Suurbritannia on nimelt üks neist üheksast ELi liikmesriigist, millel on oma seadused madala maksutasemega riigis asuvatelt tütarfirmadelt teenitud kasumi maksustamise kohta ehk nn CFC-reeglid, ütles audiitorfirma PricewaterhouseCoopers partner Peter Cussons.

Nende reeglite järgi ei tohi maks olla madalam kui kaks kolmandikku oma riigi maksutasemest ehk Suurbritannia puhul 22,5%. Cussonsi sõnul käsitleks Briti maksuamet ka Briti firmade Eesti tütarfirmades teenitud kasumit emafirma kasumina, olgu kasum välja võetud või mitte.

“Ma ei näe mingit põhjust, miks Briti maksuamet ei peaks CFC-reegleid Eesti suhtes rakendama,” ütles üks Suurbritannia maksuameti kõrge ametnik, kes ei soovinud oma nime avalikustamist. “Ent iga juhtumit vaadeldakse eraldi ning CFC reegleid ei rakendata, kui tütarfirma eksisteerimise peamine eesmärk ei ole Briti maksudest kõrvalehoidmine,” selgitas ta.

Sarnane vaidlus oli mõni aeg tagasi Soome koolitusfirmal Helsinki Consulting Group, mille Eesti tütarfirma Esko Koolitus ja Konsultatsioonid jaotamata kasumit üritas Soome maksuamet maksustada Soome CFC-reeglite alusel. Soome esimese astme kohus otsustas, et maksuameti selline tõlgendus oli vale. Rootsi valitsus otsustas aga sama küsimuse puhul, et Eestile kui ELi liikmesriigile CFC-reegleid ei rakendata.