Näitlejate liit on kehtestanud filmis osalemise eest näitlejatele makstavaks miinimumtasuks 1800 krooni esimese ja 1400 krooni iga järgmise päeva eest. Produtsentide sõnul makstakse näitlejale aga keskmiselt 3000-4000 krooni päevas.

“Eesti näitleja saab teatrist vähe palka, ning kui sealt välja saab, lüpsab täiega,” lausub filmimees Artur Talvik. Tema sõnul selgub näitleja tasu läbirääkimistel ja sõltub ka sellest, kui head suhted neil on. Talvik ei nimeta nimesid, kuid ta teab Eesti näitlejaid, kes küsivad päeva eest ka 10 000 krooni.

Palk vaatajate toomise eest

“Tasu makstakse näitlejale selle eest, kui palju ta vaatajaid toob. Kui ma võtan saksa näitleja ja tõesti maksan talle rohkem, kuid tean, et ta toob kaasa miljoneid vaatajaid, siis paraku eesti näitlejatega nii pole,” selgitab ta.

Nii maksti mängufilmi “Kõrini” ühele sakslasest peaosatäitjale Saksamaal kehtestatud näitlejate tasude järgi ligi 60 000 krooni päevas. Kokku teenis näitleja rolli eest üle miljoni krooni. Talvik ütleb, et kui Eesti näitleja võib tuua 100 000 vaatajat, siis too sakslane 7 miljonit. Hea näitleja palkamine võib tähendada ka seda, et filmile on kergem rahastajaid leida.

“Eesti näitleja on nagu Eesti majandus või Eesti kaupmees, kes küsib üle mõistuse suurt hinda. Tõnu Kark või Peeter Oja võivadki küsida kõrget hinda, sest nad on seda väärt. Kui tema sinu filmis rolli teeb, on see omamoodi garantii. Ma olen nõus garantii eest maksma, kuid ma pole nõus üle maksma. Eesti näitleja peaks aru saama, et lagi on käes,” selgitab Talvik.

Näitleja Peeter Oja ütleb, et pole väga palju filmides mänginud, kuid peab filmirollide eest makstavaid tasusid naeruväärseteks.

“Mina arvan, et Eesti tipp-filminäitlejale peab maksma 1000 eurot päevas. Näitlejat tuleks ikka väärtustada. Kui esimene lause, mida produtsent filmirolli pakkudes ütleb, on: “Ega meil raha pole”, siis on see orjalik suhtumine,” räägib Oja. “Kui sa ei suuda näitlejale maksta, siis ei saa filmi teha. Tundub, et me polekski nagu õppinud professionaalseks näitlejaks, vaid professionaalseks heategijaks.”

Riigi toetus tõstab tasu

Produtsentide sõnul sõltub näitlejate tasude suurus filmi eelarvest. Kui tegu on riigi toetust saanud projektiga ning filmi eelarve ulatub miljonitesse kroonidesse, on ka näitlejate tasud kopsakad.

Produtsent Andres Maimik ütleb, et näiteks filmi “Jan Uuspõld läheb Tartusse” eelarve oli nii väike, et näitlejatele ei saanud üle miinimumtasu maksta. Mõni sai isegi vähem.

Tema sõnul loobus filmimeeskond näitleja Tõnu Kargust, kes küsis sedavõrd kõrget hinda, mida neil polnud võimalik maksta. Tema asemel palgati Mihkel Smeljanski.

Maimik möönab, et Eestis tehakse filme vähe ja kui näitleja siiski saab teha nõudliku ning põneva rolli, et hakka keegi pilli lõhki ajama ja palgas jõutakse kokkuleppele.

“Meil on film võrreldes Hollywoodiga siiski kultuuri-, mitte äriprojekt,” sõnab ta.

Näitleja Jan Uuspõld endanimelises filmis palka ei saanud, sest oli selle üks osanik. “Tõnu Kark võibki küsida 10 000 krooni päevas, sest ta on Eesti filmi ikoon. Eks minagi olen nüüd ju kaanepoiss ja võin küsida suuri summasid, kuid kas ma nii hästi ka mängin,” arutab Uuspõld.

Taska: Kass sai 3500 krooni päevas

Mitmeid mängufilme produtseerinud Kristian Taska sõnul on tema filmides näitlejate töötasu keskmiselt 3500 krooni päevas.

“Meil on suhteliselt lihtne poliitika. On ka kauplejaid, kuid oleme sellest kinni pidanud. Isegi Carmen Kassile maksime sedasama hinda,” räägib ta.

Näitleja Maarja Jakobson ütleb, et Eestis tehakse filme nii vähe, et seda saavad näitlejad teha suurest armastusest.

“Iga kord on tasu erinev ja sõltub filmist. Keskmine võtteplatsi hind on 2000-3000 krooni. Mina olen veel liiga noor, et 10 000 krooni küsida,” naerab ta. Jakobson ütleb, et mõistab neid näitlejaid täiesti, kes end odavalt ei müü.

“See on väärtustamise ja väärikuse küsimus. Alamakstud olemine on väga halb tunne. Ja meid, näitlejaid on kasvatatud kunstimaailma jaoks, mitte ärimaailmas hakkama saama. Seda tuleb meil endal õppida,” räägib ta.

Tasub teada

• Hollywoodi filmistaar Tom Hanks saab väidetavalt 15-25 miljonit dollarit rolli eest “Da Vinci koodi” järjefilmis “Inglid ja deemonid”.
• Eesti Näitlejate Liidu kehtestatud miinimumtariif näeb filmirolli eest ette tasu 1800 krooni esimese, 1400 krooni iga järgneva päeva eest.
• Mängufilmi “Kõrini” üks sakslasest peaosatäitja teenis filmirolli eest üle 1 mln krooni.
• Tippmodell Carmen Kass teenis mängufilmis “Täna öösel me ei maga” Eesti näitlejatega võrdselt, keskmiselt 3500 krooni päevas.
• Eesti näitleja teenib filmi eest keskmiselt 60 000-90 000 krooni kuus.
• On Eesti näitlejaid, kes küsivad kuutasuks 300 000 krooni ehk 10 000 päevas.
• Produtsentide sõnul on tõenäoliselt Eesti kõige kallimad näitlejad Marko Matvere, Tõnu Kark ja Peeter Oja.