev kujundatakse väiksema võimsusega arvutitel.

Kaie Saare väitel hoiab Eesti Energia Compaqi eelistades hoolduskulude pealt kokku, sest suurim osa ettevõtte arvuteid juba kannab seda kaubamärki ja teiste tootjate arvutid ei ühilduks Compaqiga. «Meie omanik riik nõuab meilt kasumit ja selleks peab meie mõtlemine olema majanduslikult efektiivne,» ütles Saar.

Eesti Energia juhatuse esimehe Gunnar Okiga ei olnud võimalik eile ühendust saada.

Eesti Energia ostis riigihanke korras esimesed 300 Compaqi arvutit 1999. aasta veebruaris.

Compaqi müüjate konkurent on eri meelt. «Arvutite sisu on täpselt sama, ainult nimi on erinev,» kommenteeris Eesti Energia arvutiostu IBMi, Fujitsu ja Toshiba arvuteid müüva firma Assert kommertsdirektor Toomas Vään. Tema sõnul ei ole vahet, kas tegemist on Compaqi või mõne muu arvutimargiga. «Need ei ole ju tööstusrobotid, mida toodab ainult üks firma maailmas,» lausus ta.

Assertil pole võimalust konkursil osaleda, kuigi ta suudaks pakkuda nõutavatele parameetritele vastavaid teiste kaubamärkide arvuteid. «Riigihangete ametisse ei hakka protesti esitama, kuid see paneb nördima küll,» ütles Vään.

Riigihangete ameti hankekorralduse osakonna juhataja Tiina Loosaar ütles, et kui teised arvutifirmad soovivad esitada protesti Eesti Energia hanke asjus, peavad nad asjaga kiirustama ja tegema seda juba täna.

Loosaar ei leia, et praegusel juhul oleks tegemist riigihanke seaduse rikkumisega, kui pakkumiskutses nõutakse konkreetset kaubamärki. «Meie ameti soovitus on, et pakkumises oleks ka analoogvariant olemas, aga selleks ei saa kedagi kohustuda,» ütles Loosaar.