Euroopa statistikaameti ennustusel pidi see juhtuma alles tänavu. CIA värskest faktiraamatust selgub, et Eesti SKP maksejõu alusel inimese kohta oli möödunud aastal 19 600 dollarit, mis on 500 dollari võrra enam kui Portugalis.

“Siin ei ole midagi imestada, sest Eestis on elukallidus palju madalam kui mitmes lääneriigis, isegi Portugalis, mis iseenesest on suhteliselt madala elukallidusega maa,” ütles Tallinna Kaubamaja juht Raul Puusepp, kelle hinnangul on tegelikkus veidi teistsugune. “Portugal näiteks jäi muu hulgas oma arengus kinni riigisektori meeletu palgaralli ja sellest hoogustuva inflatsiooni tõttu,” rääkis Puusepp. “Statistiline illusioon on tore, aga sellest ei saa kõhtu täis,” lisas ta.

Ka SEB Ühispanga analüütik Hardo Pajula ei suhtu möödaminekutesse ja mahajäämistesse väga tõsiselt. “Need on ikka rohkem sellised ajakirjanduslikud mängud,” lausus Pajula ja lisas, et hinnang on sattunud perioodi, kus Eestis on olnud tõesti väga kiire majanduskasv. “Eks see seletab ka Portugali “kinnipüüdmist”.”

Pajula sõnul on keskmise sissetuleku kasv hea, kuid iseasi on see, kui kaua praegune ülisoodne majanduskonjunktuur kestab. “Kui mõne aasta pärast peaks selguma, et praeguse väga kiire arengu eest tuleb maksta hilisema majandusseisakuga, siis ei pruugi praegune hinnang enam nii ühemõtteline olla,” lisas ta.