Eesti ettevõtjad maksavad vene erakonnale

Juba aastaid on Venemaaga ühel või teisel moel äriliselt seotud Eesti ettevõtjad saanud kirju, milles palutakse sellesse kirja suhtuda tähelepanuga ning võimaluse korral sponsoreerida festivali “Vivat, Rossija!”. Seda kirja ei ole ettevõtjatele saatnud aga festivali korraldaja, vaid kiri on teele lähetatud hoopis Vene Föderatsiooni suursaatkonnast Pikalt tänavalt ning kirja lõpus on eelmise suursaadiku Konstantin Provalovi allkiri.

Festivali korraldajad seotud Konstitutsioonierakonnaga

Juba viimased viis aastat on juunikuises Tallinnas toimunud festival “Vivat, Rossija!”, millega tähistatakse Venemaa päeva. Festivali populaarseim osa on Tallinna lauluväljakul toimuv kontsert, millel venekeelsete Eesti bändide kõrval on tõmbenumbriks Venemaa staarid.

Festivali korraldajaks on siiani olnud OÜ Master PR, kuid eelmisel aastal loodi kõrvale veel MTÜ Festival Vivat Rossija, mille taga on kaks Konstitutsioonierakonna tuntud liiget. Erakonna esimees, Maardu rahvamaja direktor Andrei Zarenkov ning kirurg Vladimir Afanasjev, kelle “saavutuseks” on hiljuti seoses Andrei Filatovile kodakondsuse andmise skandaaliga esilekerkinud dokumentaalfilm “Eesti — ajaloo risttee”.

Suursaadiku kirjas palutakse raha kanda üle OÜ Master PR kontole, kontaktisikuna on märgitud Vladimir Afanasjevi naine Irina Afanasjeva. Reklaamifirma Master PR kuulub Andrei Zarenkovile ning Ljudmila Tulinale. Tulina koos Afanasjevaga kuuluvad omakorda eespool nimetatud dokumentaalfilmiga kurikuulsaks saanud MTÜ Monument juhatusse.

Raha tuleb ka otse Venemaalt

Raha on küsitud kütusetransiidifirmadelt, sadamas tegutsevatelt firmadelt, mõnelt metallifirmalt, paarilt ka Venemaal ehitusega tegelevalt ettevõttelt, aga ka näiteks Hansapangalt.

Festivali peasponsor on Venemaa õllekontsern Baltika, samuti taotlevad korraldajad abisummasid mitmesugustelt Venemaa fondidelt. Nii maksis näiteks ansambli Korni esinemise Venemaa välisministeeriumi allüksus Roszarubežshtsentr. Raha on tulnud Moskva linnavalitsuse juures tegutsevalt Juri Dolgoruki fondilt ning mitmelt poolt veel.

Nii festivali korraldaja Master PR kui ka MTÜ Monument on väidetavalt saanud sadu tuhandeid kroone otse Vene Föderatsiooni saatkonna eelarvest.

Mullu augustis kirjutas ajaleht MK-Estonia suursaadiku kohalt lahkuvast Konstantin Provalovist artikli, milles vihjati tema alkoholilembusele. Kuidas kõikuv ja sõlme läinud keelega suursaadik olevat “Vivat, Rossija!” festivalil õnnitlenud kaasmaalasi rahvuspüha puhul. Samuti märgiti artiklis, et pahatahtlikud inimesed valetavad, nagu peseks ta selle peo kaudu koos antifašistliku komitee liidri Andrei Zarenkoviga Venemaalt pärit raha.

Zarenkov figureerib Kapo aastaraamatus

Zarenkov, kes käis mullu oktoobris Peterburis ülemaailmsel Vene kaasmaalaste kongressil ning rääkis seal natsismi taassünnist Baltimaades, lükkab kahtlustused suure raha teenimisest ümber. Tema sõnul on festival “Vivat, Rossija!” heategevuslik ning Konstitutsioonierakonnal ei ole sellega mingit pistmist.

Kaitsepolitsei aastaraamatus on Zarenkovist kirjutatud seoses antifašistliku komitee Eesti-vastase tegevusega. Zarenkov on selle raamatu järgi üks komitee ideoloogidest.

Kaitsepolitsei komissarilt Irene Miksonilt saadud ametlik vastus sisaldas erakonnaseaduse tsiteerimist, mille järgi ei tohi erakond vastu võtta anonüümset ega varjatud annetust, samuti juriidilise isiku annetust.

Tekitab küll küsimusi, kuidas saab suhteliselt tagasihoidliku sissetulekuga Zarenkov lubada muljetavaldava majaehituse kõrvalt uue džiibi pidamist ning välisreise. Zarenkovi osalusega Master PR teenis 2005. aastal kasumit veidi alla 20 000 krooni, lisaks kuulub Zarenkov Narva Vee nõukogusse ja saab palka Maardu rahvamaja direktorina.

Andrei Zarenkov: meil pole õigust rahasaamist kommenteerida

Konstitutsioonierakonna juht Andrei Zarenkov tänab Eesti ettevõtjatest sponsoreid ja kinnitab, et ehitab mitmemiljonilist elamut Harkujärve külla isiklikust palgast.

Et Andrei Zarenkov keeldus teemast teada saades ajakirjanikuga kohtumast, viidates ajanappusele, siis vastas ta küsimustele e-posti teel.

Olete MTÜ Festival Vivat Rossija juhatuse liige ning reklaamifirma OÜ Master PR üks omanikke. Kuidas kommenteerite, et Teie firmade korraldatud üritusele “Vivat, Rossija!” on ettevõtjatelt raha küsinud endine Vene Föderatsiooni suursaadik Konstantin Provalov?

Festival “Vivat, Rossija!” on pühendatud Venemaa päevale, mida tähistatakse 12. juunil. On täiesti loomulik, et initsiatiiv tähistamaks riiklikke pühasid Eesti elanikele — Venemaa kodanikele, tuleb Vene saatkonnalt ja Vene saadikult. Paljud Vene kaasmaalased peavad auasjaks toetada festivali raames toimuvaid üritusi.

Kes Eesti ettevõtjatest on festivali “Vivat, Rossija!” korraldamiseks raha andnud ning kui suured on olnud summad?

Eesti ettevõtjatest festivali sponsorid ei ole meile andnud õigust sellel teemal kommentaare anda. Kasutades juhust, tahaksin Äripäeva veergudel tänada kõiki neid, kes on aidanud ning aitavad edaspidi festivali Vivat, Rossija!.

Kas üritust on toetatud rahaliselt ka Venemaalt? Kuidas ning milliste summadega?

Festivali peasponsor on õllekontsern Baltika. Reklaamilepingu summade rääkimiseks ajakirjanikele meil volitusi pole.

Kas kahtlustustel, et teenite isiklikult ning Konstitutsiooniparteile festivaliga miljoneid kroone, on alust? Millised on festivali korraldamise kulud-tulud?

Festival on heategevuslik ega ole kasumi saamise vahendiks. Suurem osa piletitest jagatakse tasuta. Konstitutsioonierakonnal festivali organiseerimisega mingit sidet ei ole. Ajalehe Postimees andmetel ehitate mitmemiljonilist eramut, mis on valmimisjärgus, samas kui 910 000 kroonise hüpoteegi olete Hansapanga kasuks seadnud alles eelmise aasta lõpus.

Maja, millel puudub küte, trepid, uksed ning siseviimistlus, ei ole valmimisjärgus. Postimehes ilmusid kontrollimata andmed.

Kas võiksite selgitada, kust pärineb majaehituse raha?

Paljud Eesti inimesed ehitavad endale maja ning see on täiesti loomulik. Kui teil on stabiilne keskmine palk, saate võtta laenu ning valida hea panga, kust antakse teile ehitamise jaoks raha.

Kui suur on Teie palk Maardu rahvamaja direktorina?

Minu sissetulek on mulle piisav.

Annetused aitavad Venemaaga libedamalt äri ajada

Eesti ettevõtjad tunnistavad festivali toetamise kasulikkust enda ärisidemetele Venemaaga.

“Silmas pidades meie finantsgrupi tegutsemist ka Vene turul, oleme festivali “Vivat, Rossija!” toetanud. Viimati 2006. aastal, aga ka varem,” märkis Hansapanga meediasuhete juht Kristiina Tamberg, kelle sõnul on pank toetanud festivali korralduskulude katmist ning summad on ulatunud paarikümne tuhande kroonini.

ASi Glaskek juht Indrek Pajuri on kategooriliselt selle vastu, et otsida sidet suursaadikupoolse rahapalumise ning Konstitutsioonipartei rahastamise vahel.

“Teete endisele suursaadikule liiga, tegemist oli väga tasakaaluka ja aruka inimesega. Rahapalumine oli heasoovlik ja isiklikul tasandil, ei mäleta täpselt, aga see võis olla ka suuliselt edastatud.” Samas ütleb Pajuri jutu sees, et saadikuga oli väga hea kontakt. “Meil on Venemaal tütarfirmad ning ta aitas meil kiirkorras Venemaa viisasid saada.”

ASi Eesti Gaas juhile Aarne Saarele ei meenu, et nad oleksid saanud Vene saatkonnalt sellise kirja, kuid “meie majas on Vene kultuurifond, võib-olla on sealt väikeseid summasid üritusele antud.”

Osa ettevõtjaid, kes on kirja saanud ning ka raha andnud, eelistavad pigem kõike eitada. Jääb mulje, et targem on suu kinni hoida, kui asjasse on segatud Vene saatkond ning Konstitutsioonierakond.

Äripäevale on teada ka kolm firmat, kes on raha andnud MTÜ-le Monument. Nendeks on metalli, kütuse ning ehitusvaldkonnas tegutsevad keskmise suurusega ettevõtted.

Isamaa ja Res Publica Liidu liikmest Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson sõnul viitab üksi fakt, et raha küsib Vene saatkond Tallinnas, Moskva riiklikule huvile suurendada oma haaret Eesti sisepoliitika üle.

kes on kes

Andrei Zarenkov

• sündinud 31.08.1959
• Konstitutsioonierakonna juht
• Maardu rahvamaja direktor
• firma Master PR üks omanikke
• erialalt režissöör, lõpetanud Moskva GITISe 1982
• Eesti kodanik
• kandideerib eelolevatel Riigikogu valimistel Tallinnas Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosas mis on mis

Festival “Vivat, Rossija!”

• Sündis ideest hakata tähistama Eestis Venemaa päeva, mida idanaabrite juures peetakse 12. juunil. Samuti ühendamaks mõlemal pool Eesti-Vene piiri elavaid Venemaa kodanikke, keda Eestis elab 100 000 inimese ringis.
• Peamiseks idee initsiaatoriks oli suursaadik Konstantin Provalov.
• Peetud juba viis aastat.
• Festivali raames Tallinna lauluväljakul toimuval kontserdil on esinenud hulgaliselt tuntud Vene artiste, nt Hi-Fi, Russkii Razmer, Katja Lel, Belõi Orjol, Ljube, Korni, Vene rokilegend Sergei Galanin. Samuti on esinejate hulgas Eesti bände, nt rokkgrupp Avenju Narvast.
• Zarenkovi sõnul toimub festival sellel aastal tunduvalt suuremas mahus. Üritused toimuvad Riias, Vilniuses, Helsingis, Kiievis, Rotterdamis ja Venezuela pealinnas Karakases.